Kwaliteitszorg
We bieden goed onderwijs. Daarom stellen we ambitieuze en realistische doelen. Naar aanleiding van de opbrengsten van 2023-2024 zijn er maatregelen genomen die in 2024-2025 zijn uitgevoerd. We noemen de belangrijkste maatregelen. Het resultaat hiervan kunt u hieronder lezen.
Maatregelen | Wat is bereikt |
Borging van het werken volgens FOCUS op begrip wordt gecontinueerd. | We blijven werken volgens FOCUS op begrip. In de voorbereiding van de thema's wordt structureel aandacht besteed aan het voorbereiden van geschikte rijke teksten. Om een effectieve begrijpend leesles vorm te geven wordt een externe deskundige ingeschakeld om ons hierin te begeleiden. |
Verdiepen in meertaligheid en de consequenties hiervan voor ons onderwijs. | In de afsprakenkaart Meertaligheid zijn afspraken vastgelegd m.b.t. het omgaan met Meertaligheid binnen Kentalis DoetinTaal. |
Onderzoek doen naar nieuwe rekenmethoden passend bij onze doelgroep en ons voorbereiden op de aanschaf van een nieuwe methode voor het rekenen. | De expertgroep heeft zich voorbereid m.b.v. een externe deskundige, het team is betrokken in het proces en er is gekozen voor een nieuwe methode. Komende jaar wordt de methode geïmplementeerd. Deze deskundige zal ons ondersteunen en tevens begeleiden bij het verbeteren van het rekenonderwijs. |
Alle leerlingen voelen zich veilig, ontwikkelen zich sociaal emotioneel en komen daardoor tot leren. | De eerste bijeenkomst van Verbindend Gezag heeft plaatsgevonden. In schooljaar 25-26 zijn er nog 2 scholingsmomenten gepland om het opbouwen van verbinding met leerlingen, het aangaan van dialoog, het de-escaleren van conflicten en het begrenzen van onacceptabel gedrag te verbeteren. |
Inzicht hebben in het spellingonderwijs en handelen volgens een duidelijke, doorgaande lijn, zodat al onze leerlingen de categorieën passend bij hun aanbod beheersen. | Binnen de school is de doorgaande lijn nu duidelijk en gemaakte afspraken zijn vastgelegd in de afsprakenkaart. |
Verder implementeren van het werken in een verbetercultuur volgens de methodiek van stichting leerKRACHT. | De nieuwe werkwijze in de verbetercultuur is geïmplementeerd. Het werken in deelteams loopt en de expertgroepen zijn actief. De ingeplande borgingsperiode is belangrijk om afspraken actueel te houden en te implementeren. |
Onderwijsresultaten
We leggen vast welke resultaten we willen halen met onze leerlingen, dit noemen we ambities. De uitgewerkte ambities zijn als bijlage te vinden in de algemene schoolgids. De resultaten brengen we in kaart aan de hand van observaties, leerlijnen en/of toetsen. Op basis van de resultaten formuleren we doelstellingen op maat voor onze leerlingen.
Didactische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en leren leren
Ambitie Kentalis:
- 75% van de leerlingen scoort op of boven de signaleringswaarde.
- Doorstroomtoets groep 8:
- Minimaal 75% van de leerlingen stroomt aan het einde van het so uit op het niveau van het laatst vastgestelde uitstroomperspectief.
- Minimaal 75% van de leerlingen heeft een toetsadvies passend bij het voorlopige schooladvies.
- Minimaal 75% van de leerlingen behaalt resultaten volgens de streefniveaus passend bij het beoogde uitstroomniveau in het OPP.
Technisch lezen
In de groepen 5 t/m 7 zijn de leestoetsen afgenomen. De AVI-Toets voor het lezen van teksten en ook de DMT-toets. Deze toets scoort het lezen op woordniveau.
69% van de leerlingen scoort op of hoger dan het verwachte niveau passend bij het uitstroomperspectief (UP) op de AVI-toets. Op de DMT-toets scoort 60% van de leerlingen op of hoger dan het verwachte niveau.
