Philadelphia en Kentalis kijken terug op geslaagde kennisdag

Terugblik geslaagde kennisdag

Hoe communiceer je met mensen die een communicatief meervoudige beperking hebben of doofblind zijn? Die vraag stond centraal tijdens de kennisdag CMB 'Ervaren wat werkt!' op 29 november. Ruim 400 professionals kwamen naar De Werelt in Lunteren om informatie te halen en te delen. Met 35 workshops was het kennisaanbod enorm.

Presentaties en informatiemarkt

De ochtend was ingeruimd voor plenaire presentaties van de twee organiserende partijen: Kentalis en Philadelphia. Daarnaast werden de bezoekers meegenomen in het leven van ouders met een kind dat voortdurende zorg nodig heeft, verpakt in de theatervoorstelling ‘Lastige Ouders’.

Ook de informatiemarkt trok veel belangstelling. Er waren diverse stands met materialen voor spel, ontwikkeling en communicatiehulpmiddelen. Zo werd de nieuwste technologie op het gebied van ondersteunde communicatie en hulpmiddelen gedemonstreerd. Ouderverenigingen FOSS en FODOK presenteerden uiteenlopende informatiematerialen voor ouders, die ook nuttig waren voor de deelnemers op deze dag.

Workshops

Veel van de workshops werden verzorgd door de specialisten van Kentalis en Philadelphia. Marianne Rorije, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, was uitgenodigd om het principe achter ‘Vertelt Het!’ uit te leggen. Dit is een interventieprogramma om invloedrijke communicatie van personen met doofblindheid te verbeteren. 

Kinder- en jeugdpsychiater Tiejo van Gent bood inzicht in wat psychopathologie bij dove en slechthorende kinderen en adolescenten kan compliceren. Waar let je op als een doof kind en zijn/haar ouders 'bij de dokter' (of een andere hulpverlener) komt voor hulp? Het uiteindelijke doel is psychische problemen eerder te herkennen en eerder de best passende hulp te bieden: zelf of in samenwerking met anderen.

In andere workshops konden deelnemers zelf ervaren hoe het is om doof én blind te zijn.

Ervaringen

Tanja Baack, Ontwikkel- en implementatiemanager Gehoor en Zicht bij Philadelphia: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe Philadelphia en Kentalis elkaar aanvullen wat betreft kennis en hoe enthousiast iedereen was over het programma. Zoveel keuze in workshops en masterclasses. Het was echt met elkaar ervaren wat werkt en leren van elkaar.’

Jolanda Dwarswaard, Programmaleider bij Kentalis: “Het was een mooie dag met een goede sfeer. De uitwisseling onderling werd heel erg gewaardeerd. Ik hoorde bijvoorbeeld van onderzoekers dat ze inspiratie hadden opgedaan voor vervolgonderzoek en van collega’s die nieuwe contacten hadden gelegd.”

Cliënten waren zelf ook van de partij: ze hielpen mee met de catering en vroegen andere bezoekers naar hun mening over de kennisdag. Bekijk een korte sfeerimpressie van de dag.