Nieuws

Afbeelding: Constance Vissers

Oratietekst 'Taal in het kwadraat' nu beschikbaar

Heb je de oratie van Kentalis onderzoeker Constance Vissers over taalontwikkelingsstoornissen vorig jaar gemist? De tekst van de oratie is nu terug te lezen en digitaal beschikbaar.

Ambulante begeleiding bij Kentalis

Doe mee aan het ervaringsonderzoek Kentalis ambulante dienstverlening

Kentalis ambulante dienstverlening wil haar werk graag goed doen en waar nodig verbeteren. Daarom willen we weten hoe leerlingen, studenten, ouders en scholen over de ambulante begeleiding denken. Bijvoorbeeld hoe doet de ambulant begeleider zijn werk? Hoe komt de ambulant begeleider over? En hoe worden de leerling en de school geholpen?

ZG in beeld, cover rapport

Met ‘big data’ op een nieuwe en andere manier onderzoek doen: Eline Heppe over onderzoek ‘ZG in beeld’

Eline Heppe is senior onderzoeker binnen de Kentalis Academie en de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar functie is Eline altijd alert op nieuwe methodes om onderzoek te doen. Vooral nieuwe methodes die ook representatievere en betrouwbare resultaten opleveren. Voorbeeld van een onderzoek dat volgens een nieuwe manier is gedaan, is ‘ZG in beeld’. Dit onderzoek richt zich op de arbeidsparticipatie

Kentalis neemt deel aan Experiment Onderwijszorgarrangementen

Kentalis neemt deel aan Experiment Onderwijszorgarrangementen

Kentalis is één van de deelnemers aan het landelijk Experiment Onderwijszorgarrangementen. In Amsterdam krijgen leerlingen van Kentalis Signis met een communicatief meervoudige beperking (CMB) al onderwijs bij Kentalis Weerklank. Met de deelname aan het experiment bekijkt Kentalis of het onderwijs op deze woonlocatie geïntensiveerd en/of uitgebreid kan worden voor andere kinderen.

inclusief onderwijs in een nieuw te bouwen schoolgebouw aan de Mantingerbrink in Emmen

Voorbereidingen nieuwbouw scholen Bargeres begonnen

Het bieden van inclusief onderwijs in een nieuw te bouwen schoolgebouw aan de Mantingerbrink in Emmen is weer een stap dichterbij. Op deze locatie komt nieuwbouw voor meerdere scholen, zorg en kinderopvang. Kentalis werkt hierin nauw samen met Openbaar Onderwijs Emmen. De sloopwerkzaamheden van het oude gebouw zijn inmiddels gestart.

Koninklijke Kentalis werft  lid raad van bestuur

Koninklijke Kentalis werft lid raad van bestuur

Met het vertrek van Sandra Beuving is er bij Koninklijke Kentalis een vacature voor een lid raad van bestuur. De werving wordt begeleid door bureau Ebbinge en is eind vorige week (17 februari) gestart. 

Virtuele omgeving VR-training

‘InterAction’: sociaal-emotioneel functioneren versterken via virtual reality-training

Van 6 februari t/m 3 maart is er weer de jaarlijkse Slimme Zorg Estafette. Tijdens deze weken staat innovatie in zorg, welzijn en preventie centraal. Het onderzoek ‘InterAction’ van Kentalis en de Radboud Universiteit Nijmegen sluit daar mooi bij aan. Onderzoeker Elke Arts legt uit hoe het sociaal-emotioneel functioneren van jongeren versterkt kan worden aan de hand van een virtual reality (VR)

Basisonderwijs

Nauwere samenwerking tussen SWV Stromenland en Kentalis

Het SWV Stromenland en Kentalis werken sinds deze maand nauwer samen. Doel is dat meer leerlingen die doof of slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben, instromen in het regulier onderwijs. En dat deze leerlingen regulier onderwijs kunnen blijven volgen en niet naar het speciaal onderwijs (cluster 2) hoeven.

Kentalis Onderwijs Nijmegen officieel geopend, openingsspeech

Kentalis Onderwijs Nijmegen: cluster 2-expertise onder één dak

Kentalis Onderwijs Nijmegen aan de IJsbeerstraat 31 is officieel geopend. In dit centrum bundelt Kentalis de onderwijskennis en -expertise in de regio Nijmegen: Kentalis de Taalster, Kentalis Ambulante Dienst Nijmegen en Kentalis Trajectbegeleiding zitten nu samen onder één dak.

Open dagen scholen van Kentalis

Open dagen Kentalis vso-scholen

De periode van open dagen is weer aangebroken. Ook de vso-scholen zetten hun deuren open. Leerlingen van groep 8 en hun ouders/verzorgers zijn welkom voor het volgen van een rondleiding, het nemen van een kijkje in de klassen en hun vragen te stellen aan aanwezige leerkrachten.

Sandra Beuving

Sandra Beuving verlaat Kentalis

In goed overleg met de raad van toezicht heeft Sandra Beuving, lid van de raad van bestuur, aangegeven Kentalis te gaan verlaten per half april 2023.

Foto van behandeling met jongen

Nu ook Spraak & Taal Ambulatorium in Assendelft en Breda

Kentalis heeft vanaf vandaag op negen plekken in Nederland een Spraak & Taal Ambulatorium (STA). Bij een Spraak & Taal Ambulatorium kunnen kinderen tussen 4 en 18 jaar terecht die stagneren in hun ontwikkeling. Ondanks langdurige logopedie, groepsbehandeling of extra hulp op school hebben zij ernstige problemen met spraak, taal en communicatie. De locatie Assendelft wordt vandaag officieel geopend

Sanne en Hebe. Op de achtergrond een wolk in vorm van een hart en middenonder een brandende kaars.

In memoriam Sanne en Hebe

We zijn diep geraakt door het nieuws over onze collega Sanne en de 10-jarige Hebe die zij begeleidde. Ons medeleven gaat uit naar de familieleden en nabestaanden van beiden. Onze aandacht en zorg gaan uit naar de collega’s, cliënten en ouders van onze zorglocatie aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel waar Sanne sinds 2018 heeft gewerkt.

Het verdriet bij al haar collega’s is groot. ‘Wij