Denken in dialoog: cognitieve ontwikkeling bij personen met doofblindheid

Op 21 maart 2019 organiseren Kentalis en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen het symposium 'Denken in dialoog'. Je bent van harte welkom!

Ieder mens heeft recht op een leven lang leren. Voor personen met aangeboren doofblindheid is dat echter niet vanzelfsprekend. Kentalis heeft in samenwerking met de RUG effectieve interventies ontwikkeld om kinderen en volwassenen met aangeboren doofblindheid te ondersteunen bij het ontwikkelen van communicatie en taal. Door middel van wetenschappelijk onderzoek
willen Kentalis en de RUG nu ook aantonen dat het mogelijk is voor ouders, begeleiders en leerkrachten om het denkvermogen van personen met aangeboren doofblindheid te bevorderen tijdens sociale interacties.

In dit symposium delen we de laatste internationale ontwikkelingen rondom cognitieve ontwikkeling bij personen met doofblindheid.

Samenwerking RUG en Kentalis

We staan op een feestelijke manier stil bij de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen de RUG en Kentalis. Met deze samenwerkingsovereenkomst bekrachtigen RUG en Kentalis het belang van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek bij personen met doofblindheid. In de academische werkplaats die RUG en Kentalis vormen wordt gewerkt aan de beschikbaarheid van evidence-based methodieken en de professionalisering van medewerkers, zodat personen met doofblindheid het beste onderwijs en de beste zorg krijgen.

Programma

14.45 - 15.00 Ontvangst met koffie en thee
15:00 - 15.05 Welkom door dagvoorzitter dr. Jolanda Dwarswaard, Kentalis
15.05 - 15.15 Belang samenwerking RUG-Kentalis door prof. Marleen Janssen, RUG
15.15 - 15.25 Belang samenwerking RUG-Kentalis door Eline van Rooij Msc., Kentalis
15.25 - 15.30 Bekrachtigen samenwerkingsovereenkomst RUG-Kentalis
15.30 - 16.00 Lezing Cognitieve ontwikkeling van personen met doofblindheid door dr. Saskia Damen, RUG/Kentalis
16.00 - 16.15 Pauze
16.15 - 17.15 Lezing Stimulating cognitive development in communicative interactions door dr. Jude Nicholas, Statped, Noorwegen
17:15 Afsluiting borrel