Kenniscafé - Kinderen met taalproblemen

De meeste kinderen gaan praten, maar dit gaat niet bij alle kinderen vanzelf. Sommige kinderen beginnen later met praten, andere kinderen spreken in te korte zinnen of zijn onverstaanbaar. Dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of een taalachterstand.

Ben jij leerkracht of werk je bij een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Kom dan naar dit gratis kenniscafé over taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis (TOS). Experts geven tips over het signaleren van taalachterstand en TOS. Ook ga je actief aan de slag met allerlei facetten die samengaan met een taalachterstand en TOS. Maak zelf een keuze uit de twee workshops. Je bent van harte welkom!

Programma

  • 18:45 uur inloop
  • 19:00 uur welkom: Pento en Kentalis geven toelichting op het zorg- en onderwijsaanbod voor kinderen met TOS. Daarnaast krijg je een ‘ervaar TOS’ oefening.
  • 19:45 uur start workshops
  • 21:00 uur sluiting

Workshops

Je kunt een keuze maken uit de twee onderstaande workshops.

Voor medewerkers van kinderopvang: Behandelaanbod bij niet of nauwelijks sprekende kinderen
Wil je graag weten hoe een afwijkende taalontwikkeling verloopt? Ben je op zoek naar handvatten voor het signaleren en ondersteunen van peuters met taalproblemen? In deze workshop wordt uitgelegd hoe je kunt signaleren, wat je zelf kunt doen en wanneer intensievere hulp nodig is. Ook ga je ervaren hoe het is om een taal-/spraakprobleem te hebben en is er ruimte voor vragen.
Door: logopedist en maatschappelijk werker Pento

Voor leerkrachten, intern begeleiders, etc.: Hoe ga ik om met TOS in de klas?
Wil jij graag weten wat TOS is? En ben je op zoek naar tips voor het ondersteunen van een leerling met TOS in de klas? In deze workshop wordt uitgelegd waar je een TOS aan kunt herkennen en krijg je tips voor in de klas. Ook ga je ervaren hoe het is om een TOS te hebben en is er ruimte voor vragen.
Door: ambulant begeleiders Kentalis

Aanmelden

Je kunt je tot uiterlijk 26 oktober digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike Brandenburg via m.brandenburg@kentalis.nl. Dit kenniscafé wordt georganiseerd door Pento en Kentalis. Graag tot ziens op 29 oktober!