Online kenniscafé TOS-beleving en Executieve functies

Wil je beleven hoe het is om niet goed uit je woorden te komen? Ervaren hoe het is om niet begrepen te worden? In deze interactieve presentatie staat niet de theorie over een taalontwikkelingsstoornis (TOS) centraal, maar nemen we je, door middel van ervaringsoefeningen, mee in de uitdagingen waar een kind met TOS mee te maken heeft. Dit zorgt ervoor dat je meer begrip krijgt voor een kind met TOS en beter inzicht krijgt in wat hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 

Executieve functies en TOS

Executieve functies zijn denkprocessen die belangrijk zijn voor het uitvoeren (de executie) van doelgericht gedrag. In deze interactieve presentatie staan we ook stil bij deze verschillende executieve functies en hoe je daar op de groep naar kunt kijken. We starten met een stukje theorie en de invloed van executieve functies, aandacht, geheugen en waarneming op de taalontwikkeling. Vervolgens gaan we interactief aan de slag met een aantal stellingen over executieve functies bij jonge kinderen. Ten slotte oefenen we een aantal spelletjes waarbij je deze functies in je groep kunt observeren.

Programma

  • 19.00 uur ‘Executieve functies en TOS’ door Eefje Pinkster-Dijkhuis
  • 20.15 uur Pauze
  • 20.30 uur ‘TOS-beleving’ door Janieke van Veen-Drost
  • 21.30 uur Afsluiting met uitloop tot 21.45 uur

Aanmelden

Je kunt je tot uiterlijk 23 november digitaal aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard naar hen doorsturen. Er geldt een maximum van 40 deelnemers voor dit kenniscafé, dus schrijf je snel in! Uiterlijk een dag voor het kenniscafé ontvang je een uitnodiging voor een Microsoft Teams-bijeenkomst. Deze accepteer je. Via de link in de desbetreffende uitnodiging krijg je toegang tot het kenniscafé. Wij adviseren je om 5 minuten voor de start in te loggen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met logopedist Laura Boogaard via l.boogaard@kentalis.nl (Kentalis Taaltrein Urk, Emmeloord, Lelystad).