Informatie en contacten ouders
Via Social Schools informeren we ouders en leerkrachten digitaal over alle nieuws en ontwikkelingen die we belangrijk vinden. Vanaf de start van de samenwerking bouwen we aan een goede relatie met ouders. Via Social Schools, de mail of telefoon houden we tijdens het schooljaar contact met ouders. We overleggen onder andere over de ontwikkelingen en aanpak van onze leerlingen. Ook bij festiviteiten zoals Sinterklaas, Pasen, Kerst en sportdagen zijn we blij met hulp van ouders.
Informatievoorziening aan gescheiden ouders Als ouders van een leerling gescheiden zijn, is duidelijkheid belangrijk over de manier waarop de communicatie en afstemming over de vorderingen van de leerling verloopt. De school volgt de wettelijke regels voor de informatieplicht naar gescheiden ouders. Dat betekent dat de school ervan uitgaat dat ouders die beiden het ouderlijk gezag hebben elkaar informeren over zaken rondom hun kind. Beide ouders zijn samen welkom bij de ouderavonden.
Privacy en recht van inzage De privacy is in alle applicaties geborgd. Ouders hebben altijd recht van inzage in het dossier van hun kind.
Schoolapp: Social Schools
We vinden het belangrijk dat school en ouders elkaar informeren over wat in de klas en thuis gebeurt. Zo bereiken we samen het beste resultaat voor uw kind.
Kentalis gebruikt voor deze meer informele uitwisseling Social Schools. Als een leerling geplaatst is op de Prof. Huizingschool vragen we ouders een toestemmingsformulier te ondertekenen. Daarna maken we een account voor ouders aan. In Social Schools zetten we tekst, foto en film. Iedereen met toegang kan dit doen: ouders en medewerkers van onze school. Dit geeft een goed beeld over wat uw kind doet bij ons op school. Met Social Schools beleeft de leerling, door samen met ouders de informatie te bekijken, de dag opnieuw. Zelf bijvoorbeeld een bericht of foto plaatsen of reageren op de geplaatste informatie kan ook.
Daarnaast gebruikt de school Social Schools voor het delen van de 'schoolagenda' en gebruiken ouders deze app voor het ziek, beter of afwezig melden en aanvragen van verlof voor hun kind.
Vrijwillige ouderbijdrage
Wij vragen van ouders geen structurele ouderbijdrage voor alle activiteiten die als schoolactiviteiten worden aangemerkt en daarmee onderdeel van het onderwijs vormen. Voor schoolkampen en buitenlandreizen vragen we meestal wel een vrijwillige ouderbijdrage. Deze activiteiten kunnen vaak alleen doorgaan als ouders bijdragen in de kosten. Alle leerlingen gaan mee, ook als hun ouder niet heeft betaald.
Schoolfotograaf
Eens per schooljaar maakt de schoolfotograaf groeps- en portretfoto's.
Schoolmaaltijden
Sinds 2023 heeft de overheid het project "schoolmaaltijden" ingezet met als doel om ervoor te zorgen dat geen enkel kind met een lege maag naar school komt. Het project biedt twee opties; een maaltijd op school of een boodschappenkaart die ouders zelf kunnen besteden. Als school hebben we ervoor gekozen om deel te nemen aan dit project en te kiezen voor de boodschappenkaart. Ouders kunnen zich aanmelden via een aanmeldformulier wat te verkrijgen is via school. Vervolgens zal de contactpersoon van school aangeven of de leerling inderdaad op de Prof. Huizingschool zit. De school heeft verder geen inzage in de gegevens van ouders. Voor meer informatie over dit project mag u contact opnemen met onze schoolmaatschappelijk werkster, Mariska Letteboer (m.letteboer@kentalis.nl)
Lokale medezeggenschap op locatie
Op alle onderwijseenheden binnen Kentalis is medezeggenschap georganiseerd in deelraden. Deze deelraden noemen we locatie-medezeggenschapsraden (LMR). Daarnaast is er medezeggenschap op landelijk niveau, in de medezeggenschapsraad (MR). De taak van deze medezeggenschapsraden is de belangen van leerlingen, ouders, medewerkers én de organisatie te behartigen. Zij praten met de bestuurder over de gang van zaken, volgen ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie en denken en beslissen mee over nieuw beleid. De LMR richt zich op lokaal beleid, de MR licht zich op landelijk beleid en onderwerpen die op twee of meer onderwijseenheden spelen. De raad gebruikt de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) en de CAO Primair Onderwijs (PO) als basis om zijn wettelijke taak te vervullen.
Hoe samengesteld?
De LMR en de MR bestaan uit twee geledingen: de oudergeleding en de personeelsgeleding. Beide hebben evenveel zetels in de raad. De oudergeleding bestaat uit ouders van leerlingen op de Kentalis Prof. Huizingschool. De personeelsgeleding bestaat uit leerkrachten of onderwijsondersteunend personeel van Kentalis Prof. Huizingschool.
Wilt u deelnemen aan de LMR of heeft u ideeën, vragen of klachten? Stuur een mail naar de Prof. Huizingschool Kentalis aan de MR (mrhuizingschool@kentalis.nl).
Interne vertrouwenspersonen en veiligheidscoördinator
Wij hebben op school een intern vertrouwenspersoon. Onze leerlingen kunnen alles met de vertrouwenspersoon bespreken. Bijvoorbeeld als zij iets niet willen of durven bespreken met hun leerkracht. Denk aan ongewenst gedrag of andere vervelende gevoelens. Natuurlijk heeft het onze voorkeur dat gevoelens van onvrede eerst besproken worden met direct betrokkenen, soms is dit moeilijk. Onze intern vertrouwenspersoon is:
- Francien van de Aast f.aast@kentalis.nl vertrouwenspersoon
Daarnaast maakt de Kentalis Prof. Huizingschool gebruik van een pestbeleid en protocol. Soms gebeurt op school iets waar ouders of leerlingen het niet mee eens zijn. Daarom heeft Kentalis een klachtenregeling. Deze regeling vindt u op onze schoolwebsite en op www.kentalis.nl/klacht. Op onze school werken wij met twee veiligheidscoördinatoren met aandacht voor sociale veiligheid. Onze veiligheidscoördinatoren zijn:
- Riejanne Nijenmanting r.nijenmanting@kentalis.nl veiligheidscoördinator
- Mariska Letteboer m.letteboer@kentalis.nl veiligheidscoördinator
Ouderraad (klankbordgroep)
De ouders van de MR fungeren als klankbordgroep. Het doel van een ouderklankbordgroep is dat ouders over diverse zaken meedenken met de school. Hoe kijken zij tegen zaken aan? En hoe kan de school daar haar voordeel mee doen? (En dus ook de kinderen en ouders). De school krijgt informatie over wat leeft bij ouders en ouders blijven op de hoogte van de ontwikkelingen van de school. Het is dus een wederzijdse uitwisseling van ideeën en oplossingen die bijdragen aan de goede kwaliteit en het BOEIEND onderwijs van de school. Op dit moment hebben drie ouders zitting in de ouderklankbordgroep en komen vijf keer per schooljaar bijeen.