Nieuws

Thuis een online cursus volgen

Gratis online cursussen over prikkelverwerking, interactie en communicatie

Het is een bijzondere tijd. Door het coronavirus is ons dagelijks leven flink veranderd. We zitten veel thuis. Dit zorgt voor een ander ritme, voor meer drukte in huis of juist voor verveling doordat je niet naar school of werk kan. Dat geldt ook voor mensen met een communicatief meervoudige beperking (CMB). Zij kunnen in deze tijd niet naar de dagbesteding.

Coronavirus en Kentalis

Audiologische centra pakken reguliere zorgvragen weer op

Door maatregelen vanuit de overheid tegen verspreiding van het coronavirus zijn audiologische centra tijdelijk gesloten geweest voor reguliere zorg. Inmiddels pakken we de reguliere zorg weer verantwoord en veilig op voor iedereen. Dit doen we stap voor stap. 

Thuis een online cursus volgen

Gratis online cursussen over taalontwikkelingsstoornissen

Praat je kind niet goed en kun je jouw kind moeilijk verstaan? Of begrijpt je kind niet goed wat anderen zeggen? Maak je je zorgen over de taalontwikkeling van je kind en wil je meer weten over problemen in de taalontwikkeling? En over wat het betekent voor jou en je kind als je kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft?

Coronavirus en Kentalis

We gaan samen door met de corona-aanpak

De versoepeling van een aantal maatregelen  met betrekking tot het coronavirus heeft gevolgen voor het onderwijs en de zorg die wij bieden. Alle ouders en verzorgers hebben hierover bericht gekregen. Voor meer informatie kun je terecht bij de specifieke locaties.

Thuis een online cursus volgen

Gratis online cursussen over gehoorverlies en Dovencultuur

Heb je een slechthorende of dove leerling in de klas of heeft je cliënt gehoorverlies? Dan is het belangrijk dat je weet wat de impact van gehoorverlies is en wat dit betekent voor iemands identiteit. Omdat we op dit moment geen cursussen op locatie kunnen geven, bieden we je de kans om gratis online cursussen te volgen over deze thema's.

Online prentenboek over corona voor kinderen met TOS

Prentenboekje over corona voor jonge kinderen met TOS

Voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) die vroegbehandeling van Kentalis krijgen en nu vanwege de corona situatie thuiszitten, is er een nieuw prentenboekje verschenen. Dit boekje helpt ouders uit te leggen waarom hun kind thuis is, wat corona is, wat ze kunnen doen om niet ziek te worden en wat voor leuke dingen zij samen met hun ouders thuis kunnen doen.

Leerkracht Tine Marcusschool Assen

Passend onderwijs in Assen

Op bezoek bij de Kentalis Tine Marcusschool in Assen: speciaal onderwijs voor jonge leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De school is begin dit schooljaar gestart met een nevenlocatie in Assen voor kinderen van groep 1 t/m groep 4.

Trainingsprogramma HoorSpel

Train het gehoor van je kind door muziek en dans!

Wat is er leuker dan samen zingen? En tegelijkertijd het gehoor te trainen van je kind? Dat kan met HoorSpel: een interactief hoortrainingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 8 jaar dat door ouders en professionals, zoals logopedisten en leerkrachten te gebruiken is.

TOS-check app

TOS-check app: eerste check of kind een taalontwikkelingsstoornis heeft

De één loopt eerder dan de ander, en de één praat eerder dan de ander. Dat is helemaal niet gek want elk kind heeft zijn  eigen tempo. Toch kun je je als ouder behoorlijk veel zorgen maken als je kind niet begint met praten. En wat doe je dan? In de Week van het Jonge Kind vragen we aandacht voor de vroegsignalering van een taalontwikkelingsstoornis.

Coronavirus en Kentalis

Coronavirus aangescherpte maatregelen zorg en onderwijs (1 april)

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen gelden verscherpte maatregelen. Deze maatregelen gelden tot en met 28 april. Dit heeft gevolgen voor het onderwijs en de zorg die wij bieden. Alle ouders en verzorgers hebben hierover bericht gekregen. Voor meer informatie kun je terecht bij de specifieke locaties.

Audiologisch centrum Arnhem

Vier audiologische centra krijgen pluim voor kwaliteit

De audiologische centra (AC’s) in Den Haag, Arnhem en Sint-Michielsgestel hebben een certificaat voor kwaliteit gekregen. Met het certificaat voldoen de AC’s aan de kwaliteitseisen die Brancheorganisatie FENAC heeft opgesteld. In 2018 ontving het audiologisch centrum in Amsterdam al een certificaat. De controle is uitgevoerd door externe auditor, Certificatie in de Zorg.

Coronavirus en Kentalis

Voorbereidingen coronavirus

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt toe. Als onderwijs- en zorgorganisatie is het beschermen van leerlingen, cliënten, bewoners en medewerkers onze prioriteit. We volgen dan ook nauwgezet de richtlijnen van het RIVM en de GGD.

VR voor leerlingen met TOS

Inzet VR voor leerlingen met TOS

Kun je virtueel ervaringen opdoen en vaardigheden leren die in de hedendaagse maatschappij vaak niet mogelijk zijn? In het project VIREXPO werkt Kentalis aan het verbeteren van communicatieve vaardigheden en het verminderen van gedragsproblematiek bij leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dat gebeurt met behulp van interactieve Virtual Reality Exposure.