Communiceren als je doofblind bent

Hoe communiceer je als je niet goed hoort en ziet? Er zijn gelukkig veel mogelijkheden. Welke communicatievorm bij jou of je kind past, bekijken we samen en hangt af van de situatie en vorm van doofblindheid. Je kunt bij ons verschillende communicatievormen leren.

Communiceren als je doofblind bent

Verworven doofblindheid

Als je merkt dat je gehoor of zicht verder afneemt, bijvoorbeeld door het syndroom van Usher, is het misschien tijd om een nieuwe manier van communiceren te leren. We zien dat het mensen rust geeft als zij op deze manier zijn voorbereid op de toekomst. Er is bij Kentalis veel mogelijk: van het leren van de Nederlandse Gebarentaal tot het leren van vierhandengebaren of vingerspellen in de hand of lucht. Wat bij je past, bekijken we samen en hangt af van de situatie en vorm van doofblindheid. Natuurlijk is het ook mogelijk om naasten te betrekken bij de communicatietraining, zodat je ook in de toekomst met elkaar kunt blijven communiceren.

Manieren van communiceren:

  • Nederlandse Gebarentaal
  • Nederlands ondersteund met Gebaren
  • tactiele gebaren (vierhandengebaren)
  • vingerspellen in de lucht of hand
  • communiceren met picto’s
  • totale communicatie
  • social haptic communication
  • braille

Aangeboren doofblindheid

Is je kind doofblind geboren? Dan onderzoeken we samen wat je kind nodig heeft om de wereld beter te begrijpen en zich te ontwikkelen. We brengen de buitenwereld als het ware naar je kind toe. Je leert zelf ook wat je kind met bepaald gedrag wil zeggen, welke vormen van communicatie mogelijk zijn, hoe je de communicatieve ontwikkeling ondersteunt en hoe je samen leuke ervaringen opdoet. Vaak is het ook mogelijk om te gaan werken met op maat gemaakte communicatiemiddelen.

‘Mijn angst is weg’

Er zijn veel communicatiemogelijkheden als je niet goed hoort en ziet. “Ik was heel bang dat ik ooit niet meer zou kunnen communiceren met de mensen om mij heen. Die angst is nu weg”, vertelt Hedda (27), die door het syndroom van Usher doofblind wordt. “Ik heb namelijk gebarentaal en tactiele communicatie (vierhandengebaren) geleerd om mij voor te bereiden op mijn doofblindheid.” Lees Hedda's verhaal.