TOS & onderzoek

Maak je je zorgen, omdat je kind veel moeite heeft met praten of het leren van taal? Denk je dat je kind misschien een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft? Trek dan aan de bel en laat onderzoeken wat er aan de hand is. Dat kan bij een audiologisch centrum van Kentalis. Onderzoek is de eerste stap naar de juiste hulp.

Naar het audiologisch centrum?

Herken jij of een professional kenmerken van een taalontwikkelingsstoornis bij je kind? Deel dit dan met de (huis)arts. Als het nodig is, verwijst deze door naar het audiologisch centrum voor onderzoek.

Uitgebreid onderzoek

'Wat is er aan de hand en heeft mijn kind behandeling nodig?' Met onderzoek willen we deze vragen beantwoorden. Verschillende deskundigen zijn betrokken bij het onderzoek. Er wordt gekeken naar de spraak- en taalontwikkeling, maar ook naar het gehoor, de intelligentie, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de motorische ontwikkeling. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de hele ontwikkeling van je kind en van eventuele achterstanden.

Kindvriendelijk

We vinden het belangrijk dat je kind zich veilig voelt tijdens het onderzoek. We nemen daarom de tijd: een kind komst meestal een dagdeel spelen en krijgt dan verschillende taakjes. Bovendien ziet het testmateriaal eruit als speelgoed. Ouders zijn natuurlijk ook aanwezig bij het onderzoek. We horen graag wat volgens jou zorgen en aandachtspunten zijn.

Met de Hoi Kentalis app kun je je kind spelenderwijs voorbereiden op het onderzoek.

Deskundigen van het audiologisch centrum

  • Klinisch fysicus-audioloog: specialist op gebied van gehoor en geluid en hoofdbehandelaar.
  • Audiologieassistent: voert hooronderzoeken uit.
  • Logopedist: specialist in taal- en spraakproblemen.
  • Gedragsdeskundige: betrokken bij diagnostiek en advies rondom TOS.
  • Maatschappelijk werker: ondersteunt bij het omgaan met psychosociale problemen.

Advies over de beste vervolgstap bij TOS

Na het onderzoek krijg je uitleg over wat er is onderzocht, wat de resultaten zijn en wat jouw kind kan helpen. Krijgt je kind de diagnose (vermoeden van) een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Dan Dan bespreken we uitgebreid wat de de beste vervolgstap is.

Geen TOS? Wel advies

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind geen TOS heeft, maar dat hij of zij een laatbloeier is of een taalachterstand heeft. Ook wordt een achterstand in de taal- en spraakontwikkeling soms veroorzaakt door gehoorverlies. Als uit het onderzoek blijkt dat je kind geen TOS heeft, krijg je uiteraard ook advies over de mogelijkheden voor je kind.

Een afspraak maken bij het audiologisch centrum

Lees hoe je je kind kunt aanmelden voor onderzoek. Kentalis heeft verschillende audiologische centra. Soms is er een wachttijd.