'Als ervaringswerker kan ik kinderen met TOS heel goed helpen'

Mariëlle Vermeulen is ervaringswerker TOS

Mariëlle Vermeulen (24) werkt als ervaringswerker TOS bij Kentalis. ‘Ik geef voorlichting, maak lesmateriaal en sta klaar voor andere kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis. Ik leer veel van mijn collega’s en zij van mij.’

“Om ervaringswerker te worden, heb ik eerst de opleiding Opstap gevolgd bij Kentalis. Heel leuk, ik leerde veel over mezelf en over mijn taalontwikkelingsstoornis. Ik heb nu minder woedeaanvallen; ik heb meer controle gekregen. En ik weet nu hoe ik voorlichting kan geven over TOS, ook omdat ik mijn eigen TOS veel beter begrijp.

De missie van ervaringswerkers

Ik heb een participatiebaan bij Kentalis. Ik geef voorlichting aan ouders, medewerkers, logopedisten. En ik maak bij StudioTOS in Utrecht materiaal, bijvoorbeeld voor voorlichtingen en voor lessen voor kinderen die TOS hebben. Samen met de andere ervaringswerkers doe ik er alles aan om te zorgen dat TOS bekender wordt in Nederland. Dat is onze grote missie.
 
Het is belangrijk dat wij anderen vertellen wat TOS is, want dan komt er meer begrip. De maatschappij wordt steeds drukker, alle informatie gaat steeds sneller. Daar loop je tegenaan als je TOS hebt, ook op het werk. Mijn droom is dat kinderen eerder van hun TOS afweten, herkenning vinden en sneller een fijn plekje krijgen in de wereld.

Werken als je TOS hebt

Ik ben blij met deze baan. Werk vinden is niet zo moeilijk, maar werk behouden is lastiger als je TOS hebt. Er moet denk ik nog meer kennis en begrip komen bij werkgevers. Als collega’s rekening houden met mijn TOS, kan ik mijn werk gewoon goed doen. Hiervoor had ik een participatiebaan bij een supermarkt, maar ik heb ook een tijd thuis gezeten, terwijl ik heel graag wil werken. Het liefst veertig uur. Daarom ben ik blij met de mogelijkheden die ik nu heb. Dankzij deze baan, sta ik heel goed in mijn leven.

TOSfabriek

Ik ben blij dat de opleiding Opstap blijft bestaan. Het gaat de TOSfabriek heten. Elk jaar worden jongeren met TOS opgeleid tot ervaringswerker en daarna doen zij ook werkervaring op. Dat is heel belangrijk. Zo kunnen we doorgroeien naar een mooie baan. Mijn droom is om uiteindelijk zelf training te geven aan jongeren met TOS en om in Canada mijn verhaal te vertellen. Daar lopen ze voorop en doen ze veel onderzoek naar TOS.”