Minister Hugo de Jonge bezoekt woongroep voor mensen met een communicatief meervoudige beperking

Minister Hugo de Jonge en Niek

Minister Hugo de Jonge bracht vandaag een werkbezoek aan medewerkers en bewoners van een woongroep van Kentalis in Sint-Michielsgestel. Hij ontmoette bewoner Niek, die een communicatief meervoudige beperking heeft. Ook ging hij uitgebreid in gesprek met medewerkers over het belang van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, samenwerken, het delen van kennis en zorg op maat voor deze cliënten. Hugo de Jonge: ‘Hier zie je hoe belangrijk communicatie is.’

Zorg voor mensen met cmb

De minister werd ontvangen door bestuurders Katja Hoorn en Oscar Dekker en oud-bestuurder Henk Bakker en ging daarna in gesprek met medewerkers van Kentalis en een ouder over de zorg die Kentalis biedt aan mensen met een communicatief meervoudige beperking (cmb). Behandelcoördinator Wilma Denteneer legde uit welke behoeften deze cliënten met zeer complexe zorgvragen hebben en vertelde over een wetenschappelijk onderbouwde methodiek die Kentalismedewerkers speciaal voor deze cliënten hebben ontwikkeld.

Wilma Denteneer: “Als je elkaars taal niet spreekt, loopt iemand vast. Hoe kunnen wij bij deze cliënten aansluiting vinden, zodat we met elkaar de kwaliteit van leven kunnen verbeteren? Dat is eigenlijk waar we ons in de behandeling op richten. Communicatie is daarin een belangrijke voorwaarde. Je wil dat de cliënt mogelijkheden krijgt om zich te uiten op een begrijpelijke manier en dat hij anderen gaat begrijpen. Ook wil ik dat de cliënt meer eigen regie krijgt.” Mevrouw Krnojelac, de moeder van een van de bewoners, vertelde de minister: ‘Ik vind het heel mooi om te zien dat mijn dochter nu lacht, als ouder wil je dat je kind gelukkig is.’

Bezoek minister Hugo de Jonge

Onderzoek en innovatie

"Ik vind het fascinerend om te zien hoe jullie weer communiceren met cliënten die helemaal zijn vastgelopen", reageerde minister Hugo de Jonge. "Hier zie je hoe belangrijk communicatie is en hoe makkelijk je het hebt als je gewoon kunt communiceren." De minister luisterde ook aandachtig naar een presentatie over wetenschappelijk onderzoek en de onderzoeksprogramma’s die Kentalis steunt om de kwaliteit van leven van cliënten en leerlingen van Kentalis en andere organisaties te verbeteren. Omdat Kentalis recent door ZonMw is erkend als expertiseorganisatie, was hij ook benieuwd naar de wijze waarop medewerkers de kennis die zij opdoen delen en hoe zij samenwerken met andere organisaties. Kathelijn Donders, deskundige communicatie en systeem gericht behandelaar legde uit hoe zij dit doet: “Ik draag mijn kennis over aan mensen op de werkvloer, leid mensen op tot coach doofblind en geef individuele cursussen aan andere instellingen, om te zorgen dat cliënten ook in andere organisaties kunnen profiteren van onze kennis.”

Rondleiding woongroep

Na dit gesprek kreeg de minister van pedagogisch behandelaar Baukje de Wagt, bestuurder Katja Hoorn en behandelcoördinator Wilma Denteneer een rondleiding door een woongroep van Het Carré in Sint-Michielsgestel voor mensen die zich moeilijk kunnen uiten door een communicatief meervoudige beperking. Hier ontmoette Hugo de Jonge bewoner Niek, die hem een mooie tekening gaf en trots zijn eigen appartement liet zien. 

Niek geeft minister Hugo de Jonge een tekening