Begrijpend lezen
Vanaf groep 5 t/m 7 is de toets Begrijpend Lezen van CITO Leerling in Beeld afgenomen. Leerlingen die gediagnosticeerd zijn met dyslexie of een zeer laag leesniveau hebben in groep 5 t/m 7 de toets digitaal gemaakt. Hierbij kunnen ze gebruik maken van de voorleesfunctie. Dit staat genoteerd in de evaluatie van het OPP.
46% van de leerlingen scoort op of hoger dan het verwachte niveau passend bij het UP.
Rekenen
De leerlingen van de groepen 5 t/m 7 hebben de CITO toets Leerling in Beeld Rekenen&Wiskunde schriftelijk gemaakt.
81% van de leerlingen scoort op of hoger dan het verwachte niveau passend bij het UP.
Spelling
De leerlingen uit de groepen 5 t/m 7 hebben de toets Taalverzorging van Cito Leerling in Beeld schriftelijk gemaakt.
58% van de leerlingen scoort op of hoger dan het verwachte niveau passend bij het UP.
Opbrengsten juni 2025
We zien over de gehele linie dat er ten opzichte van voorgaande jaren een iets afnemend beeld zichtbaar is op het behalen van de Kentalisambitie ten aanzien van de uitstroomperspectieven (UP). Er is wel enige groei te zien bij Rekenen. Op de andere vakgebieden gebieden wordt de ambitie van Kentalis (75% van de leerlingen scoort op of boven het beoogde niveau van het UP) nog niet behaald.
We zien positieve effecten van de aanpak van het leesonderwijs binnen de groep terug, met name in leesmotivatie en effectieve leertijd. Het structureel insteken op zelfstandig lezen, verhogen van de leertijd op het lezen, interactief voorlezen, veel aandacht voor leespromotie en thematisch lezen vergt een consequente inzet. Bij een toenemend aantal leerlingen zien we hardnekkige lees-en spellingsproblemen in de bovenbouw. We zien een toename in het aantal leerlingen waarbij dyslexie is vastgesteld of leerlingen met een uitgestelde diagnose. In groep 3 hebben we het aanbod van de aanvankelijk leesmethode volledig aangeboden. We zien echter nog dat onze leerlingen in de onderbouw moeite hebben om de leeshandeling te automatiseren. Ook ervaren we nog knelpunten in leertijd. Er is nog onvoldoende ruimte voor herhaling en automatiseren van de aangeboden leerstof. Dit betekent dat in groep 4 ook nog veel leertijd naar het aanvankelijk technisch lezen is gegaan. Aandachtspunt voor komend schooljaar zal gericht zijn op het intensiveren van het aanbod en effectieve leertijd op het gebied van aanvankelijk technisch lezen. Daarnaast zal onze aandacht uitgaan naar gerichte differentiatie in het aanbod.
De aanpak op gebied van technisch lezen in combinatie met de aanpak van begrijpend lezen middels Focus op Begrip zorgt voor een geïntegreerd aanbod in het thematisch lezen. Er is ingezet op het uitbreiden van het aanbod van rijke teksten vanuit specifieke kerndoelen. Dit laat een positief effect op de resultaten in de groep zien. Het wordt zichtbaar dat leerlingen meer kennis en ervaringen opdoen rond de aangeboden thema’s. We werken hierbij nauw samen met de bibliotheek. Zij verzorgen een aanvullend aanbod met thematische (voor-)leesboeken. Daarnaast krijgen we ondersteuning vanuit de bibliotheek op het gebied van leesmotivatie en is er jaarlijks een workshop van een kinderboekenschrijver in alle groepen.
