Kenniscafé - Van spelen tot leren

15 mrt

Ben jij geïnteresseerd in onderwijs en zorg voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of kinderen die doof of slechthorend zijn? Dan is dit kenniscafé iets voor jou!

Locatie
Kentalis Enkschool Zwolle
Adres
Jan Buschstraat
6
8022 DZ
Zwolle
Aanvangsdatum
Aanvangstijd
19:00
Einddatum
Eindtijd
21:30
Evenement
kenniscafe
Kosten
Gratis

Kentalis onderwijs en zorg organiseren een kenniscafé voor alle belangstellenden over onderwijs en zorg voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of kinderen die doof of slechthorend zijn. Ouder(s)/verzorger(s), familie, oppas, professionals uit zorg en onderwijs zijn allemaal van harte welkom tijdens deze kennisavond.

Programma

19.00 - 19.15 uur Inloop
19.15 - 19.30 uur Welkom
19.30 - 20.15 uur Workshopronde 1
20.15 - 20.45 uur Pauze
20.45 - 21.30 uur Workshopronde 2
21.30 uur Einde

Deelnemers kunnen kiezen uit maar liefst negen verschillende workshops en lezingen van 45 minuten!

Aanmelden

Aanmelden voor dit gratis kenniscafé kan tot donderdag 8 maart via de aanmeldbutton. 

Overzicht van de workshops

Ervaringscircuit TOS

Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een taalontwikkelingsstoornis (TOS) te hebben.

Ervaringscircuit SH

Tijdens deze actieve workshop ervaar je wat het met je doet als je slechthorend bent in een horende omgeving. Dompel je onder in de wereld van een slechthorend kind.

Autismebelevingcircuit

Een workshop met praktische opdrachten die je laat beleven waar mensen met autisme tegenaan lopen. Elke opdracht is gekoppeld aan een tip voor autismevriendelijkheid.

Spel en TOS

Ervaar wat de consequenties kunnen zijn van een taalontwikkelingsstoornis op de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind.

Denken en doen bij leerlingen met TOS en SH

Executieve functies hebben te maken met denken en doen. Deze functies zorgen ervoor dat je informatie kunt verwerken en taken uit kunt voeren. Executieve functies zijn daarom heel belangrijk in het dagelijkse leven en ook op school. Bij leerlingen met TOS en SH kunnen de executieve functies minder goed ontwikkeld zijn. Tijdens deze workshop bespreken en ervaren we verschillende executieve functies. Ook bespreken we hoe je kinderen met zwakke executieve functies kunt helpen.

Praten doe je met z’n tweeën, de Hanen-principes

Kinderen leren taal in alledaagse situaties; in interactie met anderen. Dit geldt ook voor kinderen die problemen hebben met het leren van taal. Voor deze groep kinderen is het nodig dat de dagelijkse omgeving wordt aangepast aan wat het kind nodig heeft. Tijdens de workshop wordt ingegaan op wat de omgeving (ouders, peuterspeelzaalleidsters, leerkrachten) kan doen (of laten ) om de kinderen te helpen in hun taalontwikkeling.

Iedereen kan een held zijn!*

Het programma “Special Heroes” laat kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kan zijn. Het is een stimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen.

Spelen een (andere) manier om te leren voor later*

Ontdek hoe basisschoolkinderen door spel komen tot betere prestaties!

Intelligentietest: Hoe lees je die?

Wat is intelligentie? Waarom en hoe onderzoeken we het en wat meet je eigenlijk precies met een intelligentietest? Wat betekent een hoge of lage score op een intelligentietest en ligt dit voor altijd vast? Kun je intelligentie ook verhogen, is het bijvoorbeeld te trainen doormiddel van spel of oefeningen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze workshop.

Ervaringsverhaal TOS: “De gesloten deur”

Folkert Bil geeft de workshop “De gesloten deur” naar aanleiding van zijn zelf gemaakte animatiefilm op YouTube. Folkert heeft TOS in combinatie met dyslexie en heeft tot zijn 18e jaar op het Speciaal Onderwijs gezeten. In deze workshop laat hij zien hoe hij zich zichtbaar heeft gemaakt in het MBO en HBO om het niveau te halen wat bij hem past.

Parkeren

Kom je met de auto? Parkeer de auto dan naast de school bij de Stilohal (Van Wevelinkhovenstraat 105) òf achter de Jumbo (Hogenkampsweg 10). Zo voorkomen we parkeeroverlast voor bewoners.

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Joke Minnema via j.minnema@kentalis.nl of via038 455 44 12.