Nieuws

Hoe herken ik TOS?

Heb jij of ken je iemand met TOS? Deel jouw ervaring!

Heb je een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Of heb je een kind met TOS? En ben je geïnteresseerd in onderzoek naar TOS? Denk dan met ons mee! Kentalis wil graag beter gebruikmaken van ervaringskennis. Jouw ervaringskennis!

Kentalis Weerwoord

Website Kentalis Weerwoord online!

Veel scholen maken gebruik van Nieuwsbegrip voor het vak Begrijpend Lezen: dit zijn leeslessen en contextopgaven die passen bij de actualiteit. Bij iedere tekst kiest Nieuwsbegrip onbekende woorden die geleerd gaan worden. Voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is het vaak lastiger de tekst te begrijpen als ze teveel woorden niet  begrijpen.

Boek: deaf education beyond the Western world

Net verschenen: Deaf education beyond the Western world

Harry Knoors en Maria Brons (Kentalis) en Marc Marschark (National Technical Institute for the Deaf) zijn de samenstellers van het boek ‘Deaf education beyond the Western world’. Dit boek is net verschenen bij uitgever Oxford University Press in New York.

Als taal geen feestje is

Aandacht voor onzichtbare TOS

De komende maanden slaan Kentalis, Pento en de Hanzehogeschool Groningen de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zo’n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom ‘Als taal geen feestje is.’

Ontspanningsoefeningen Kentalis en GGMD

Ontspanningsoefeningen in gebarentaal

GGMD en Kentalis hebben bestaande ontspanningsoefeningen op film gezet voor dove en slechthorende kinderen en jongeren met psychische klachten. Zij kunnen tijdens hun behandeling deze oefeningen doen. De oefeningen worden in de filmpjes voorgedaan en verteld in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Minister Hugo de Jonge en Niek

Minister Hugo de Jonge bezoekt woongroep voor mensen met een communicatief meervoudige beperking

Minister Hugo de Jonge bracht vandaag een werkbezoek aan medewerkers en bewoners van een woongroep van Kentalis in Sint-Michielsgestel. Hij ontmoette bewoner Niek, die een communicatief meervoudige beperking heeft. Ook ging hij uitgebreid in gesprek met medewerkers over het belang van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, samenwerken, het delen van kennis en zorg op maat voor deze cliënten.

De Nationale LeesVerteldWedstrijd 2019

Doe mee aan de nationale LeesVertelWedstrijd!

Op zaterdag 13 april in het Beatrix Theater in Utrecht is de finale van De Nationale LeesVertelWedstrijd! Dove en slechthorende kinderen tussen de 10 en 13 jaar vertellen de mooiste verhalen in gebarentaal. Kinderen kunnen zich nog opgeven die willen deelnemen aan de wedstrijd.

Projectgroep Elker & Kentalis

Elker en Kentalis starten 'Samen op maat voor mij'

Elker en Kentalis gaan samen een specialistisch behandelaanbod op één locatie bieden voor jonge kinderen met ernstige ontwikkelingsproblematiek én een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Door op één plek gezamenlijk een veilige leeromgeving te creëren, profiteert het kind optimaal van de gebundelde expertise en behandeling.

Leerlingen vertellen waarom ze trots zijn op hun school

Kentalis Talent en Kentalis Rafael opnieuw Excellente School

Twee speciale scholen van Kentalis hebben vandaag alle reden voor een feestje; Kentalis Rafaël en Kentalis Talent ontvingen van de onderwijsinspectie wederom het predicaat 'Excellente School'. Een bijzondere prestatie waar de leerlingen, ouders en medewerkers erg trots op zijn.

MediaMasters 2018

Mediawijs met Mediamasters! Leerlingen van Kentalis vallen in de prijzen

Leerlingen van groep 7 Kentalis Prof. Huizingschool bereikten in november 2018 met hun leerkracht Jordi Oude Voshaar de vijfde plaats in de Media Masters battle. De Shufflekids van Kentalis Martinus van Beek school gingen, er onder leiding van Jeroen Jansen, vandoor met de zesde plaats.

Speakaboo

Drie nieuwe talen beschikbaar in SPEAKABOO

Speakaboo is uitgebreid met drie nieuwe talen: Bosnisch, Hindi en Tigrinya. Speakaboo is een gratis app voor het screenen van de spraakontwikkeling bij meertalige kinderen. Het helpt logopedisten de spraakontwikkeling te testen in de moedertaal.

Passend onderwijs

Proefdagen en rondleidingen bij Kentalis Compas College Oss

Kom sfeer proeven bij Kentalis Compas College in Oss! In januari en februari zijn op verschillende momenten de deuren voor je geopend en kan je kennis maken met onze school.

Belangstelling informatiemarkt hoofdgebouw Kentalis

Grote belangstelling informatiemarkt gebouwen en terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel

Ruim 300 belangstellenden bezochten dinsdag 27 november de informatiemarkt over de transformatie van het Kentalis-terrein in Sint-Michielsgestel. Kentalis organiseerde de bijeenkomst samen met de gemeente Sint-Michielsgestel en de Erfgoedfabriek van de provincie Noord-Brabant.