TOS beleving & de (niet) pratende peuter

Eén op de twintig jonge kinderen heeft problemen met het spreken en/of begrijpen van taal. Deze kinderen kunnen vaak niet goed duidelijk maken wat ze bedoelen. Of ze begrijpen anderen soms niet. Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) werkt door in het alledaagse leven en in de sociaal en emotionele ontwikkeling van het kind.

Het is belangrijk dat signalen van een spraak en/of taalstoornis tijdig worden herkend en dat er een interventie kan plaatsvinden. Dit voorkomt leerproblemen en ontwikkelingsproblemen gedurende de basisschoolperiode en zelfs in het verdere leven.

Programma

  • 19.15 uur inloop
  • 19.30 uur workshop
  • 21.30 uur gelegenheid om vragen te stellen en een drankje te drinken
  • 22.00 uur afsluiting 

Je kunt kiezen uit een van de onderstaande workshops:

Tosbeleving
Hoe voelt het om niet goed uit je woorden te komen? Hoe is het om niet begrepen te worden? Zelf ervaren wat een TOS is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van theorie. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien, wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren.

Tijdens deze workshop krijg je verschillende opdrachten en ervaar je zelf hoe het is om TOS te hebben. Ook krijg je tips hoe je een kind kunt helpen of rekening kunt houden met TOS. Daarnaast gaan we in op wat problemen met taal betekenen voor de communicatieve redzaamheid van kinderen.

De (niet) pratende peuter
Er zijn veel meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met autisme. Toch is een TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind.  TOS  is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal.

Je krijgt uitleg wat een TOS is, wat het betekent voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je het herkent. Daarnaast krijg je strategieën aangeboden die je in dagelijkse situaties kunt gebruiken om de interactie en de communicatieve ontwikkeling te stimuleren.

Aanmelden

Je kunt je tot uiterlijk 2 maart aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als je collega’s hebt die geïnteresseerd zijn, mag je deze uitnodiging uiteraard aan hen doorsturen. Er geldt een maximum van 50 deelnemers voor dit kenniscafé, dus schrijf je snel in!

Meer informatie

Voor meer informatie kun je per mail contact opnemen via venkbemiddelpunteindhoven@kentalis.nl.