Nieuws

Gehoor

Per 3 juni stopt Oorakel

Per 3 juni 2019 houdt Oorakel informatie & advies op te bestaan. Oorakel is onderdeel van Kentalis. Jaren lang was dit adviespunt een gedegen vraagbaak voor mensen met gehoorverlies. Door de gewijzigde financiering en de ontwikkelingen in de sector past het informatiepunt niet meer in de nieuwe situatie.

Maatjesmiddag in Zoetermeer

Gezellige maatjesmiddag in Zoetermeer

Een leerling in het regulier onderwijs die slechthorend of doof(blind) is of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft, mist soms aansluiting bij andere leerlingen met een cluster 2-onderwijsarrangement. Voor deze leerlingen is het fijn om ervaringen uit te wisselen en om te zien dat zij niet de enigen zijn. Die herkenning is van grote meerwaarde!

Kentalis Compass College in Oss ontvangt predicaat Goede school

Kentalis Compas College in Oss ontvangt predicaat voor Goede school

Op 25 maart heeft de Inspectie voor Onderwijs een onderzoek gedaan op het Kentalis Compas College in Oss om te onderzoeken of onze school voldoet aan de officiële criteria voor het predicaat ‘Goede school’.

Onderwijs voor kinderen met TOS

Assen tekent voor speciaal onderwijs aan kinderen met TOS

Vanaf de start van het komende schooljaar kunnen jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) terecht in Assen, op de Kentalis Tine Marcusschool. Deze nieuwe school is een nevenlocatie van de Kentalis Tine Marcusschool uit Groningen en wordt ondergebracht binnen de Multi Functionele Accommodatie Kloosterveste.

Onderzoek syndroom van Usher

Coping met Usher: onderzoek naar ondersteuning voor mensen met Usher en hun ouders

Heb jij het syndroom van Usher of heb je een kind met het syndroom van Usher en vind je het ook zo belangrijk dat er voldoende ondersteuning is bij het leren omgaan met deze dubbelzintuiglijke beperking?  Heb je goede ideeën of ervaringen die je wilt delen? Neem dan deel aan het project Coping met Usher.

Kentalis Weerwoord wint Siméa Innovatieprijs

Kentalis Weerwoord wint Siméa Innovatieprijs!

Met de website Weerwoord heeft Kentalis vrijdag 12 april jongstleden de Simea Innovatieprijs 2019 gewonnen. Collega's uit de sector voor kinderen met een communicatieve of auditieve beperking beoordeelden de semantiesatielessen als het meest innovatief.

Speakaboo

Speakaboo komt met Nederlandstalige website én vier nieuwe talen

Speakaboo breidt uit met vier talen én een vernieuwde website die vanaf heden in het Nederlands beschikbaar is. Onlangs zijn de talen Russisch, Armeens, Frans en Syrisch toegevoegd.

Tinnitusklachten

Informatiemiddagen over tinnitus

Heb je tinnitus en heb je behoefte aan meer informatie? Kno-artsen van Ziekenhuis Rijnstate en het audiologisch centrum van Kentalis organiseren vijf speciale informatiemiddagen over tinnitus.

Samenwerking tussen RUG en Kentalis

Kentalis en Rijksuniversiteit Groningen verlengen samenwerking onderzoek doofblindheid

Ieder mens heeft recht op een leven lang leren. Voor mensen met aangeboren doofblindheid is dat echter niet vanzelfsprekend. Daarom werd gisteren op een feestelijke manier stilgestaan bij de verlengde samenwerkingsovereenkomst tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Kentalis, in de vorm van het symposium ‘Denken in dialoog’ dat plaatsvond in Sint-Michielsgestel.

Digitale vaardigheid

'Het is belangrijk dat onze leerlingen digitaal vaardig zijn'

In het onderwijs van Kentalis speelt digitalisering een belangrijke rol. Alle vso-scholen van Kentalis gaan daarom werken met Its Learning. Docent Wessel Hooijmans van Kentalis College Utrecht legt uit wat dit hem en zijn leerlingen brengt.

Vermoeden van TOS

Kinderen met TOS starten op de Taaltrein in Dokkum

Vandaag is alles even anders. Wat onwennig worden de peuters door hun ouders naar de Taaltrein van Kentalis gebracht. Nadat ze hun jasje hebben opgehangen, brengen ouders en medewerkers de kinderen naar de kindvriendelijke ruimtes. Daar vindt elk kind op zijn stoeltje een verrassing: Coco, de mascotte van Kentalis. Het ijs is al snel gebroken…

Samenwerking Oranje Nassauschool

Intentie tot samenwerking met Oranje Nassauschool

Op 14 maart tekenden de Oranje Nassauschool in Culemborg en Kentalis een intentieverklaring om samen onderwijs te bieden aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorverlies in het basisonderwijs. Met het tekenen van de verklaring spreken de organisaties af dat zij hun expertise gaan bundelen om kinderen nog meer passend onderwijs in de eigen regio te bieden.

Constance Visser

Constance Vissers bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit

Constance Vissers is met ingang van 1 maart 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Taalontwikkelingsstoornissen aan de Radboud Universiteit. De leeropdracht wordt mogelijk gemaakt door Kentalis.