Minisymposium over TOS

Iedereen heeft wel een beeld van wat autisme is. Bij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is dat niet het geval. TOS komt vaker voor dan autisme, maar is bij veel mensen nog onbekend. Helaas blijkt TOS vaak niet op tijd herkend en behandeld te worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de spraak-taalontwikkeling van kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld het kunnen aanleren van sociale vaardigheden, het leervermogen en het zelfbeeld van kinderen.

Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen van vorige keren organiseren wij daarom weer dit minisymposium met diverse workshops over TOS. Je leert begrijpen hoe het is om niet goed te communiceren, wat de gevolgen daarvan zijn en hoe je kinderen daarbij kunt helpen. 

Programma

  • 18:45 uur Ontvangst met koffie en thee
  • 19.00 uur Welkomstwoord en toelichting programma
  • 19.15 uur Workshopronde 1
  • 20:30 uur Workshopronde 2
  • 21:30 uur Einde

Lezing en workshops

TOS-beleving
Het ervaren van TOS kweekt begrip voor het kind met TOS en laat mensen zicht krijgen op het gedrag dat een kind met TOS laat zien. Deze workshop is voor iedereen die zelf TOS wil ervaren en meer wil weten over de doorwerking die TOS kan hebben op alle ontwikkelingsgebieden.

Volle hoofden
Sinds 2010 zijn al veel kinderen, ouders en professionals in de dagelijkse praktijk geholpen met ‘Het Vollehoofdenboek’. Het doel van dit werkboek is om samen met je kind in gesprek te gaan over een ‘sneller vollopend hoofd’ (als gevolg van TOS, ADHD, ASS etc.). Samen praten over hoe het komt, hoe je het merkt en wat dan helpt. Tijdens deze workshop staan uitleg, praktijkvoorbeelden en oefeningen centraal. 

Spraaktaalproblemen en de sociale en emotionele ontwikkeling
Tijdens deze workshop gaan we in op de vraag waarom vroege signalering van communicatieproblemen zo belangrijk is voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. Wat is de invloed van spraaktaalproblemen op de sociale en emotionele ontwikkeling van het jonge kind?

Hoe help ik mijn kind om voor zichzelf op te komen? 
Dit is een interactieve en praktische workshop over hoe je als ouder of professional een kind kan helpen als hij of zij moeite heeft met het begrijpen van anderen en/of moeilijk onder woorden kan brengen wat hij/zij wil.

Aanmelden

Meld je aan voor vrijdag 5 april.

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Jolanda van Haaren via j.vanhaaren@kentalis.nl.