Minisymposium over taalontwikkelingsstoornissen (geannuleerd)

Iedereen heeft wel een beeld van wat autisme is. Bij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is dat niet het geval. TOS komt vaker voor dan autisme, maar is bij veel mensen nog onbekend.

Helaas blijkt TOS vaak niet op tijd herkend en behandeld te worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de spraak-taalontwikkeling van kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld het kunnen aanleren van sociale vaardigheden, het leervermogen en het zelfbeeld van kinderen. 

Vanwege grote belangstelling organiseren wij weer een minisymposium met diverse workshops over TOS. Je leert begrijpen hoe het is om niet goed te communiceren, wat de gevolgen zijn en hoe je kinderen kunt helpen.

Programma

  • 18.45 uur ontvangst met koffie en thee
  • 19.00 uur welkomstwoord en toelichting programma
  • 19.15 uur workshopronde 1
  • 20.30 uur workshopronde 2
  • 21.30 uur afsluiting

Lezing en workshops

Je kunt een keuze maken uit de vier onderstaande workshops. Het is ook mogelijk om slechts één workshop te volgen.

TOS-beleving
Je krijgt verschillende opdrachten en ervaart zelf hoe het is om TOS te hebben. Ook krijg je tips hoe je een kind kunt helpen of rekening kunt houden met TOS. Daarnaast gaan we in op wat problemen met taal betekenen voor de communicatieve redzaamheid van kinderen.

De (niet) pratende peuter
Tijdens deze workshop krijg je uitleg wat een taalontwikkelingsstoornis is, wat het betekent voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je het herkent. Daarnaast krijg je strategieën aangeboden die je in dagelijkse situaties kunt gebruiken om de interactie en de communicatieve ontwikkeling te stimuleren.

Kennismaken met gebaren
Je leert meer over de achtergrond van Nederlands met gebaren (NmG) en het belang van het gebruiken van gebaren bij een TOS. Gebaren maken het Nederlands visueel, waardoor kinderen steun ervaren. Ook kunnen hun communicatieve mogelijkheden worden uitgebreid. Daarnaast leer je gebaren die je kunt gebruiken in de communicatie met kinderen. Na afloop kun je zelf aan de slag met een aantal gebaren!

TOS en de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen en jongeren
Een taalontwikkelingsstoornis werkt door in het alledaagse leven en in de sociaal en emotionele ontwikkeling van het kind. 40 tot 60 procent van de kinderen met TOS heeft problemen op dit gebied. Deze kinderen trekken zich terug, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal. Andere hebben een laag zelfbeeld. Tijdens deze workshop krijg je meer informatie over TOS en de relatie met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen: wat zijn de risico’s, wanneer maak je je zorgen en wat kun je doen?

Meer informatie

Dit kenniscafé is geannuleerd. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jolanda van Haaren via j.vanhaaren@kentalis.nl.