Online kenniscafé 'Herken problemen in de spraak- en taalontwikkeling' (5 jaar en ouder) - Kentalis de Medeklinker Rotterdam

Hoe verloopt de normale spraak- en taalontwikkeling van een kind? Hoe merk je of een kind misschien een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft? Wanneer trek je aan de bel? Je leert het tijdens deze workshop. Aan de hand van activerende oefeningen, korte blokjes theorie en praktijkgerichte oefeningen leer je de signalen van TOS herkennen. Tevens leer je welke stappen je kunt zetten bij signalen van TOS.

Wat is TOS?

TOS is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De spraak- en taalontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

TOS op tijd signaleren

Ongeveer vijf procent van de kinderen heeft vermoedelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Toch wordt TOS regelmatig niet of laat herkend. Het signaleren van TOS kan lastig zijn en is daarom een belangrijk thema van deze workshop. Het is van groot belang dat kinderen en jongeren met een vermoeden van TOS worden gesignaleerd en passende begeleiding of behandeling krijgen. Op tijd de juiste hulp bieden vergroot de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van het kind.

Aanmelden

Je kunt je digitaal aanmelden via onderstaande aanmeldbutton of via deze aanmeldlink. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Er geldt een maximum aantal deelnemers van voor dit kenniscafé, dus schrijf je snel in!

Enkele dagen voorafgaand aan het kenniscafé ontvang je een uitnodiging met een link voor een Teams-bijeenkomst. Accepteer de uitnodiging. Via de link krijg je toegang tot het kenniscafé. Inloggen kan vanaf 10 minuten van tevoren.

Meer informatie

Voor meer informatie over het kenniscafé kun je contact opnemen met Lieke Kuipers (klinisch linguïst) via L.Kuipers@kentalis.nl .