Mediawijs met Mediamasters! Leerlingen van Kentalis vallen in de prijzen

MediaMasters 2018

Leerlingen van groep 7 Kentalis Prof. Huizingschool bereikten in november 2018 met hun leerkracht Jordi Oude Voshaar de vijfde plaats in de Media Masters battle. De Shufflekids van Kentalis Martinus van Beek school gingen, er onder leiding van Jeroen Jansen, vandoor met de zesde plaats.

Mediawijs met gebarentaal

Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. Filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het hoogtepunt was de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid in november. Daar bereikten onze leerlingen een vijfde en zesde plek.

Waarom werken we aan mediawijsheid?

Jordi Oude Voshaar: 'Tegenwoordig is er veel digitalisering en is het zeer makkelijk voor leerlingen om online te gaan. Dit doen ze dan ook al veelvuldig, maar vaak zonder te weten wat ze werkelijk doen. Door mediawijsheid aan te bieden in je lessen leren leerlingen om te gaan met het online zijn. Zo krijgen ze meer wijsheid voordat ze zomaar iets op internet doen of op internet zetten. Ook leren ze de gevolgen van bijvoorbeeld het online zetten van filmpjes of foto's. Dat iedereen deze kan zien en beoordelen. Soms positief en soms negatief. Hier is natuurlijk ook het digitaal pesten aan gekoppeld. Privacy is op dit moment ook een zeer actueel onderwerp. "Waarom moet ik nu overal vinkjes zetten en waar is dit allemaal voor?" Door de lessen mediawijsheid worden de leerlingen meer bewust van het online zijn.'

Serious game

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen.

Wat vonden leerlingen het leukste van MediaMasters?

Tuna: "Om in de finale alle moeilijke vragen te beantwoorden."

Inaas: "Ik vond het leukste is dat je opdrachten kon doen. De vragen waren leuk en je kreeg er punten voor. Het is ook leuk als dan wordt gezegd dat het antwoord goed is."

De leerlingen hebben veel geleerd

Tuna: "Ik wist nog niet dat je cookies kan uitzetten in de browser. Zo voorkom je dat je informatie afgeeft aan websites die je bezoekt."

Inaas: "Ik heb geleerd dat je belangrijke dingen moet vertellen aan een professional en niet aan iemand die je net kent. Want je weet niet of je die kunt vertrouwen."

Wat doen de leerlingen nu anders?

Tuna: "Ik doe niet veel anders, omdat alles veilig genoeg is. Ik kan het toch zien als het niet veilig is."

Inaas: "Ik doe niks anders, maar ik weet nu wel dat je niet alles na moet doen wat er op internet staat."

Ook meedoen?

Leerlingen van groep 7 en 8 kunnen meedoen met mediamasters. Opgeven kan via de website: www.mediamasters.nl

Mediawijsheid stimuleren

MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlands netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net is opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Mediawijzer.net heeft als doelstelling om de mediawijsheid van kinderen van 0-18 jaar te bevorderen en wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid.