Nieuws

Foto van behandeling met jongen

Nu ook Spraak & Taal Ambulatorium in Assendelft en Breda

Kentalis heeft vanaf vandaag op negen plekken in Nederland een Spraak & Taal Ambulatorium (STA). Bij een Spraak & Taal Ambulatorium kunnen kinderen tussen 4 en 18 jaar terecht die stagneren in hun ontwikkeling. Ondanks langdurige logopedie, groepsbehandeling of extra hulp op school hebben zij ernstige problemen met spraak, taal en communicatie.

Sanne en Hebe. Op de achtergrond een wolk in vorm van een hart en middenonder een brandende kaars.

In memoriam Sanne en Hebe

We zijn diep geraakt door het nieuws over onze collega Sanne en de 10-jarige Hebe die zij begeleidde. Ons medeleven gaat uit naar de familieleden en nabestaanden van beiden. Onze aandacht en zorg gaan uit naar de collega’s, cliënten en ouders van onze zorglocatie aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel waar Sanne sinds 2018 heeft gewerkt.

Tine Marcusschool van Kentalis in Groningen

Tine Marcusschool Groningen viert 70-jarig bestaan

Tijd voor een feestje, want 30 september bestaat de Kentalis Tine Marcusschool in Groningen 70 jaar. Hét moment voor een feestelijke reünie. Het wordt een feest voor en door (oud-) medewerkers en leerlingen. Samen met oud-leerling Hans Schaap (76), leerling Dave (11) en schooldirecteur Kirsten Romeijnders blikken we terug en vooruit. 

Bijzonder hoogleraar Saskia Damen

Saskia Damen: ‘Met gebundelde krachten op weg naar de meest effectieve en duurzame behandelmethode voor personen met meervoudige beperkingen’

Senior onderzoeker Saskia Damen (49) van de Kentalis Academie heeft naast haar functie bij Kentalis per 1 september nog een mooie aanstelling op haar naam staan. Per die datum is zij ook bijzonder hoogleraar Communicatief Meervoudige Beperking (CMB) en Doofblind (DB) bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Cliënt met gebarentaal in contact met behandelaar/docent

Via ‘Coping met Usher’ professionals beter toegerust op ondersteuning gezinnen met syndroom van Usher

Zaterdag 17 september is het International Usher Awareness Day. Een mooi moment om ons project ‘Coping met Usher’ (CmU) onder de aandacht te brengen. Het syndroom van Usher is een ingrijpende erfelijke aandoening die uiteindelijk doofblindheid veroorzaakt. In het project CmU is onderzoek gedaan naar de behandeling die Kentalis biedt aan gezinnen met een kind met het syndroom van Usher.

Oekraïense voor vluchtelingen op het Kentalisterrein

Oekraïense vluchtelingen op terrein Kentalis

De afgelopen weken is er met man en macht gewerkt om zes huizen op het terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel gereed te maken voor de komst van vluchtelingen. De panden werden grondig verbouwd en grotendeels ingericht met inventaris die is geschonken door de inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel. In elk huis kunnen straks 15 vluchtelingen opgevangen worden.

Afbeelding: Jongen loopt in de gang met een kar met verhuisdozen

Kentalis de TaalSter verbouwd

Kentalis De TaalSter in Nijmegen is verbouwd. Vanaf komend schooljaar krijgen 194 leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of gehoorproblemen les aan de IJsbeerstraat 31 in Nijmegen. Donderdag 14 juli werden alvast de spullen vanuit Groesbeek naar Nijmegen verhuisd.

Feestelijke circusshow na vijf jaar samenwerking met IKC Johannes

Feestelijke circusshow op IKC Johannes Post na vijf jaar samenwerking Kentalis

Sinds 2017 werkt IKC Johannes Post in Sneek nauw samen met Kentalis. Door de samenwerking krijgen leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) extra ondersteuning op de school. Deze vorm van samenwerking heet ook wel een mediumsetting. Dinsdag 21 juni bestond de mediumsettting precies vijf jaar.

Kentalis de Marwindt

Sluiting Kentalis De Marwindt VSO in Nijmegen

Kentalis De Marwindt VSO in Nijmegen, stopt eind dit schooljaar. Na vele jaren voortgezet speciaal onderwijs (vso) in Nijmegen is het aantal leerlingen uit de regio te klein geworden voor deze vorm van onderwijs voor leerlingen die slechthorend zijn of die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben.

Psychische problemen bij dove of slechthorende kinderen of jongeren

Psychische problemen bij dove of slechthorende kinderen en jongeren: dit kun je doen

Informatie voor verwijzers en andere betrokkenen

Kentalis Talent voor de vierde keer Excellente School

Kentalis Talent voor vierde keer op rij Excellente School

Kentalis Talent in Vught heeft vandaag voor de vierde keer op rij het predicaat Excellente School gekregen van de onderwijsinspectie. Een bijzondere prestatie, ook omdat het predicaat is afgegeven voor inclusief onderwijs dat in samenwerking met partnerschool De Bolster in Sint-Michielsgestel is vormgegeven.

Harry Knoors ontvangt lintje

Prof. dr. Harry Knoors benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Prof. dr. Harry Knoors is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding na afloop van zijn afscheid bij Kentalis en de Radboud Universiteit. Prof. dr. Harry Knoors neemt afscheid van Kentalis vanwege zijn pensioen.

Harry Knoors

'Wat doen wij in Nederland om de samenleving daadwerkelijk inclusief te maken?'

Prof. dr. Harry Knoors (66) neemt donderdag 23 juni afscheid van Kentalis en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Harry Knoors heeft zich ruim 40 jaar ingezet voor onderwijs aan en opvoeding van dove en slechthorende kinderen en jongeren. Hiervan was hij ruim 25 jaar in verschillende functies verbonden aan Kentalis en bijna negentien jaar als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit.