Leerstoel Taalontwikkelingsstoornissen met vijf jaar verlengd

Portretfoto van Constance Vissers

Constance Vissers is senior onderzoeker bij de Academie van Kentalis en mag zichzelf sinds 2019 bijzonder hoogleraar noemen. En dat blijft ze voorlopig, want haar leerstoel Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is onlangs met vijf jaar verlengd. Hét bewijs dat haar onderzoek resultaat oplevert. Dankzij de leerstoel, en andere onderzoeken van de programmalijn TOS van de Academie, komen we steeds meer te weten over deze vaak nog onbegrepen stoornis. Zo kunnen we kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) steeds beter helpen.

Onderzoek naar TOS

“Al het onderzoek dat wij op de universiteit doen komt voort uit vragen van mijn collega’s bij Kentalis, ouders van kinderen met TOS en mensen die zelf TOS hebben. En het mooie is: de inzichten die wij opdoen, komen ook weer bij hen terug”, begint Constance over haar werk als bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen. “We leggen hypotheses uit ons onderzoek voor aan professionals uit zorg en onderwijs, die ze direct kunnen toetsen in de praktijk. Met hun ervaringen gaan we terug naar de universiteit, om het onderzoek bij te stellen en te verfijnen. Zo komen we steeds meer te weten over taalontwikkelingsstoornissen en kunnen we kinderen met TOS steeds beter helpen.” Lees het hele interview.

Symposium op 25 mei 2022

Op woensdag 25 mei organiseert Kentalis een gratis symposium over dit onderwerp. Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) wordt vastgesteld wanneer een kind grote problemen heeft met het verwerven van taal zonder aanwijsbare oorzaak. TOS is een veelvoorkomend probleem. Toch wordt de stoornis nog maar slecht begrepen. Wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot vele perspectieven op hoe de taal- en communicatieproblemen van kinderen met TOS kunnen worden verklaard, gediagnosticeerd, en behandeld. We brengen de neuropsychologische perspectieven op TOS van vijf experts samen, met speciale aandacht voor het samenspel tussen theorie en praktijk.

Te volgen via livestream

Het symposium wordt georganiseerd ter ere van de inaugurele rede van Constance Vissers. Een inaugurele rede ofwel oratie is een openbare rede gehouden door een benoemde hoogleraar. 

De lezingen van dit symposium zijn online te volgen via een livestream. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.