Dat we de Kentalisambitie nog niet behalen heeft ook te maken met het relatief grote aantal leerlingen met een zeer kleine woordenschat en meertaligheid speelt daarbij ook een rol. Daarnaast behoeft consequente aandacht voor en het integreren van leesstrategieën binnen het huidige thematische begrijpend leesaanbod nog aandacht. Ook de wijze waarop getoetst wordt vanuit CITO sluit onvoldoende aan bij ons huidige aanbod. Afgelopen schooljaar heeft er een nu-meting, door een externe specialist, plaatsgevonden om de huidige stand van zaken ten aanzien van begrijpend lezen in kaart te brengen. Aankomend jaar zal het ingezette verbetertraject vervolgd worden met als uitgangspunt: een effectieve begrijpend leesles vormgeven. Daarnaast zal een leerkracht worden opgeleid als taalcoördinator.
Op het gebied van Rekenen zien we dat we het ambitieniveau van Kentalis ruim behalen (81%). In het afgelopen schooljaar zijn we een verbetertraject rondom rekenen gestart. We hebben onze focus gericht op het automatiseren van de aangeboden leerstof en het vergroten van de leertijd. Dit lijkt een positieve uitwerking te hebben gehad op onze resultaten.
We zien in alle groepen terug dat onze leerlingen op de methode-gebonden toetsen betere resultaten laten zien dan op de (talige) CITO-toetsen. Dit heeft sterk te maken met het beschikken over onvoldoende woordenschat/rekentaal en rekenbegrip. Het onderdeel rekentaal wordt voor specifieke leerlingen ook meegenomen in de logopedische behandeling.
In de groepen 1 en 2 is veel aandacht besteed aan de onderdelen getalbegrip en hoeveelheden, dit biedt een stevige basis voor de start in groep 3.
Uit de analyse van de toetsresultaten komt naar voren dat onze leerling het meest moeite hebben met de projecttaken uit de methode. De onderdelen meten en meetkunde vallen het meest uit. Binnen het rekenonderwijs zullen we expliciet aandacht moeten hebben voor het aanbod op deze deelgebieden.
Aankomend schooljaar zullen we starten met de implementatie van een nieuwe rekenmethode. Daarnaast zullen we insteken op het versterken van onze rekenlessen. Hiervoor zullen we ook externe begeleiding ontvangen en wordt er een leerkracht als rekencoördinator opgeleid.
De resultaten op Spelling laten enige achteruitgang zien. In het afgelopen schooljaar hebben we kritisch gekeken naar het aanbod en werkwijze op het gebied van spelling. Er zijn afspraken gemaakt over een eenduidige werkwijze. We zien dat het consequent herhalen en flitsen van weet-woorden in de bovenbouw effectief is. Daarnaast zien we in het dagelijks werken dat leerlingen beter hun eigen werk controleren waardoor er minder fouten gemaakt worden. Dit is ook zichtbaar in de resultaten van de middenbouw. Ook is het aantal leerlingen met ernstige spellingsproblemen in de bovenbouw in verhouding groot. Zij behalen over het algemeen nog niet het gewenste spellingsniveau, maar laten wel een groei zien ten opzichte van hun eigen ontwikkeling. We merken dat de huidige aanpak nog niet het gewenste effect behaald op de CITO-toetsen, maar we zien wel positieve effecten in het dagelijks werken. We ervaren dat de verdeling van het huidige spellingsaanbod over de verschillende groepen vanaf groep 5 niet evenredig is. Dit zal aankomend schooljaar onderwerp van aandacht zijn. We zullen de huidige aanpak handhaven, nauwgezet volgen en aanscherpen waar nodig.
Eindtoets groep 8
Dit schooljaar hebben 15 leerlingen de Doorstroomtoets Route 8 gemaakt, bij 12 leerlingen was het resultaat passend bij het schooladvies. 80% van de leerlingen scoort passend bij het uitstroomperspectief.
Ten aanzien van de beoogde streefniveaus op de verschillende vakgebieden scoren onze leerlingen als volgt:
100 % van de leerlingen behaalt het streefniveau 1F op het gebied van Leesvaardigheid.
