Kenniscafé - TOS en de ontwikkeling van het kind

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt vaker voor dan autisme. De gevolgen voor de ontwikkeling van het kind zijn groot: in het alledaagse leven en in de sociaal en emotionele ontwikkeling van het kind.

Daarom organiseert Kentalis op donderdag 10 oktober het gratis toegankelijke kenniscafé ‘TOS en de ontwikkeling van het kind’ voor professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen zoals jeugdverpleegkundigen, huisartsen, logopedisten, medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare beperking. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

Programma

  • 15.30 uur inloop met koffie en thee
  • 16.00 uur start programma met welkomstwoord
  • 16.15 uur workshop ‘Sociaal-emotionele problemen bij kinderen met TOS’ 
  • 17.00 uur pauze
  • 17.15 uur workshop ‘De (niet) pratende peuter’
  • 18.00 uur einde 

Workshops

Sociaal-emotionele problemen bij kinderen met TOS
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van sociaal-emotionele problemen: 40 tot 60 procent van de kinderen met TOS heeft problemen op dit gebied. Wanneer een kind over weinig taal beschikt, heeft het meer moeite om zijn/haar gevoelens onder woorden te brengen. Daardoor voelt het kind zich vaak niet begrepen. Deze problemen hangen samen met problemen in sociale communicatie, het zelfbeeld en met frustraties die de kinderen hebben vanwege hun TOS. Tijdens dit kenniscafé krijg je meer informatie over TOS en de relatie met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen: wat zijn de risico’s, wanneer maak je je zorgen en wat kun je doen?

De (niet) pratende peuter
‘De (niet) pratende peuter’ gaat in op: Wat is TOS? Hoe herken je TOS? Tijdens de workshop krijg je ook handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. We behandelen theorie en oefenen interactief door middel van korte opdrachten en filmpjes. 

Aanmelden

Je kunt je tot en met maandag 7 oktober digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Er geldt een maximum aantal deelnemers voor dit kenniscafé van 25 personen, dus schrijf je snel in!

Meer informatie

Als je niet in de gelegenheid bent om te komen, maar wel meer wilt weten over taalontwikkelingsstoornis of een gegeven workshop, dan is (zonder extra kosten) een presentatie op locatie mogelijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marieke van der Werf, afdelingssecretaresse, via m.vanderwerf@kentalis.nl.