TOS-check app: eerste check of kind een taalontwikkelingsstoornis heeft

TOS-check app

De één loopt eerder dan de ander, en de één praat eerder dan de ander. Dat is helemaal niet gek want elk kind heeft zijn  eigen tempo. Toch kun je je als ouder behoorlijk veel zorgen maken als je kind niet begint met praten. En wat doe je dan? In de Week van het Jonge Kind vragen we aandacht voor de vroegsignalering van een taalontwikkelingsstoornis. Want als je kindje weinig praat, niet goed verstaanbaar is of snel boos wordt doordat hij niet begrepen wordt, heeft hij dan misschien een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? De TOS-check app is een hulpmiddel om een eerste korte check te doen. 

App om spraaktaalniveau te testen

De TOS-check app is een laagdrempelige en eenvoudige app om het spraaktaalniveau van een kind te testen. De app bestaat uit een korte spraaktaaltest en informatie over TOS. Daarnaast krijgen de ouders en professionals advies, bijvoorbeeld om een afspraak te maken met een arts, logopedist of audiologisch centrum. Om zeker te zijn of een kind een taalontwikkelingsstoornis heeft, is verdere, uitgebreide diagnostiek altijd noodzakelijk. De app is te gebruiken door ouders als door professionals die met jonge kinderen van één tot zeven jaar werken, zoals de kinderopvang.

Verschil maken

In de Week van het Jonge Kind staan de eerste jaren van het kind en zijn ontwikkeling centraal, ook in spraak en taal. Vijf procent van de Nederlanders heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Nog te vaak wordt dit pas laat ontdekt. Aandacht voor het vroeg signaleren van spraak- en taalproblematiek, kan later in het leven van een kind veel verschil maken.

Gratis

De TOS-check app is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play. De app is al ruim 10.000 keer gedownload.