Nieuws

Belangstelling informatiemarkt hoofdgebouw Kentalis

Grote belangstelling informatiemarkt gebouwen en terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel

Ruim 300 belangstellenden bezochten dinsdag 27 november de informatiemarkt over de transformatie van het Kentalis-terrein in Sint-Michielsgestel. Kentalis organiseerde de bijeenkomst samen met de gemeente Sint-Michielsgestel en de Erfgoedfabriek van de provincie Noord-Brabant.

Henk Bakker benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vertrekkend bestuurder Henk Bakker benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vertrekkend Kentalis-bestuurder Henk Bakker is woensdag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding na afloop van zijn afscheidssymposium. Henk Bakker verlaat Kentalis vanwege zijn pensioen.

Vluchtelingen kinderen en onderwijs

Wat hebben dove en slechthorende vluchtelingenkinderen nodig op school?

Dove en slechthorende vluchtelingenkinderen hebben door verschillende factoren meer begeleiding nodig op school, blijkt uit onderzoek van Peia Prawiro-Atmodjo en Ben Elsendoorn. Ook vinden de leerkrachten van deze kinderen het belangrijk om ervaringen met elkaar te  delen en van elkaar te leren.

Dove leerling

Sprong Vooruit: op weg naar een landelijk expertisecentrum voor onderwijs aan doven en slechthorenden

Sprong Vooruit bestaat 20 jaar! Begonnen als werkgroep van deskundigen voor onderwijs aan dove en ernstig slechthorende leerlingen heeft Sprong Vooruit zich in de loop der jaren meer en meer ontwikkeld tot het expertisecentrum voor deze speciale doelgroep.

Kentalis hoofdgebouw

Uitnodiging: informatiemarkt over gebouwen en terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel

Het historische hoofdgebouw van Kentalis en een deel van het omliggende terrein krijgt een nieuwe bestemming. Kentalis, gemeente Sint-Michielsgestel en provincie Noord-Brabant werkten het afgelopen jaar samen aan een onderzoek naar de (on)mogelijkheden hiervan. De resultaten presenteren we tijdens een informatiemarkt op dinsdag 27 november.

Oscar Dekker

Nieuwe bestuurder Kentalis benoemd

Vanaf 1 februari is Oscar Dekker (49) bestuurder van Koninklijke Kentalis. Hij volgt Henk Bakker op die vanwege zijn pensioen de organisatie verlaat.

Zintuigenverhalen

Kinderen met cmb communiceren meer tijdens Zintuigenverhalen

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar hoe lees je voor als een kind een communicatief meervoudige beperking (cmb) heeft en bestaande methoden niet aansluiten? Uit onderzoek van Kentalis en de Radboud Universiteit blijkt dat deze kinderen meer en gevarieerder communiceren tijdens een Zintuigenverhaal.

Save the date: TDL 2019

Save the date: 3e editie Teaching Deaf Learners

Na een succesvol congres in 2017 en 2014 krijgt Teaching Deaf Learners (TDL) een 3e editie! En wel van 6 tot en met 8 november 2019. Dit keer niet in Amsterdam, maar in de Philharmonie in Haarlem. Hoe kunnen we dove en slechthorende leerlingen het beste onderwijs bieden? Deze vraag staat centraal.

Lees- en prentenboeken voor dove kinderen in Tanzania

Donatie: lees- en prentenboeken voor dove kinderen in Tanzania

Voor kwalitatief leesonderwijs zijn boeken erg belangrijk. Waar je ook woont. In Nederland is een schoolbibliotheek de gewoonste zaak van de wereld. In Tanzania zijn leesboeken echter vaak niet voorradig op de scholen. En al helemaal geen boeken die afgestemd zijn op de belevingswereld van de kinderen.

TOS en de sociaal-emotionele ontwikkeling

Onderzoek naar sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met TOS

Welke gevolgen heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS) voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? Welke sociale problemen ervaren deze kinderen? En hoe kun je deze kinderen begeleiden? Onderzoeker Neeltje van den Bedem deed hier promotieonderzoek naar aan de Universiteit Leiden, een onderzoek dat Kentalis heeft gesteund.

Jongetje met TOS

Wereld TOS dag

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Daarom zetten we iedereen die een TOS heeft op zaterdag 22 september 2018 in het zonnetje. Onder Raising Awereness for Developmental Language Disorders wordt er deze dag internationaal aandacht gevraagd voor TOS. En dat is hard nodig, want veel mensen hebben nog nooit van TOS gehoord.

Restaurant Compas

Restaurant Compas is weer open!

Leerlingen van Kentalis Compas College in Sint-Michielsgestel nodigen je uit om een hapje te eten in restaurant Compas! Onze leerlingen serveren je graag een smakelijk vier gangen menu tussen 12.15 uur en 14.00 uur voor een prijs van € 12,- tot €17,- per persoon (excl. drank).

Moeder en kind gebruiken app Speakaboo

Handige app om spraakontwikkeling van meertalig kind te testen

Hoe onderzoek je als logopedist de spraak- en fonologische ontwikkeling van een kind dat een andere moedertaal heeft? Dat kan met onze app ‘Speakaboo’. Logopedist Eefje van der Linden-Graafland: “Je kan de uitspraak van het kind opnemen en vergelijken met die van een native-speaker.” De app is er al in elf talen.