Ouders en school

Informatie en contacten ouders

Een goede samenwerking tussen leerlingen, ouder(s) en onze school zien wij als een succesfactor in de schoolontwikkeling van de leerling. Het is van belang dat we met regelmaat met elkaar in gesprek zijn. 

Om dit te bewerkstelligen starten wij elk schooljaar met een startgesprek. Hierin spreken mentor, leerling en ouder(s) af hoe zij het komende schooljaar gaan samenwerken, hoe zij elkaar van informatie voorzien en welke contactmomenten zij met elkaar organiseren.

Gesprekken voeren we met leerlingen en op op bepaalde momenten met leerlingen en ouder(s). Tijdens het lesuur “mentoruur” is er gelegenheid om een gesprek tussen de leerling en mentor te organiseren, en twee maal per jaar tijdens een toetsweek. Indien noodzakelijk vinden er vaker gesprekken plaats. 

Samenwerking is maatwerk. We streven de leerling- en ouder betrokkenheid te versterken door tevredenheidsonderzoeken, enquêtes, inspraak van de MR, de leerlingenraad en het organiseren van leerling arena’s. Tijdens deze arena’s kunnen een aantal leerlingen input geven op het onderwijs en welzijn op onze school.

Leerling- ouder contact momenten

Tenminste twee keer per jaar hebben de leerling en zijn/haar ouder(s) contact met de mentor over de studievoortgang. Wij vinden deze contacten noodzakelijk. Het ontwikkelingsperspectiefplan en het rapport zijn de onderwerpen van het gesprek. We streven ernaar dat de leerling (onder begeleiding van de mentor) het gesprek voorbereidt, in het gesprek een volwaardig gesprekspartner is en vertelt hoe de schoolvorderingen zijn. De ontwikkelingsperspectiefplannen en het rapport zijn voorafgaand aan deze gesprekken aan de leerlingen meegegeven. Aan het eind van het gesprek is het de bedoeling dat een ouder en de leerling het plan voor akkoord tekent.

Omdat we graag zien dat de leerling verantwoordelijkheid leert nemen voor het eigen leerproces en we graag een intensieve samenwerking met ouder(s) en leerling hebben, vinden gesprekken over de voortgang alleen plaats als ouder(s) en leerling hierbij aanwezig zijn. Op verzoek kunnen leerlingen en ouder(s) bij de mentor een gesprek met een vakdocent plannen. Het komt ook voor dat leerkrachten tussendoor ouder(s) te spreken vragen. De leerling wordt hiervan dan ook door ons op de hoogte gesteld.

Behalve de oudergesprekken vinden er, in samenspraak met en op verzoek van de LMR, ook ouderavonden plaats met verschillende algemene thema’s, zoals kennismaking, een algemeen onderwerp, de inrichting van de school, de samenwerking met de symbiosescholen, vakkenpakketkeuze, beroepskeuzevoorlichting en onderwerpen die wij in de lessen behandelen. 

Tot slot, wij stellen leerlingen en de ouder(s) zo goed mogelijk op de hoogte van de voortgang en ontwikkeling van de leerlingen en de gang van zaken op school. Dit doen we op school in de mentoruren maar ook via diverse media, zoals telefoon, e-mail, schriftelijke mededelingen (allemaal via de mentor), ouderavonden, via ons oudercommunicatieplatform Social Schools (zie volgende paragraaf) of via bezoeken.

We verwachten van ouder(s) en leerlingen dat zij de school op de hoogte stellen van belangrijke informatie, zodat school, ouder(s en leerlingen tot eventuele nieuwe afspraken kunnen komen.

Laptops

Om bij te dragen aan de digitale ontwikkeling van iedere leerling werken we op het Kentalis College Arnhem dagelijks met laptops in de klas. Komend jaar heeft uw kind een laptop nodig, deze moet u zelf aanschaffen. Door digitalisering van het onderwijs en het maken van digitaal huiswerk is een laptop voor leerlingen noodzakelijk. Deze laptop zal elke dag mee naar school moeten worden genomen en ook weer mee naar huis, voor het huiswerk. Leerlingen die zelf al een laptop hebben, kunnen deze komend jaar meenemen naar Leerpark Arnhem, via wifi kunnen leerlingen dan bij het lesmateriaal. U kunt ook gebruik maken van het aanbod van onze partner The Rent Company. Zij bieden een abonnement aan waarmee u een laptop kunt aanschaffen of kunt huren, inclusief het servicepakket, gedurende de periode dat uw kind bij ons op school zit. Een informatie folder kunt u opvragen bij onze administratie. 

