Als taal geen feestje is

Vertellen wat je vandaag hebt beleefd, de weg vragen, een opdracht begrijpen. Het lijkt eenvoudig, maar als je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, valt dit niet altijd mee. Ter gelegenheid van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 organiseren Pento, Kentalis en de Hanzehogeschool op 21 september 2018 het symposium 'Als taal geen feestje is'.

Programma

Op deze dag delen wij graag onze kennis met je op het gebied van TOS. Er is keuze uit een aantal lezingen, parallelsessies en ervaringsverhalen. Je krijgt meer inzicht in wat TOS nu precies is en laten wij het belang zien van een vroegtijdige signalering van TOS. Ook krijg je praktische handvatten aangeboden.

Let op! Bij je aanmelding voor voor het symposium kun je je inschrijven voor de lezingen en parallelsessies. Lees meer over de lezingen en parallelsessies.

13.00 uur Inloop/registratie
13.30 uur Welkom
13.35 uur Opening door Tjeerd van Bekkum, directeur van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018
13.40 uur Plenaire lezing: 'TOS: Toekomst Onderzoek en Stand van de wetenschap', door Ellen Gerrits, hoogleraar Universiteit Utrecht. Aansluitend: een TOS ervaringsdeskundige aan het woord; Lior Roelfsema.
14.35 uur Eerste ronde lezingen en parallelsessies
15.15 uur Pauze
15.45 uur Tweede ronde lezingen en parallelsessies
16.30 uur Plenaire lezing: 'Meer met muziek! Overeenkomsten tussen muziek & taal', door Wouter Verhage, dirigent, zanger en muziekpedagoog. Met bijdrage van Constance Vissers, klinisch neuropsycholoog/onderzoeker Kentalis.
17.10 uur Afsluiting met hapje en drankje

Als taal geen feestje is - organisatoren