Ervaringsverhalen

Lees ervaringsverhalen van kinderen, jongeren, volwassenen, ouders en professionals. Ook je verhalen delen? Laat het ons weten.

Ingrid ondersteunt slechthorende leerlingen

Sommige slechthorende kinderen gaan naar een reguliere school. Om te zorgen dat zij alles goed meekrijgen, geeft ambulant begeleider Ingrid Rooijmans onderwijsondersteuning. “Ik wil dat kinderen lekker in hun vel zitten op school. En dat de leerkracht en klasgenoten rekening houden met het gehoorverlies van de leerling.”

Annemieke van Kampen

Doofheid betekent alleen dat je niet kunt horen, maar veel horende mensen zien dat als een gebrek. Dovencultuur: wat is dat precies? En waarom is erkenning van Nederlandse Gebarentaal (NGT) zo belangrijk? Senior docent Annemieke van Kampen geeft uitleg.

Pepijn heeft het CHARGE-syndroom

Paula's zoontje heeft door het CHARGE-syndroom moeite met horen, zien, lopen, praten en eten. “Toen Pepijn (6) net geboren was, leek de toekomst zó onduidelijk. En hij was vaker in het ziekenhuis dan thuis. Gelukkig gaat het goed met hem. Hij kan zich uiten en is bijna altijd vrolijk.”

Jorim heeft de chromosoomafwijking 22q11

Jorim (8) kan heel goed praten. Dat had zijn moeder Hanneke een paar jaar geleden niet gedacht. Jorim heeft namelijk de chromosoomafwijking 22q11, een afwijking die onder andere hartafwijkingen en ernstige taal- en spraakproblemen kan veroorzaken.

Tijs heeft TOS

"Tijs (6) had in zijn peuterjaren veel negatieve ervaringen door zijn taalontwikkelingsstoornis. We merken dat het nu steeds beter gaat", vertelt zijn moeder Bettina. "Hij leert veel en de leerkracht houdt ontzettend goed rekening met hem.” 

Jordy heeft TOS

Wat een mooie brief van de ouders van oud-leerling Jordy. Jordy studeerde onlangs af aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft daar nu ook een baan. Als kind had hij ernstige spraakproblemen. Daarom ging hij naar de Prof. Huizingschool van Kentalis in Enschede.

Babygebaren

Je wilt dat jij en je kindje elkaar goed begrijpen. We helpen je daar graag bij en bieden zorg op maat. Behandelcoördinator Jeanne Berkelmans: “Er is veel mogelijk. Van gebaren leren tot videohometraining. We bekijken wat bij jouw gezin past.” 

Rene Geurts heeft oorsuizen

René (57) werd twee jaar geleden plotsdoof aan zijn linkeroor. Hij hoorde alleen nog een akelige, harde ruis: tinnitus. Het advies van de arts: leer maar leven met het oorsuizen. En dat is René gelukt. Hij geniet weer van zijn leven, zelfs van muziek en feestjes. “Maar het heeft mij veel tijd gekost om dit te accepteren.”