Nieuws

Afbeelding: Jongen loopt in de gang met een kar met verhuisdozen

Kentalis de TaalSter verbouwd

Kentalis De TaalSter in Nijmegen is verbouwd. Vanaf komend schooljaar krijgen 194 leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of gehoorproblemen les aan de IJsbeerstraat 31 in Nijmegen. Donderdag 14 juli werden alvast de spullen vanuit Groesbeek naar Nijmegen verhuisd.

Feestelijke circusshow na vijf jaar samenwerking met IKC Johannes

Feestelijke circusshow op IKC Johannes Post na vijf jaar samenwerking Kentalis

Sinds 2017 werkt IKC Johannes Post in Sneek nauw samen met Kentalis. Door de samenwerking krijgen leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) extra ondersteuning op de school. Deze vorm van samenwerking heet ook wel een mediumsetting. Dinsdag 21 juni bestond de mediumsettting precies vijf jaar.

Kentalis de Marwindt

Sluiting Kentalis De Marwindt VSO in Nijmegen

Kentalis De Marwindt VSO in Nijmegen, stopt eind dit schooljaar. Na vele jaren voortgezet speciaal onderwijs (vso) in Nijmegen is het aantal leerlingen uit de regio te klein geworden voor deze vorm van onderwijs voor leerlingen die slechthorend zijn of die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben.

Psychische problemen bij dove of slechthorende kinderen of jongeren

Psychische problemen bij dove of slechthorende kinderen en jongeren: dit kun je doen

Informatie voor verwijzers en andere betrokkenen

Kentalis Talent voor de vierde keer Excellente School

Kentalis Talent voor vierde keer op rij Excellente School

Kentalis Talent in Vught heeft vandaag voor de vierde keer op rij het predicaat Excellente School gekregen van de onderwijsinspectie. Een bijzondere prestatie, ook omdat het predicaat is afgegeven voor inclusief onderwijs dat in samenwerking met partnerschool De Bolster in Sint-Michielsgestel is vormgegeven.

Harry Knoors ontvangt lintje

Prof. dr. Harry Knoors benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Prof. dr. Harry Knoors is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding na afloop van zijn afscheid bij Kentalis en de Radboud Universiteit. Prof. dr. Harry Knoors neemt afscheid van Kentalis vanwege zijn pensioen.

Harry Knoors

'Wat doen wij in Nederland om de samenleving daadwerkelijk inclusief te maken?'

Prof. dr. Harry Knoors (66) neemt donderdag 23 juni afscheid van Kentalis en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Harry Knoors heeft zich ruim 40 jaar ingezet voor onderwijs aan en opvoeding van dove en slechthorende kinderen en jongeren. Hiervan was hij ruim 25 jaar in verschillende functies verbonden aan Kentalis en bijna negentien jaar als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Omgevingsfactoren TOS

TOS gaat niet alleen over taal. Bekijk de animatie

Bij sommige kinderen verloopt de taalontwikkeling niet goed. Er is mogelijk sprake van TOS: een taalontwikkelingsstoornis. Wij nemen je mee door de complexiteit van TOS, vanuit een neuropsychologisch perspectief. Dit perspectief maakt het samenspel zichtbaar tussen taal, cognitie, sociaal-emotioneel functioneren en omgeving.”

Kentalis audiologisch centrum Nijmegen

Kentalis Audiologisch Centrum Nijmegen biedt nu ook gehooronderzoek

Het Kentalis Audiologisch Centrum Nijmegen biedt nu ook onderzoek en advies aan kinderen en volwassenen met gehoorverlies en tinnitusklachten. De grotere locatie aan Kerkenbos 1303 in Nijmegen, dat onlangs is betrokken, biedt hiervoor ruimte naast het specialistische onderzoek naar de spraak- en taalontwikkeling.

Vlag Oekraïne

Opvang vluchtelingen Oekraïne Kentalis-terrein, Theerestraat 42

Er is een grote vraag naar huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het kabinet heeft de 25 veiligheidsregio's gevraagd om opvangplekken te regelen. Dat gaat in verschillende stappen. De eerste stap was opvang in sporthallen en evenementenlocaties. De tweede stap is tijdelijke opvang (6 tot 8 maanden) op meer geschikte locaties.

Foto: Constance Vissers

Een oratie, symposium en kindercollege over TOS

Hoe draagt een neuropsychologisch perspectief op taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij aan passende diagnostiek, behandeling en onderwijs voor kinderen en jongeren met TOS? Op deze vraag geeft bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen Constance Vissers antwoord tijdens haar oratie op woensdag 25 mei bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Portretfoto van Constance Vissers

Leerstoel Taalontwikkelingsstoornissen met vijf jaar verlengd

Constance Vissers is senior onderzoeker bij de Academie van Kentalis en mag zichzelf sinds 2019 bijzonder hoogleraar noemen. En dat blijft ze voorlopig, want haar leerstoel Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is onlangs met vijf jaar verlengd. Hét bewijs dat haar onderzoek resultaat oplevert.

Kinderen en medewerkers doen een spelletje

Locatie voor vroegbehandeling in Meppel geopend

Eindelijk was het zover. De dozen zijn uitgepakt. De ruimtes zijn ingericht en gezellig gemaakt. Afgelopen week verwelkomden we kinderen en hun ouders op de Taaltrein, een nieuwe locatie in Meppel.