Nieuws

Muis onder kleed

Een digitale voorleesinterventie voor kinderen met TOS

DB-connect

Nieuwe e-learning: Als ogen én oren het niet goed doen, wat doe je dan?

De partners van DB-connect (Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Visio) hebben samen een e-learning ontwikkeld over doofblindheid.

Week van het jonge kind - herken TOS

Week van het jonge kind: herken TOS

12 t/m 16 april is het de week van het jonge kind, een week om aandacht te vragen voor de zo belangrijke, eerste jaren van het kind. Zo vragen wij aandacht voor een (vermoeden) van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Werk je met jonge kinderen? Dan zijn deze online kenniscafés interessant voor jou!

Behandeling en TOS

Nieuw in Apeldoorn: behandeling na schooltijd voor kinderen met TOS

Dozen zijn uitgepakt en de behandelruimte is ingericht. Nog even en dan is het gelach en gepraat van de kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) in de intensieve groepsbehandeling te horen. Vanaf 1 april bieden we deze vorm van behandeling aan in Apeldoorn.

Mijn slechthorende of dove kind in balans

Mijn slechthorende of dove kind in balans

Als ouder wil je graag dat je kind zich goed voelt; psychisch in balans is. Die balans kan best wat schommelen: je kind maakt leuke dingen mee, maar ook moeilijke situaties. Doet hij* positieve ervaringen op en leert hij omgaan met tegenslagen, dan wordt hij steeds een beetje sterker. Is je kind slechthorend of doof, dan vraagt het in balans blijven iets extra’s van hem.

Gehooronderzoek audiologisch centrum

Gratis online voorlichting over gehoorverlies en hoorapparatuur

Is een kind in jouw omgeving slechthorend of doof en wil je daarom een beter beeld krijgen van de oorzaken en gevolgen van gehoorverlies? Volg dan deze gratis online voorlichting van ongeveer anderhalf uur.

Ervaringsonderzoek Kentalis ambulante dienstverlening

Doe mee aan het ervaringsonderzoek Kentalis ambulante dienstverlening

Kentalis ambulante dienstverlening wil haar werk graag goed doen en waar nodig verbeteren. Daarom willen we weten hoe leerlingen/studenten, ouders en scholen over de ambulante begeleiding denken. Bijvoorbeeld hoe doet de ambulant begeleider zijn werk, hoe komt hij over en hoe worden de leerling en de school geholpen.

Onderzoek: coping met Usher

Deelnemers gezocht voor de pilot Coping met Usher

Begin 2019 is het onderzoeksproject Coping met Usher gestart. In dit project werken wij aan een verbeterde benadering voor de ondersteuning van kinderen met het syndroom van Usher en hun ouders. Dit doen we in samenwerking met GGMD en Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Valentijnsdag is ik mis je dag

Kentalis doopt Valentijnsdag 2021 om tot 'ik mis je dag'

Dit jaar is Valentijn voor ons veel meer dan aandacht schenken aan een liefde. Dit jaar is het bij Kentalis ‘Ik mis je dag!’ Dit omdat de wereld om ons heen leuker is als we aan elkaar denken en betrokken zijn bij elkaar. Daarom hebben we drie ‘Ik mis je dag’ kaarten laten maken, ontworpen door een oud-leerling: Dewi Hummelink.

effectiviteit tinnitusbehandeling

Extra uitvragen geeft inzicht in effectiviteit tinnitusbehandeling

“Een permanent geluid in je oor of hoofd dat het meeste opvalt als het stil is. Dat is in het kort oorsuizen. Wanneer er geen medische oplossing is voor jouw tinnitus en je hebt er heel veel last van, dan is de volgende stap het audiologisch centrum voor onderzoek en een behandeling, gericht op het omgaan met tinnitus.

Leer ze lezen - boeklancering

Boeklancering: Leer ze lezen

Op 27 januari verschijnt het boek “Leer ze lezen", vol praktische tips en wetenschappelijke inzichten bij het verzorgen van goed leesonderwijs.

Open dagen vso-scholen 2021

Open dagen vso-scholen alleen op afspraak

Scholen kiezen dit jaar  vanwege corona voor een individuele en/of digitale rondleiding op afspraak om toekomstige leerlingen en ouders kennis te laten maken met hun school.

Terugblik 2020

Terugblik: dit was 2020!

De komende dagen blikken verschillende Kentalismedewerkers terug op het bijzondere jaar 2020. Zo vertelt ambulant begeleider Halbe de Jong wat hem het meest is bijgebleven. “Corona kwam natuurlijk ook op ons pad. Het is mooi om te ervaren en te zien hoeveel veerkracht er is. Niet bij de pakken neerzitten, maar de nieuwe uitdagingen aangaan.” Lees Halbe’s hele verhaal en wens voor 2021!