Hoe weet je of een meertalig kind een taalachterstand of een TOS heeft?

Podcast: meertalig kind, TOS of taalachterstand?

Wanneer moet je je als ouder zorgen maken als de taalontwikkeling te langzaam gaat? En hoe zit dat precies bij kinderen die met meerdere talen worden opgevoed? Onderzoeker Mirjam Blumenthal praat je bij in een podcast.

Een eerste keer op het potje, een eerste keer fietsen, een eerste tandje, een eerste woordje. Dit zijn bijzondere momenten waarop je als ouder ontzettend trots bent op je kindje. Ieder kindje doet dat op zijn eigen tempo. Ook in de taalontwikkeling zijn er verschillen tussen kinderen. Het ene kindje zegt zijn eerste woordje rond negen maanden, terwijl een ander dat doet als hij 1.5 jaar is. Verschillen tussen kinderen zijn dus heel normaal. Maar wanneer moet je je als ouder zorgen maken als de taalontwikkeling te langzaam gaat? En hoe zit dat precies bij kinderen die met meerdere talen worden opgevoed? Wanneer heeft een meertalig kindje een taalachterstand of een taalontwikkelingsstoornis? En waar moet je op letten bij het vaststellen van een taalontwikkelingsstoornis bij een meertalig kind?

Luister de podcast

Sharon Unsworth (Radboud universiteit) ging in gesprek met onze collega Mirjam Blumenthal, onderzoeker en logopedist bij Kentalis. In deze podcast krijg je antwoorden op vragen als ‘Hoe verloopt de taalontwikkeling bij meertalige kinderen’ en ‘ hoe kan je een taalontwikkelingsstoornis herkennen bij meertalige kinderen?’.