Wat zijn de voordelen van een laptop van The Rent Company?

  • De laptops zijn geselecteerd, zo heeft uw zoon of dochter altijd het juiste device.
  • Bij reparatie ligt op school een leenlaptop klaar.
  • De juiste software is geselecteerd en is bij ontvangst al geïnstalleerd op de laptop.
  • Schade- en diefstaldekking is inbegrepen.
  • Bij de laptop wordt standaard een beschermhoes en een oplader meegeleverd.


Inhoudelijke vragen? 
Neem dan contact op met The Rent Company via 085 003 61 50 of mail naar help@rentcompany.nl. Ook kunt u een vraag stellen via de chat op www.rentcompany.nl.

Schoolapp: Social Schools

We vinden het ook belangrijk en leuk om u op de hoogte te brengen van schoolontwikkelingen en dagelijkse zaken op school. Kentalis College Arnhem gebruikt hiervoor het communicatiemiddel de app Social Schools. Social Schools is een app waar informatie is (terug) te lezen en foto's zichtbaar zijn. In Social Schools staan deze gegevens veilig en beschermd opgeslagen. We gebruiken de app op Kentalis College Arnhem op de volgende manieren:

Voor het sturen van individuele berichten van ouders naar de mentoren, docenten of andere ouders uit de klas wanneer u hier deze optie activeert in de app.
Een groepspagina waarin de informatie over uw kind maar ook over de gehele klas en de klasgenoten gedeeld kan worden. Informatie die de gehele groep aangaat. De andere ouders hebben ook toegang tot deze pagina. Een algemene KCA pagina waar nieuws betreffende de gehele school te vinden is.

Uw contactpersoon bij Kentalis (de mentor van uw kind) is degene die voor u Social Schools beheert. Hij of zij kan toegang verlenen, deze intrekken en onjuiste of ongepaste informatie wijzigen of verwijderen. Daarnaast wordt Social Schools gebruikt om de jaarkalender, de nieuwsbrief en verdere mededelingen met u te delen. Ook kunt u zich online inschrijven voor de ouderavonden. 

Om Social Schools te kunnen gebruiken, slaan we gegevens op over u en uw kind. Dit zijn persoonsgegevens die Kentalis met zorg behandelt en beveiligt. Kentalis vindt het belangrijk alle werkzaamheden uit te voeren volgens de geldende privacy wet- en regelgeving. Voor het gebruiken van Social Schools hebben wij uw toestemming nodig. Aan het begin van ieder schooljaar sturen wij u opnieuw een verzoek om hier opnieuw toestemming voor te geven.

schoolapp

Vrijwillige ouderbijdrage

Sinds schooljaar 2022 - 2023 vragen we geen vrijwillige ouderbijdrage meer. Deze is binnen Kentalis afgeschaft. Kosten voor een reis of veiligheidskleding worden wel in rekening gebracht. Hierover informeren wij u persoonlijk.   

Lokale medezeggenschap op locatie

Onze LMR is bestaat uit twee ouders en twee medewerkers. Eén keer per twee maanden komt de LMR bijeen, de directeur van onze school is hierbij aanwezig.

Dit zijn de leden van de raad:

  • vacant 
  • Mevrouw van Perlo, ouder
  • Mevrouw Groeneveld, docent;
  • Mevrouw Oost, docent

U kunt hen bereiken via het mailadres: kcarnhem@kentalis.nl. De medezeggenschapsdeelraad kiest uit haar midden een voorzitter en eventueel een secretaris.

Interne vertrouwenspersonen en pestcoördinator

We hebben op school twee vertrouwenspersonen voor leerlingen, mevr. Ellen Luteijn, zij is tevens onze gedragsdeskundige en dhr. Klaas-Jan Haaisma, hij is tevens intern begeleider. Beide zijn ook aandachtsfunctionarissen sociale veiligheid. 

Onze leerlingen kunnen alles met de vertrouwenspersoon bespreken, bijvoorbeeld als zij iets niet willen of durven bespreken met hun leerkracht. Het kan gaan over ongewenst gedrag, maar het kan ook gaan over andere vervelende gevoelens. Het heeft natuurlijk onze voorkeur dat gevoelens van onvrede eerst besproken worden met de direct betrokkenen. 

Ouderraad (klankbordgroep)

N.v.t.