Kentalis De Schakel Vught

Heeft je peuter of kleuter gehoorverlies of (vermoedelijk) een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Dan kan hij of zij bij De Schakel in Vught terecht voor vroegbehandeling. Ook heeft Kentalis De Schakel een behandelgroep voor jonge kinderen met doofblindheid (De Triangel) en een behandelgroep voor jonge kinderen die doof zijn en een communicatief meervoudige beperking hebben (De Trommel). 

Vroegbehandeling voor peuters & kleuters met TOS

Samen kijken we wat je kind nodig heeft om beter te leren communiceren. Communiceren wordt weer leuk! Als ouder heb je een belangrijke rol bij het stimuleren van de taalontwikkeling. Ook krijgt je kind individuele logopedische behandeling en bekijken we of behandeling in een groep nodig is. Lees meer over vroegbehandeling voor peuters en kleuters met TOS.

Vroegbehandeling voor peuters & kleuters met gehoorverlies

We bespreken eerst je vragen en wat je kind nodig heeft. Daarna maken we een plan en gaan we aan de slag. We hebben veel kennis van slechthorendheid en doofheid en alle medewerkers kunnen gebaren (Nederlandse Gebarentaal en Nederlands ondersteund met gebaren). Ook gebruiken we lichaamstaal, mimiek, pictogrammen, foto's en werken we themagewijs aan de taalontwikkeling. Lees meer over onze vroegbehandeling voor peuters & kleuters met gehoorverlies.

Vroegbehandeling communicatie plus voor peuters en kleuters met TOS

Als je peuter of kleuter naast een taalontwikkelingsstoornis (TOS) een ontwikkelingsachterstand heeft, kan dat veel frustratie en communicatieproblemen veroorzaken. Het is dan belangrijk dat je kind zich leert uiten en zich begrepen voelt. En dat jullie elkaar beter gaan begrijpen. Daarom hebben we in de Schakel voor deze kinderen ook een speciale vorm van vroegbehandeling (communicatie plus). Bij de groep Trompet werken we op een veilige en speelse manier aan de communicatieve ontwikkeling van je kind, thuis en in een speciale behandelgroep. Lees meer over onze de communicatie plus groep voor peuters & kleuters met TOS.

Vroegbehandeling bij De Travelaar

Twee vroegbehandelingsgroepen van De Schakel zijn gevestigd in De Travelaar, een modern schoolgebouw van Kentalis in Sint-Michielsgestel. Een behandelgroep voor jonge kinderen met doofblindheid (De Triangel) en een behandelgroep voor jonge kinderen die doof zijn en een communicatief meervoudige beperking hebben (De Trommel). 

Vroegbehandeling bij aangeboren doofblindheid

Behandelgroep voor kinderen met doofblindheid

Voor sommige doofblinde kinderen tussen de anderhalf en vijf jaar is groepsbehandeling heel waardevol. Zij komen twee tot vier dagdelen per week naar de groep en oefenen op een speelse en veilige manier hun communicatievaardigheden. Ieder kind volgt een eigen programma. Ook is er veel aandacht voor hun communicatieve zelfredzaamheid en algemene ontwikkeling. Om de kinderen goed te kunnen begeleiden, is de groep klein. Deze bestaat uit maximaal vijf kinderen die niet goed horen en zien. De behandelaars kunnen communiceren met vierhandengebaren.

Groep voor dove kinderen met CMB

Peuters en kleuters die doof zijn en een communicatief meervoudige beperking hebben, kunnen bij De Travelaar ook terecht voor groepsbehandeling. Zij oefenen hun communicatievaardigheden en er wordt gewerkt aan hun zelfredzaamheid en algemene ontwikkeling. De groep bestaat uit maximaal zes kinderen. De groep is vier dagdelen per week geopend. De behandelaars zijn gebaarvaardig.

Over de Travelaar

In De Travelaar zijn twee speciale scholen gevestigd: Kentalis Rafaël en Kentalis Mariëlla. De lokalen zijn daarom speciaal aangepast voor kinderen met doofblindheid of een communicatief meervoudige beperking. Er zijn allerlei hulpmiddelen aanwezig, zoals aangepaste stoelen en passend spelmateriaal. Ook is er een senso-motorische ruimte en visuele ruimte. Achter het gebouw ligt het door vrijwilligers aangelegde ‘belevingspad’. Ook daar gaan de behandelaars soms met de kinderen naartoe.

Helvoirtseweg 189
5263 EE
Vught
073 558 82 13