Kentalis Tine Marcusschool in Assen viert vijfjarig bestaan
De Tine Marcusschool in Assen viert haar vijfjarig bestaan. Een prachtige gelegenheid voor een feestje! De school werd vijf jaar terug opgericht als een nevenvestiging van de Tine Marcusschool Groningen. Met als doel om kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) onderwijs dicht bij huis te bieden.
In vijf jaar tijd is de samenwerking met zowel het regulier als gespecialiseerd onderwijs in Assen verstevigd. Op vrijdagmiddag 20 september viert de school dit mooie moment met alle leerlingen, oud-leerlingen, ouders en samenwerkingspartners. De school is ondergebracht binnen de Multi Functionele Accommodatie Kloosterveste en werkt intensief samen met IKC het Sterrenschip.
Samen naar school en minder reistijd voor kinderen
De oprichting van de nevenvestiging in Assen kwam tot stand in goede samenwerking met de besturen van CKC Drenthe, Plateau en het Samenwerkingsverband Noord- en Midden-Drenthe. Leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 hoeven door de nevenlocatie in Assen veel minder te reizen. Daardoor hebben ze na schooltijd meer tijd om met vriendjes uit de buurt te spelen. Dat is bovendien goed voor hun sociale en communicatieve redzaamheid. Dat blijkt ook onder schooltijd; dan wordt nauw samengewerkt met IKC het Sterrenschip. De kinderen van beide scholen spelen samen buiten, hebben samen bewegingsonderwijs en doen activiteiten gezamenlijk. Op deze manier is er ruimte voor de kinderen met TOS om communicatieve oefensituaties te creëren met leeftijdgenootjes.
Vijf procent van de kinderen heeft TOS
In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Bij kinderen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Een kind met TOS heeft grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.
Voor iedere leerling een passende onderwijsplek
Sinds twee jaar werkt de Tine Marcusschool ook intensief samen met vier andere scholen uit Assen voor gespecialiseerd (basis)onderwijs*. De scholen zetten zich samen in om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en om iedere leerling een passende onderwijsplek te bieden. Elke school heeft een eigen specialisme op bijvoorbeeld het gebied van taalstoornissen, gedrag of leerproblematiek. De scholen wisselen onderling kennis en expertise uit en zoeken elkaar op als het voor bepaalde leerlingen een ingewikkelde opgave is om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. Ook wordt door de samenwerking de doorstroming naar het reguliere onderwijs gestimuleerd. Zo wordt regulier onderwijs aangeboden waar het kan, en speciaal onderwijs als de leerling dit nodig heeft. Bekijk ook de filmpjes van de vijf scholen, onderaan op de website.
* Binnen het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Noord- en Midden-Drenthe zijn er vijf scholen die gespecialiseerd onderwijs bieden aan kinderen in de basisschoolleeftijd: De Boei (CKC-Drenthe),
De Meander, WA van Liefland (Plateau), De Aventurijn (RENN4) en de Tine Marcusschool (Kentalis).