Minisymposium - TOS in de hoofdrol

Eén op de twintig jonge kinderen heeft problemen met het spreken en/of begrijpen van taal. Deze kinderen kunnen vaak niet goed duidelijk maken wat ze bedoelen. Of ze begrijpen anderen soms niet. Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) werkt door in het alledaagse leven en in de sociaal en emotionele ontwikkeling van het kind.

Het is belangrijk dat signalen van een spraak en/of taalstoornis tijdig worden herkend en dat er een interventie kan plaatsvinden. Dit voorkomt leerproblemen en ontwikkelingsproblemen gedurende de basisschoolperiode en zelfs in het verdere leven. Voorschoolse instellingen waaronder kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en leerkrachten binnen het onderwijs hebben een belangrijke signaleringsfunctie.

Graag nodigen wij je uit voor het minisymposium ‘TOS in de hoofdrol’ in Zoetermeer.

Programma

De interactieve bijeenkomst is voor medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en andere geïnteresseerden. De avond biedt een inhoudelijk en divers programma over een TOS bij kinderen. Er worden tijdens deze avond drie workshops aangeboden waarvan je er twee kunt volgen, daarnaast is er voldoende gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

  • 18.45-19.00 uur inloop, registratie, inschrijving workshops, koffie/thee
  • 19.00-19.30 uur plenaire sessie
  • 19.30-20.15 uur workshop ronde 1
  • 20.15-20.30 uur pauze
  • 20.30-21.15 uur workshop ronde 2
  • 21.15-21.30 uur evaluatie, afronding, sap/fris en nootje

Workshop 1 TOS Introductie en beleving
Tijdens deze workshop maak je kennis met de taal ontwikkelstoornis, wat is het, hoe uit het zich en wat betekend dit voor het leven van het jonge kind. Daarnaast kunt u door middel van verschillende oefeningen zelf ervaren hoe het is om een TOS te hebben.

Workshop 2 TOS en Prikkelverwerking
Kinderen met een TOS hebben vaak moeite met de prikkelverwerking. Te denken valt dan aan: Hoe pik je informatie uit je omgeving op? Kun je er tegen als iemand je zomaar aanraakt of ben je hier erg gevoelig voor? In hoeverre heb je last van geluiden in je omgeving als je je probeert te concentreren?

Tijdens de workshop wordt ingegaan op de vraag 'wat is prikkelverwerking?' kun je ervaren hoe het is om moeite te hebben met het verwerken van prikkels en krijg je Tips and Trics voor het begeleiden van kinderen met een verstoorde prikkelverwerking.

Workshop 3 Hoe ga je in gesprek met ouders bij signalering van een achterblijvende taalontwikkeling
Je werkt op een groep met jonge kinderen en signaleert een achterblijvende spraak-taalontwikkeling bij een kind. Hoe ga je dan het gesprek aan met ouders? En wat als ouders hier anders over denken? Tijdens deze workshop krijg je tips voor het bespreken van je zorgen met ouders, kun je ervaringen hierover uitwisselen met collega’s en krijg je praktische tools die je kunt gebruiken bij het bespreken van je zorgen rond de spraak – taalontwikkeling van hun kind met ouders.

Aanmelden

Je kunt je digitaal aanmelden. Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een bevestiging. Er zijn maximaal 20 plaatsen per workshop beschikbaar, dus schrijf je snel in! Bij het volgen van een workshop wordt gevraagd om een eerste en tweede voorkeur.

Verhinderd, maar wel geïnteresseerd?

Als je niet in de gelegenheid bent om te komen, maar wel meer wilt weten over TOS dan is (zonder extra kosten) een presentatie of workshop op locatie mogelijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Deborah Opstal, pedagogisch behandelaar en relatiebeheerder, via d.opstal@kentalis.nl.