Kenniscafé - Taalproblemen in beeld

De meeste kinderen gaan praten, maar dat dit gaat niet bij alle kinderen vanzelf. Sommige kinderen beginnen later met praten, andere kinderen spreken in te korte zinnen of zijn onverstaanbaar. Dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of een taalachterstand.

Werk je bij een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Kom dan naar dit gratis kenniscafé over taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis (TOS). Experts geven tips over het signaleren van taalachterstand en TOS. Ook ga je actief aan de slag met allerlei facetten die samengaan met een taalachterstand en TOS. Maak zelf een keuze uit de drie workshops. Je bent van harte welkom! 

Programma

19.00 uur Inloop
19.15 uur Inleiding en laatste ontwikkelingen door Jolijn van Dam, orthopedagoog/behandelcoördinator 
19.45 uur kijkje op de groep en koffie
20.15 uur Start workshop (keuze uit drie workshops)
21:00 uur Afsluiting

Workshops

1. Learning Language & Loving it (LLL)
Door Maartje Kannemans
Het LLL-programma is ontwikkeld om peuterspeelzaal- en kinderdagverblijfleiders praktische handvatten te bieden in het ondersteunen van kinderen, gericht op de spraak-taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling, ongeacht het (communicatie-)niveau of eventuele bijkomende problematieken van een kind. In deze workshop maak je kennis met de basisprincipes van LLL.

2. In gesprek met ouders
Door Willemien Nijhoff-Kosters
Hoe ga je het gesprek met ouders aan wanneer je zorgen hebt over de spraak-/taalontwikkeling van hun kind? Hoe pak je dit aan zonder gelijk weerstand op te roepen? In deze interactieve lezing wordt hierop ingegaan.

3. TOS beleving
Door Simone Brunia
Zou je willen beleven hoe het is om niet goed uit je woorden te komen? Hoe het is om niet begrepen te worden? We doen tijdens deze workshop samen activiteiten waarbij je zelf kunt ervaren wat een taalontwikkelingstoornis is. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt je bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien, wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren. Doe mee!

Aanmelden

Meld je aan voor vrijdag 28 februari. We zien je graag op 5 maart!

Verhinderd maar wel geïnteresseerd?

Ben je niet in de gelegenheid om naar het kenniscafé te komen maar wil je wel meer weten over taalachterstand en TOS? Houd onze evenementen in de gaten. Hier vind je het overzicht van alle kenniscafés die door Kentalis worden georganiseerd. Heb je een specifieke vraag over taalachterstand en TOS in Drenthe? Neem dan contact op met Maaike Brandenburg via m.brandenburg@kentalis.nl.