Kenniscafé - Taalproblemen in beeld

De meeste kinderen gaan praten, maar dit gaat niet bij alle kinderen vanzelf. Sommige kinderen beginnen later met praten, andere kinderen spreken in te korte zinnen of zijn onverstaanbaar. Dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of een taalachterstand.

Ben jij pedagogisch medewerker of gastouder? Kom dan naar dit gratis kenniscafé over taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis (TOS). We organiseren het samen met Pento en Logopediepraktijk Colmschate. Experts geven tips over het signaleren van taalachterstand en TOS. Ook ga je actief aan de slag met allerlei facetten die samengaan met een taalachterstand en TOS. Maak een keuze uit vier workshops.

Programma

 • 18:30 - 18:45 uur inloop
 • 18:45 - 19:00 uur introductie
 • 19:00 - 19:45 uur workshopronde 1
 • 19:45 - 20:15 uur pauze
 • 20:15 - 21:00 uur workshopronde 2
 • 21:00 - 21:30 uur afsluitende borrel

Workshops

 1. Learning Language & Loving it (LLL): Het LLL-programma is ontwikkeld om peuterspeelzaal- en kinderdagverblijfleiders praktische handvatten te bieden in het ondersteunen van kinderen, gericht op de spraak-taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling,ongeacht het (communicatie-)niveau of eventuele bijkomende problematieken van een kind. In deze workshop maak je kennis met de basisprincipes van LLL.
  (door: Maartje Kannemans)
   
 2. Meer met muziek: Muziek/zingen is een prachtig middel om interactie/ communicatie op gang te brengen en spraak/taal te stimuleren. Muziek bestaat net als gesproken taal uit georganiseerd geluid. Muziek en taal zijn dan ook nauw met elkaar verweven. Aan de hand van video-opnames zal verteld worden over het gebruik van muziek binnen de behandeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.
  (door: Saskia Koning)
   
 3. In gesprek met ouders: Hoe ga je het gesprek met ouders aan wanneer je zorgen hebt over de spraak-/taalontwikkeling van hun kind? Hoe pak je dit aan zonder gelijk weerstand op te roepen? In deze interactieve lezing wordt hierop ingegaan.
  (door: Kentalis)
   
 4. Signaleren en doorverwijzen: Hoe verloopt de taalontwikkeling bij jongen kinderen en wanneer moet je doorverwijzen? Op welke manier verwijs je door en wat gebeurt er vervolgens nadat er is doorverwezen? In deze workshop krijg je onder andere antwoord op deze vragen.
  (door: Heleen Hofland en Anjo Spekking)

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike ten Kate via ma.tenkate@kentalis.nl.