Oud-leerling Albert Westerhof naar Deaflympics

 Albert Westerhof naar Deaflympics

Van 1 t/m 15 mei 2022 vindt in Brazilië de 24e Deaflympics plaats. Albert Westerhof (34) is één van de dove sporters die mag uitkomen voor Nederland. Dit evenement is speciaal voor dove en slechthorende sporters en is het hoogste toernooi waar je als sporter met een auditieve beperking op uit kan komen.

Albert, oud-leerling van Kentalis, bracht zijn schooltijd door op de Kentalis Guyotschool. Toen al had hij zijn hart verloren aan judo. Sinds zijn 6e judoot hij bij judovereniging Grootegast. Nu, 28 jaar later, is zijn lijst met overwinningen indrukwekkend. In 2012 en 2016 werd hij zelfs wereldkampioen. En tijdens eerdere edities van de Deaflympics won hij goud (2009) en brons (2017).

Succesvolle samenwerking

Dit jaar is Albert voor de vierde keer geselecteerd voor de Deaflympics, in de klasse -60 kilogram. Samen met zijn trainer/coach Wietse Swart bereidt hij zich voor de laatste keer voor op dit toernooi. Wietse, die naast judotrainer ook docent is op de Kentalis Dr. J. de Graafschool, traint al jaren samen met Albert. Bij judovereniging Grootegast werd de basis gelegd voor meerdere kampioenschappen. Communiceren doen ze met gebarentaal, lichaamstaal en mimiek. Wietse verklaart hun succes aan dezelfde wijze waarop Albert en hij de sport beleven: intensief en met ambitie. Die is er nu ook. Albert wil nog één keer mondiaal de beste zijn. Daarvoor is hij een gewichtsklasse naar beneden gegaan. Van -66kg nu naar -60kg om zo meer kans te maken.

Steuntje in de rug

In de Dovensport is vaak niet voldoende geld beschikbaar voor prestatiesporters, dat betekent dat  sporters zelf veel moet financieren om aan de Deaflympics mee te kunnen doen. Dat geldt ook voor Albert. Via crowdfunding, een sponsor, de KNDSB en de judovereniging wordt hij financieel gesteund. De rest betaalt hij zelf. Elke steun is welkom om dove sporters als Albert te helpen. Dat kan via deze website.

Albert en zijn coach Wietse

Gewoon ervoor gaan!

Een tip heeft Albert ook, voor andere dove sporters die op topniveau willen presteren. Participeer in reguliere sportverenigingen en ga gewoon de uitdaging aan!

Op 3, 4 en 5 mei vindt het judotoernooi plaats. Op 3 mei komt Albert in actie. Je kunt de prestaties van Albert volgen via /www.kndsb.nl en www.deaflympics.com.