86 % van de leerlingen behaalt het streefniveau 1F op gebied van Taalverzorging
20% van onze leerlingen behaalt het streefniveau 1F op gebied van Rekenen
Sociaal-emotionele ontwikkeling en leren leren
Bij de laatste afname van de SCOL (Sociale Competentie Observatie Lijst) is gebleken dat op schoolniveau 72,9% van de leerlingen de norm van de schoolstandaard heeft gehaald. Hiermee is de ambitie van Kentalis DoetinTaal net niet gehaald (ambitie: 75% haalt de schoolstandaard). Op groepsniveau is te zien dat vier van de vijf groepen de ambitie gehaald hebben. Alleen groep 4 behaalt deze niet en laat ook geen verbetering zien met de afname van de SCOL in het najaar van 2024. Er zijn wisselingen in de groepssamenstelling geweest die waarschijnlijk van invloed zijn geweest op de groepsdynamiek. Aandachtspunt voor volgend schooljaar blijft het op de goede manier om hulp vragen in zowel taaksituaties als in sociale situaties, waarbij de leerlingen steeds meer eigen verantwoordelijkheid leren nemen.
Sociale veiligheid
Eén keer per jaar brengt Kentalis DoetinTaal de sociale veiligheid bij een representatief deel van de leerlingen in kaart (dit jaar bij groep 5, 6/7 en 8). Dit gebeurt met het instrument Monitor Sociale Veiligheid (MSV). Deze intern ontwikkelde vragenlijst bevat vragen over de drie wettelijke onderwerpen voor een MSV: Welbevinden, Sociale veiligheidsbeleving en Aantasting van de sociale en fysieke veiligheid. Op basis van de resultaten worden schoolbrede doelen en acties uitgezet om de sociale veiligheid te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat we een school zijn waar iedereen zich veilig voelt.
Kentalis stelt de ambitie dat 90% van de leerlingen deze vragen positief beantwoordt. Desondanks blijven wij ook onze eigen Kentalis DoetinTaal ambitie hanteren. Onze ervaring leert dat een score van 90% vaak niet realistisch is om bij onze doelgroep te verwachten; leerlingen interpreteren de vragen soms te letterlijk of anders dan bedoeld. Kentalis DoetinTaal heeft de volgende ambitie geformuleerd: 100% van de leerlingen is veilig en 80% bevestigt dit in de vragenlijsten.
Bij de meting van november 2024 halen we als school onze eigen ambitie (80%) én de Kentalis ambitie (90%) op alle drie onderdelen:
- Welbevinden: 99% van de leerlingen scoort een 3 of hoger.
- Sociale veiligheidsbeleving: 94% van de leerlingen scoort een 3 of hoger.
- Aantasting van de sociale en fysieke veiligheid: 90% van de leerlingen scoort positief.
De analyse per groep, de verklaringen en de acties die daaruit volgen worden uitgebreid beschreven in het document ‘Analyse WMK sociale veiligheid november 2024’.
Overgang naar een andere school
Dit schooljaar zijn 21 leerlingen uitgestroomd: 6 leerlingen zijn tussentijds uitgestroomd. Dit zijn leerlingen die vóór het einde van groep 8 naar een andere school gaan. 15 leerlingen zijn aan het eind van groep 8 uitgestroomd, dit noemen we einduitstroom.
Informatie over eind uitstroom
De ambitie (75%) om leerlingen te laten uitstromen op het niveau van hun uitstroomprofiel zoals twee jaar daarvoor vastgesteld, wordt wel behaald (92%).
2021-2022 | 2022-2023 | 2023-2024 | 2024-2025 | |
Praktijkonderwijs | 1 | 4 | 2 | 3 |
Vmbo-bb | 6 | 9 | 5 | 11 |
Vmbo-kb | 3 | 4 | 1 | |
Vmbo-t | ||||
Totaal | 10 | 13 | 11 | 15 |
Totaal naar regulier | 6 | 12 | 9 | 15 |
Totaal naar (v)so | 4 | 1 | 2 | 0 |
Informatie over tussentijdse uitstroom
2021-2022 | 2022-2023 | 2023-2024 | 2024-2025 | |
Basisonderwijs (bao) | 6 | 10 | 8 | 2 |
Speciaal basisonderwijs (sbo) | 3 | 3 | 1 | 3 |
Speciaal onderwijs (so) | 3 | 3 | 1 | |
Thuiszitter met leerplichtontheffing | ||||
Buitenland | 1 | |||
Totaal | 13 | 13 | 11 | 6 |
Informatie over vervolgsucces
Van alle leerlingen die onze school verlaten wordt gedurende twee jaar bijgehouden of zij nog op hetzelfde niveau zitten als toen ze uitstroomden. Dit heet bestendiging. De ambitie ligt op 75%.
