Zelfstandig blijven als je niet goed hoort en ziet

Als je gehoor en zicht afnemen, bijvoorbeeld door het Syndroom van Usher, maak je je misschien zorgen. Je wilt zo zelfstandig mogelijk blijven en kunnen communiceren met anderen. Wij helpen je graag en er is veel mogelijk. Je leert bijvoorbeeld nieuwe manieren van communiceren en vaardigheden om zo zelfstandig mogelijk te blijven.

Vragen die je misschien hebt:

  • Hoe kan ik (blijven) communiceren met anderen? 
  • Hoe blijf ik zo zelfstandig en mobiel mogelijk?
  • Wat zijn de gevolgen van mijn doofblindheid?
  • Ik kan ik mijn doofblindheid accepteren?
  • Ik ben snel moe door mijn doofblindheid, wat kan helpen?
  • Ik heb het Syndroom van Usher: hoe leer ik leven in een ‘veranderende wereld?’

Met al deze en andere vragen kun je bij Kentalis terecht. We bekijken samen wat jouw uitdagingen zijn en wat daarin kan helpen. De behandeling of begeleiding van Kentalis vindt thuis plaats of bij een Kentalislocatie.

Communiceren als je doofblind bent

Nieuwe manieren van communiceren

Bij Kentalis kun je ook nieuwe communicatievormen leren. We zien dat het mensen vaak rust geeft als zij op deze manier goed zijn voorbereid op de toekomst. Er is bij veel mogelijk: van het leren van de Nederlandse Gebarentaal tot het leren van vierhandengebaren of vingerspellen in de hand of lucht. Wat bij je past, bekijken we samen en hangt af van de situatie en vorm van doofblindheid. Natuurlijk is het ook mogelijk om je naasten te betrekken bij de communicatietraining, zodat je ook in de toekomst met elkaar kunt blijven communiceren.

Begeleiding bij je dagelijks leven

Wil je hulp bij alledaagse situaties, om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? Dan kunnen ervaren begeleiders van Kentalis je begeleiden, bijvoorbeeld bij het ondernemen van activiteiten buitenshuis, onderhouden van sociale contacten, beheren van je financiën en vinden van opvoedingsondersteuning. Omdat het gaat om begeleiding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is hiervoor een beschikking vanuit de gemeente nodig. Neem voor meer informatie contact met ons op.

"Dankzij de begeleiders van Kentalis kan ik dingen doen, zoals de boodschappen en wandelen. Ook kan ik zelfstandig blijven wonen.” Lees het verhaal van Louis (60) over de 'begeleidersvoorziening doofblinden' van Kentalis.

Hier kunnen we je ook bij helpen:

  • zelfstandig en mobiel blijven;
  • (blijven) werken met de computer;
  • braille leren;
  • de communicatie binnen het gezin;
  • het ontwikkelen van het tastgevoel;
  • leren omgaan met vermoeidheid of psychische klachten door doofblindheid.

‘Mijn angst is weg’

Er zijn veel communicatiemogelijkheden als je niet goed hoort en ziet. “Ik was heel bang dat ik ooit niet meer zou kunnen communiceren met de mensen om mij heen. Die angst is nu weg”, vertelt Hedda (27), die door het syndroom van Usher doofblind wordt. “Ik heb namelijk gebarentaal en tactiele communicatie (vierhandengebaren) geleerd om mij voor te bereiden op mijn doofblindheid.” Lees Hedda's verhaal.

Lees meer over de aanmelden voor behandeling of neem contact met ons op voor meer informatie.