Nieuws

Onderzoek syndroom van Usher

"Wanneer en hoe vertel ik mijn kind dat hij slechter zal gaan horen én zien?"

Heb jij het syndroom van Usher of heb je een kind met het syndroom van Usher en vind je het ook zo belangrijk dat er voldoende ondersteuning is bij het leren omgaan met deze dubbelzintuiglijke beperking?  Heb je goede ideeën of ervaringen die je wilt delen? Neem dan deel aan het project Coping met Usher.

Kentalis Weerwoord wint Siméa Innovatieprijs

Kentalis Weerwoord wint Siméa Innovatieprijs!

Met de website Weerwoord heeft Kentalis vrijdag 12 april jongstleden de Simea Innovatieprijs 2019 gewonnen. Collega's uit de sector voor kinderen met een communicatieve of auditieve beperking beoordeelden de semantiesatielessen als het meest innovatief.

Speakaboo

Speakaboo komt met Nederlandstalige website én vier nieuwe talen

Speakaboo breidt uit met vier talen én een vernieuwde website die vanaf heden in het Nederlands beschikbaar is. Onlangs zijn de talen Russisch, Armeens, Frans en Syrisch toegevoegd.

Tinnitusklachten

Informatiemiddagen over tinnitus

Heb je tinnitus en heb je behoefte aan meer informatie? Kno-artsen van Ziekenhuis Rijnstate en het audiologisch centrum van Kentalis organiseren vijf speciale informatiemiddagen over tinnitus.

Samenwerking tussen RUG en Kentalis

Kentalis en Rijksuniversiteit Groningen verlengen samenwerking onderzoek doofblindheid

Ieder mens heeft recht op een leven lang leren. Voor mensen met aangeboren doofblindheid is dat echter niet vanzelfsprekend. Daarom werd gisteren op een feestelijke manier stilgestaan bij de verlengde samenwerkingsovereenkomst tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Kentalis, in de vorm van het symposium ‘Denken in dialoog’ dat plaatsvond in Sint-Michielsgestel.

Digitale vaardigheid

'Het is belangrijk dat onze leerlingen digitaal vaardig zijn'

In het onderwijs van Kentalis speelt digitalisering een belangrijke rol. Alle vso-scholen van Kentalis gaan daarom werken met Its Learning. Docent Wessel Hooijmans van Kentalis College Utrecht legt uit wat dit hem en zijn leerlingen brengt.

Vermoeden van TOS

Kinderen met TOS starten op de Taaltrein in Dokkum

Vandaag is alles even anders. Wat onwennig worden de peuters door hun ouders naar de Taaltrein van Kentalis gebracht. Nadat ze hun jasje hebben opgehangen, brengen ouders en medewerkers de kinderen naar de kindvriendelijke ruimtes. Daar vindt elk kind op zijn stoeltje een verrassing: Coco, de mascotte van Kentalis. Het ijs is al snel gebroken…

Samenwerking Oranje Nassauschool

Intentie tot samenwerking met Oranje Nassauschool

Op 14 maart tekenden de Oranje Nassauschool in Culemborg en Kentalis een intentieverklaring om samen onderwijs te bieden aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorverlies in het basisonderwijs. Met het tekenen van de verklaring spreken de organisaties af dat zij hun expertise gaan bundelen om kinderen nog meer passend onderwijs in de eigen regio te bieden.

Constance Visser

Constance Vissers bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit

Constance Vissers is met ingang van 1 maart 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit. De leeropdracht wordt mogelijk gemaakt door Kentalis.

Inschrijving TDL 2019 gestart

Inschrijving TDL 2019 gestart

De inschrijving voor Teaching Deaf Learners 2019 is gestart: hét internationale congres op het gebied van onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen. Ontmoet vakcollega’s en laat je drie dagen lang inspireren door nationale en internationale experts.

Behandeling en cognitieve gedragstherapie bij tinnitus

Behandeling op basis van cognitieve gedragstherapie bij tinnitus

De laatste weken is er in de media veel aandacht voor het thema tinnitus en psychologische zorg middels cognitieve gedragstherapie bij tinnitus. Mensen die veel last hebben van tinnitus, kunnen bij drie audiologische centra van Kentalis terecht voor deze vorm van zorg. Cognitieve gedragstherapie is wetenschappelijk bewezen effectief bij tinnitus.

Kentalis De TaalSter

Feestelijke mijlpijl samenvoeging Kentalis Terwindt en Kentalis Martinus van Beek

Een aantal jaar geleden is gestart met de voorbereidingen voor het samenvoegen van de scholen Kentalis Terwindt in Groesbeek en Martinus van Beek in Nijmegen. Met deze samenvoeging kan de aanwezige expertise nog beter worden ingezet voor de onderwijsbehoefte van leerlingen.

Boek: deaf education beyond the Western world

Net verschenen: Deaf education beyond the Western world

Harry Knoors en Maria Brons (Kentalis) en Marc Marschark (National Technical Institute for the Deaf) zijn de samenstellers van het boek ‘Deaf education beyond the Western world’. Dit boek is net verschenen bij uitgever Oxford University Press in New York.