Kinderen met cmb communiceren meer tijdens Zintuigenverhalen

Zintuigenverhalen

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar hoe lees je voor als een kind een communicatief meervoudige beperking (CMB) heeft en bestaande methoden niet aansluiten? Uit onderzoek van Kentalis en de Radboud Universiteit blijkt dat deze kinderen meer en gevarieerder communiceren tijdens een Zintuigenverhaal.

Wat zijn Zintuigenverhalen?

Zintuigenverhalen zijn korte voorleesverhalen over alledaagse gebeurtenissen, speciaal voor mensen met een communicatief meervoudige beperking. De voorlezer maakt gebruik van tekst, afbeeldingen en gebaren en zorgt voor zintuiglijke prikkels met voorwerpen en handelingen. Zo speelt de voorlezer in op de leefwereld en communicatieve behoeften van de kinderen.

Effectief

Onderzoekers bekeken of het herhaald voorlezen van Zintuigenverhalen een positieve invloed heeft op de communicatieve uitingen van kinderen met een communicatief meervoudige beperking. Ze namen twee voorbeeldverhalen onder de loep en analyseerden videobeelden van voorleesmomenten. Ieder kind met cmb is anders, maar over het algemeen zagen ze dat de kinderen meer en gevarieerder communiceren tijdens een Zintuigenverhaal dan tijdens een gewoon voorleesverhaal.

Tijdens het voorlezen van een Zintuigenverhaal:

  • zijn de kinderen meer betrokken bij het verhaal;
  • is er meer gerichte en gedeelde aandacht voor het verhaal en de voorlezer;
  • zijn bijna alle kinderen actiever;
  • reageren de kinderen vaker direct op wat de voorlezer zegt/gebaart en doet;
  • lieten enkele kinderen klanken horen terwijl ze normaal niet spreken.

Gebaseerd op multi-sensory storytelling

De methode Zintuigenverhalen is gebaseerd op multi-sensory storytelling (MSST) en door medewerkers van Kentalis aangevuld met elementen van ‘Totale Communicatie’ en ‘Ondersteunde Communicatie’. Met Zintuigenverhalen kunnen ouders en professionals gericht met het kind werken aan interactie- en communicatiedoelen.

Aan de slag met Zintuigenverhalen?

Er zijn vier voorbeeldverhalen en alle instructiematerialen zijn gratis online beschikbaar. Je kunt Zintuigenverhalen ook eenvoudig op maat maken en aanpassen, eventueel met behulp van de cursus Zintuigenverhalen maken