Totaal uitgestroomde leerlingen in 2022-2023 | 26 leerlingen |
---|---|
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2022 nog op hetzelfde uitstroomniveau bevindt | 26 leerlingen |
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2022 niet meer op hetzelfde uitstroomniveau bevindt | 0 leerlingen |
Aantal leerlingen waarvan onbekend is of ze zich op 1 oktober 2022 nog op hetzelfde uitstroomniveau bevindt | 0 leerlingen |
Van 26 leerlingen die in 2022-2023 zijn uitgestroomd, weten we op welk niveau ze zitten, 26 leerlingen daarvan zitten nog op het niveau waarop ze uitstroomden (100%). Dit betekent dat de school een goede inschatting maakt van het ontwikkelperspectief van de leerlingen.
Tevredenheids- en ervaringenonderzoeken
Ouderervaringen
In 2023-2024 heeft het ouder ervaringenonderzoek plaatsgevonden.
Het responspercentage is 38%. Dit betekent dat 38% van de ouders dit onderzoek heeft ingevuld. Volgens de normen van WMK is dit een een voldoende responspercentage. Hiermee kunnen we de uitkomsten van dit onderzoek voldoende interpreteren en hier, waar nodig, acties aan koppelen.
Het cijfer dat de ouders de school geven is een 8,7, dit is 0,1 punt hoger dan bij het vorige onderzoek (8,6).
Leerlingervaringen
In 2024-2025 is het leerling ervaringenonderzoek afgenomen.
Het cijfer dat de leerlingen de school geven is een 8,4
Wij zijn heel blij met dit cijfer van onze leerlingen.
Medewerkerstevredenheid
In 2022-2023 heeft het medewerker ervaringenonderzoek plaatsgevonden.
Het responspercentage van het onderzoek is 93%, 25 van de 27 deelnemers hebben de enquête ingevuld. Dit betekent dat de resultaten waardevol zijn. Hieronder de scores op de 4 thema's.
Autonomie 6,7
Sociale veiligheid 7,4
Werkgeverschap 4,9
Bevlogenheid 7,2
Audit of inspectie
Op 20 mei 2025 hebben we een opleidingsaudit gehad. Het auditteam heeft sterke punten gezien, zoals het pedagogisch klimaat. En er zijn ook ontwikkelpunten gezien om ons onderwijs verder te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van didactisch handelen. We gaan kijken hoe we de ontwikkelpunten op kunnen pakken om ons onderwijs verder te verbeteren.
Maatregelen
Alle bovenstaande resultaten zijn geanalyseerd en leiden tot de volgende maatregelen, die worden uitgevoerd in 2025-2026:
- Verder professionaliseren van onze verbetercultuur m.b.v. een deskundige.
- Vormgeven van effectieve begrijpend leeslessen i.c.m. het directe instructie model m.b.v. een externe deskundige.
- Implementeren nieuwe rekenmethode en verbeteren van het rekenonderwijs m.b.v. een externe deskundige.
- Scholing Verbindend gezag vervolgen, om het opbouwen van verbinding met leerlingen, het aangaan van dialoog, het de-escaleren van conflicten en het begrenzen van onacceptabel gedrag te verbeteren.
- Er wordt een sprint rond Stellen vormgegeven om te komen tot een duidelijke doorlopende lijn in ons stelonderwijs.
- Voor verdere professionalisering van het team worden een rekencoördinator, een taalcoördinator en een kwaliteitscoördinator opgeleid.