Minisymposium TO-TAAL

19 jun

Tijdens dit minisymposium gaan we in op de vraag hoe je vroegtijdig kenmerken van een spraak en/of taalontwikkelingsstoornis (TOS ) in het gedrag van jonge kinderen kan signaleren.

Locatie
Nijmegen
Adres
Slotemaker de Bruïneweg
248
6531 MV
Nijmegen
Aanvangsdatum
Aanvangstijd
18:30
Einddatum
Eindtijd
21:00
Evenement
symposium
Kosten
Gratis

Eén op de twintig jonge kinderen heeft problemen met het spreken en/of begrijpen van taal. Deze kinderen kunnen vaak niet goed duidelijk maken wat ze bedoelen. Of ze begrijpen anderen soms niet. Tijdens dit minisymposium gaan we in op de vraag hoe je vroegtijdig kenmerken van een spraak en/of taalontwikkelingsstoornis (TOS ) in het gedrag van jonge kinderen kan signaleren. Ook komt de invloed van spraaktaalproblemen op de sociale en emotionele ontwikkeling van het jonge kind aan bod. Daarnaast zijn er verschillende workshops.

Programma

18:30 - 19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.00 - 19.15 uur Openingswoord en toelichting programma
19.15 - 20.15 uur Plenaire lezing: Invloed van spraaktaalproblemen op de sociale en emotionele ontwikkeling van het jonge kind
20.15 - 21.00 uur Workshop

Je kunt een keuze maken uit de vier onderstaande workshops:

1. De (niet) pratende peuter
In deze workshop leer je welke signalen mogelijk kunnen wijzen op een (mogelijke) taalontwikkelingsstoornis. Je krijgt uitleg hoe kinderen met een taalontwikkelingsprobleem spelenderwijs leren communiceren en de taal leren. Daarnaast krijg je handvatten hoe je de spraaktaalontwikkeling kunt stimuleren. 

2. Taalstimulering 
Je krijgt tips en inzichten om via spel de spraaktaalontwikkeling te stimuleren
In deze workshop worden aan de hand van film en materialen, het inzetten van ervaringsgericht leren bij jonge kinderen, vele mogelijkheden besproken. 

3. Meertaligheid
Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in meertaligheid en wat het onderscheid is tussen meertaligheid en kinderen met spraak/taalproblematiek. 

4. Nederlands met Gebaren voor beginners
Een praktische workshop waarbij je leert hoe je jouw taal kan ondersteunen met gebaren, om zo de communicatieve ontwikkeling van het jonge kind te stimuleren.

Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marleen in ‘t Veld
T 024 359 19 19
m.intveld@kentalis.nl