'Ik ben slechthorend en word pianist'

Beer is slechthorend

Dit is Beer (13): bescheiden brugklasser en pianist in spé. Beer vindt het niet erg dat hij zwaar slechthorend is. “Er kan veel meer dan sommige mensen denken als je slechthorend bent.”

Extra begeleiding

“Omdat mijn slechthorendheid laat is ontdekt, heb ik een taalachterstand. Ik vind taalregels bijvoorbeeld moeilijk. Op school krijgt ik extra begeleiding. Dat is fijn. De begeleider zorgt dat mijn leraren en klasgenoten rekening houden met mij. Dat ze harder praten, goed articuleren en mij aankijken in de klas.

Ik vind het eigenlijk niet zo erg dat ik slechthorend ben, ik ben er aan gewend. Heel soms is het lastig. Laatst noemde ik een jongen steeds ‘Goulash’, maar hij heet ‘Oulash’. Hij dacht dat ik gemeen deed en werd boos. Toch heeft slechthorend zijn ook voordelen. Als ik iets niet wil horen, doe ik gewoon mijn hoortoestellen af.

Pianist

In mijn vrije tijd speel ik piano. Dat kan als je slechthorend ben, dat weet niet iedereen. Dankzij mijn hoorapparaten hoor ik de hoge tonen beter. Zo lukt het heel goed. Ik blijf oefenen en wil later optreden in beroemde concertzalen.”