Online kenniscafé Spraak- en taalontwikkeling en signaleren TOS

Er zijn veel meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met autisme of ADHD. Toch is TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Daarom organiseert Kentalis Rotterdam op donderdag 29 april het gratis online kenniscafé ‘Spraak- en taalontwikkeling en signaleren TOS’.  

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

Na deze avond: 

  • heb je basale kennis over de spraak- en taalontwikkeling bij baby’s en peuters.
  • herken je signalen van (het vermoeden van) TOS bij baby’s en peuters.
  • weet je welke stappen je kunt zetten bij het signaleren van TOS en kun je je eigen rol bij het signaleren van TOS uitleggen.

Spreekt dit onderwerp je aan? Schrijf je dan in voor deze gratis online workshop georganiseerd door de locatie Rotterdam van Kentalis.

Voor wie

Dit kenniscafé is voor professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen gastouderbureaus in Rotterdam en omstreken, zoals jeugdverpleegkundigen, medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Aanmelden

Je kunt je digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Er geldt een maximum aantal deelnemers van twintig personen voor dit kenniscafé, dus schrijf je snel in!
Uiterlijk een dag voor het kenniscafé ontvang je een uitnodiging voor een Teams-bijeenkomst. Accepteer deze. Via de link in de desbetreffende uitnodiging krijg je toegang tot het kenniscafé. Wij adviseren je om 5 minuten voor de start in te loggen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je per mail contact opnemen met Laura Dobber, pedagogisch behandelaar TOS Rotterdam: l.dobber@kentalis.nl