Workshop - De niet pratende peuter

12 jun

Er zijn veel meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met autisme of ADHD. Toch is een TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Daarom organiseert Kentalis de gratis workshop ‘De (niet) pratende peuter’ voor professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen.

Locatie
Rotterdam
Adres
Boezemweg
174
3031 BP
Rotterdam
Aanvangsdatum
Aanvangstijd
19:30
Einddatum
Eindtijd
21:30
Evenement
workshop
Kosten
Gratis
Voor
Jeugdverpleegkundigen, medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er ‘niets met ze aan de hand’, hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

Programma

De workshop ‘De (niet) pratende peuter’ heeft als doel professionals te informeren over de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind: Wat is een TOS? Hoe herken je een TOS? Tijdens de workshop krijg je ook handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. We behandelen theorie en oefenen interactief door korte opdrachten, filmpjes en ervaringsoefeningen. Afhankelijk van de vragen die er zijn, gaan we dieper in op de onderwerpen zoals taalachterstand, meertaligheid en slechthorendheid.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de aanmeldknop. Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een bevestiging. 

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Laura Dobber, pedagogisch behandelaar, via l.dobber@kentalis.nl.
 

Verhinderd maar wel geïnteresseerd? 

Als je niet in de gelegenheid bent om te komen, maar wel meer wilt weten over TOS dan is (zonder extra kosten) een presentatie op locatie mogelijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Laura Dobber via l.dobber@kentalis.nl.