Wereld TOS dag

Jongetje met TOS

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Daarom zetten we iedereen die een TOS heeft op zaterdag 22 september 2018 in het zonnetje. Onder Raising Awereness for Developmental Language Disorders wordt er deze dag internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig, want veel mensen hebben nog nooit van TOS gehoord.

zaterdag 22 september

Als je een TOS hebt, is het hard werken om te communiceren met anderen. Het vinden van de juiste woorden en het verwerken van wat je hoort, is altijd een flinke uitdaging. Maar geef niet op. Samen komen we er wel uit. Zet zaterdag 22 september in je agenda, Wereld  TOS dag!

Wat is TOS?

Meike draait soms woorden om, Karina volgt lange gesprekken niet zo goed. Allebei hebben ze een taalontwikkelingsstoornis (TOS). TOS uit zich bij iedereen anders. 5% van de bevolking heeft TOS, in de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen.

In de hersenen

“Als veel mensen praten, dan botst zoveel in mijn hoofd.” Zo legt een jongen met TOS uit wat hij heeft. In de hersenen van mensen met TOS lopen de verbindingen tussen hersengebieden anders. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld moeite met het onthouden en leren van woorden of klanken. Nog te vaak wordt TOS verward met dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.

Herken TOS

Vaak is een taalontwikkelingsstoornis al op jonge leeftijd te herkennen. Praat je peuter nog niet? Lijkt een kind in jouw klas anderen niet goed te begrijpen? Bekijk de signalen van een taalontwikkelingsstoornis.