Nieuws

Speakaboo

Logopedist Astrid Kuythoff deelt haar ervaringen over Speakaboo

Astrid Kruythoff is preventief logopedist bij GGD Zaanstreek – Waterland. Ze gebruikt de app Speakaboo al sinds de lancering in 2015. “Het is handig voor mij en spreekt kinderen heel erg aan.” Met de gratis app Speakaboo kunnen logopedisten de spraakontwikkeling testen bij meertalige kinderen.

Groepsbehandeling kinderen

KiECON: een bijzondere samenwerking voor snelle diagnostiek voor kinderen met meerdere problemen

In Twente werken we samen met zeven zorginstellingen onder de naam KiECON (Kinder Expertisecentrum Oost Nederland). Samen bieden we diagnostiek voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblematiek op meerdere gebieden en dat allemaal op één centraal punt in Twente.

Brand Kentalis Sint-Michielsgestel

Brand leegstaand gebouw terrein Kentalis Sint-Michielsgestel

Op het terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel heeft een brand gewoed in een van de leegstaande gebouwen. Het betreft de oude boerderij die links van de hoofdingang staat. Dit gebouw is niet verbonden aan de andere gebouwen. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand gecontroleerd laten uitbranden.

Overhandiging Kentalispenning Marc Marschark

Kentalispenning uitgereikt aan professor Marc Marschark

Marc Marschark, professor aan The National Technical Institute for the Deaf in Amerika, heeft de bijzondere Kentalispenning in ontvangst genomen. Marschark ontvangt de penning voor zijn bijzondere inzet voor het verbeteren van het onderwijs aan dove of slechthorende leerlingen.

Podcast: meertalig kind, TOS of taalachterstand?

Hoe weet je of een meertalig kind een taalachterstand of een TOS heeft?

Wanneer moet je je als ouder zorgen maken als de taalontwikkeling te langzaam gaat? En hoe zit dat precies bij kinderen die met meerdere talen worden opgevoed? Onderzoeker Mirjam Blumenthal praat je bij in een podcast.

Teaching Deaf Learners 2019

Teaching Deaf Learners: driedaags congres over onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen

Lesgeven aan dove en slechthorende leerlingen is niet hetzelfde als lesgeven aan leerlingen die horen. Dit prikkelende uitgangspunt staat centraal tijdens het 3e internationale congres Teaching Deaf Learners. Dit congres biedt belangrijke, nieuwe inzichten en aanbevelingen voor leerkrachten die dove en slechthorende leerlingen in hun klas hebben.

Nieuwbouw Kentalis Arnhem

Nieuwbouw in Arnhem: Een bijzondere locatie waar zorg en onderwijs elkaar ontmoeten

Naar verwachting zal in de zomer van 2021 er een nieuw pand worden geopend aan de Hommelseweg in Arnhem. Een prachtig pand dat van alle gemakken wordt voorzien om zo de beste zorg en onderwijs te kunnen bieden aan onze leerlingen en cliënten.

Restaurant Compas

Leerlingen Kentalis Compas College verzorgen brunch!

Leerlingen van Kentalis Compas College nodigen je uit voor een brunch in restaurant Compas! Leerlingen verzorgen op vrijdagen een smakelijke brunch van 10.00 uur tot 11.30 uur. Het restaurant bevindt zich in het schoolgebouw van Kentalis Compas College in Sint-Michielsgestel.

Danny - campagne wonen Sint-Michielsgestel

Kentalis zoekt medewerkers voor Wonen en Dagbesteding

Kentalis is op zoek naar nieuwe medewerkers voor wonen en dagbesteding. Hier verblijven kinderen, jongeren en volwassenen die 24-uurszorg nodig hebben, omdat zij een communicatief meervoudige beperkingen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld doof of doofblind en hebben een verstandelijke beperking. Veel van deze jongeren en volwassenen gaan overdag naar de dagbesteding.

Kentalis hoofdgebouw

Beleef het voormalig Doveninstituut - een bijzondere ontmoeting

Wat leefde er en wat werd er gedacht in het monumentale, kloosterachtige Kentalisgebouw aan de Theerestraat in Sint- Michielsgestel? Je bezoekt niet eerder opengestelde plekken, zoals de kapel, kelder en zolder. In verhalen van de gids komt het gebouw en het leven van de dove kinderen, nonnen en broeders weer tot leven.

Vierhandengebaren gebarentaal

Neem jij deel aan het project 'Een leven lang leren!'?

Leren houdt niet op na het doorlopen van de schoolperiode. Leren doe je elke dag en een leven lang: je leert van ervaringen, je leert nieuwe vaardigheden of je volgt een cursus. Wil jij eraan bijdragen dat onze volwassen cliënten met aangeboren doofblindheid of met een communicatief meervoudige beperking (CMB) ook hun leven lang kunnen leren?

Nieuw onderzoeksinstituut voor doofblindheid

Nieuw onderzoeksinstituut voor doofblindheid

Onlangs werd in Groningen de 'University of Groningen Institute for Deafblindness’ geopend: een interdisciplinair instituut voor onderzoek en onderwijs op het gebied van aangeboren én verworven doofblindheid. Dit nieuwe instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een unieke positie in de wereld: het is het eerste onderzoeksinstituut dat zich volledig op doofblindheid richt.

Opening mediumsetting op de Barg

De Barg en Kentalis werken intensief samen voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis

OBS De Barg in Emmen gaat een intensieve samenwerking aan met Kentalis en biedt onderwijs aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorproblemen. In het onderwijs noemt men dit de start van een ‘mediumsetting’. Op De Barg kunnen de leerlingen de lessen van de basisschool volgen en tegelijk extra begeleiding krijgen. Dit versterkt de ontwikkeling van kinderen.