Kenniscafé: Executieve functies in de logopedische praktijk

Executieve functies (EF) zijn de cognitieve processen, die het denken en het gedrag zodanig reguleren, dat het efficiënt en doelgericht kan zijn. Executieve functies maken het bijvoorbeeld mogelijk dat kinderen ingewikkelde instructies onthouden en opvolgen, niet afgeleid worden bij de logopedie, hun impulsen kunnen onderdrukken, vlot kunnen schakelen bij taken, zich aanpassen aan nieuwe situaties.
Tijdens deze avond willen we u naast verdieping van kennis en expertise, de mogelijkheid bieden om elkaar te ontmoeten en onze werkrelaties te verstevigen.

Programma

18.15 uur Ontvangst
18.45 uur Inleiding
19.00 uur Lezing ‘Het stimuleren van executieve functies bij kinderen met TOS; een rol voor de logopedist?’ door Daan Hermans
20.30 uur Pauze
20.45 uur Workshop executieve functies en innerlijke taal
21.45 uur Afsluiting met mogelijkheid tot napraten

Lezing

Het stimuleren van executieve functies bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS); een rol voor de logopedist?

Daan Hermans, senior onderzoeker bij Kentalis, zal uitleg geven over executieve functies in het algemeen en ons meenemen in wat we weten over het executief functioneren van kinderen met TOS? Waarom veel kinderen met TOS problemen hebben met het reguleren van hun denken en gedrag? Daan gaat vervolgens ook in op de relatie tussen de taalvaardigheid en het executief functioneren, en de implicaties daarvan voor diagnostiek in de logopedische praktijk. Tenslotte zal hij ingaan op de vraag hoe je als logopedist kunt werken aan de executieve functies van kinderen met TOS.

Workshop

Executieve functies en innerlijke taal
In groepen van 10 tot 13 personen gaan we aan de hand van oefeningen praktisch aan het werk met bovenstaand onderwerp. We richten ons daarbij m.n. op de inzet van zelfspraak en innerlijke taal om de executieve functies tijdens de logopedie te stimuleren.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de NVLF.

Aanmelden en  meer informatie

Je kunt je digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lianne Vermeulen: l.vermeulen@kentalis.nl