Schoolklimaat

Pedagogisch klimaat

De Guyotschool VSO CMB/DB is een school waarbij leerlingen binnen kleine groepen onderwijs krijgen dat afgestemd is op hun eigen mogelijkheden. Dit wordt gedaan door alle leerlingen een leeromgeving te bieden waarbij veiligheid, voorspelbaarheid, duidelijkheid en stabiliteit centraal staan. Daarnaast wordt per individuele leerling gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden en -behoeften zodat elke leerling optimaal kan profiteren van het onderwijsaanbod en zich zo optimaal kan ontwikkelen. Hiervoor kijken we binnen de Guyotschool VSO CMB/DB naar de drie basisbehoeften die centraal staan in de ontwikkeling van het kind en de jongere: 

  • Relatie: het gevoel dat de leerling erbij hoort, mee mag doen en dat hun inbreng ertoe doet.
  • Competentie: het vertrouwen en plezier dat de leerling krijgt doordat het zich ontwikkelt volgens de eigen mogelijkheden en de waardering die de leerling hiervoor krijgt.
  • Autonomie: de vrijheid van de leerling om zelf te beslissen en keuzes te maken in het eigen ontwikkelproces. 

Om hieraan te kunnen voldoen is een begeleider nodig die betrokken is bij de leerlingen, een prettig basisklimaat biedt en hen uitdaagt passend bij de eigen mogelijkheden. Binnen de Guyotschool VSO CMB/DB wordt deze rol met name vervuld door de leerkracht en waar nodig ondersteund door de onderwijsassistent en/of zorgmedewerker. Daarnaast kan, bij aanvullende vragen over de didactische of gedragsmatige ontwikkeling van de leerling, de intern-begeleider of gedragskundige worden betrokken. Met elkaar werken we aan een pedagogisch klimaat waarin elke leerling zich prettig voelt, zich optimaal kan ontwikkelen en hierin succes ervaringen opdoet. 

Actief burgerschap en sociale integratie

Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Dit is een verplicht onderdeel van het onderwijs. Het gaat om het oefenen van een houding en vaardigheden met betrekking tot thema’s als democratie, deelname aan de maatschappij en identiteit. Sociale integratie wil zeggen dat burgers, ongeacht hun etnische of culturele achtergrond, deelnemen aan de samenleving en bekend en betrokken zijn met de specifieke kenmerken van de Nederlandse cultuur. 

Als Guyotschool VSO CMB/DB besteden we aandacht aan bovenstaande thema’s. We vinden het immers belangrijk dat onze leerlingen zo optimaal mogelijk kunnen participeren binnen de Nederlandse samenleving. Op school komt dit tijdens verschillende lessen terug. Zo worden op school de methodes KWINK en Rots & Water gebruikt. Daarnaast wordt er ook zoveel mogelijk gewerkt aan activiteiten in de maatschappij, bijvoorbeeld boodschappen doen en musea bezoeken. Ook is er aandacht voor onderwerpen uit de actualiteit. Om te bevorderen dat leerlingen onderdeel zijn van een grotere sociale kring dan de school in Vries alleen, wordt regelmatig bekeken in hoeverre het wenselijk is dat bepaalde leerlingen op bepaalde momenten in week aansluiten bij de Guyotschool VSO D/SH in Haren. Verder besteden we binnen onze school ook aandacht aan dovencultuur. Dit wordt gedaan via Culturele vorming en Identiteit voor Doven en Slechthorenden (CIDS), wat gegeven wordt tijdens de lessen Nederlandse Gebarentaal. De leerlingen leren hier bijvoorbeeld op welke manier ze verschillen van horende mensen en hoe ze met deze verschillen om kunnen gaan. Vanwege de kleinschaligheid van onze school in Vries, is het werken met een leerlingenraad niet haalbaar. Wel worden leerlingen met regelmaat bevraagd naar hun mening (bijvoorbeeld m.b.t. de bestemming van het geld van de kerstmarkt of met betrekking tot de aanpassing van regels en afspraken in de klas). 

Binnen Kentalis is sinds schooljaar 2024-2025 de leerlijn burgerschap geïmplementeerd. Deze leerlijn is samengesteld vanuit andere vakgebieden en geclusterd tot een leerlijn voor burgerschap. Kentalis is bovenschools bezig met een leerlijn die aansluit bij de kerndoelen vanuit het SLO. Het plan is om deze leerlijn te implementeren vanaf 2026. Tot die tijd houden we binnen de Guyotschool VSO CMB/DB de ontwikkeling van onze leerlingen op het gebied van burgerschap bij op de voorlopige leerlijn burgerschap. De ontwikkeling op het gebied van CIDS wordt bijgehouden op de speciaal hiervoor ontwikkelde leerlijn. 

Veiligheid

Iedere leerling en medewerker moet zich veilig kunnen voelen op de Guyotschool VSO CMB/DB. We zien veiligheid, en de verschillende elementen die hieronder vallen, dan ook als een belangrijk begrip. Zo is er binnen onze school bijvoorbeeld specifiek aandacht voor brandveiligheid, sociale veiligheid en veiligheid op het gebied van gezondheid en medicatie. Hoe de Guyotschool VSO CMB/DB hiermee omgaat is opgenomen in het veiligheidsplan van de school en het anti-pestbeleid. Deze beide documenten zijn herzien in schooljaar 2024-2025 en op te vragen bij de veiligheidscoördinator. De coördinator rondom sociale veiligheid is gedragskundige Leanne Wolfs (le.wolfs@kentalis.nl). Voor overige veiligheidsaspecten, zoals bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening, is Gertjan Niemeyer (g.niemeyer@kentalis.nl) de betrokken coördinator. Binnen onze school zijn verschillende medewerkers opgeleid als bedrijfshulpverlener. Deze medewerkers ontvangen jaarlijks een scholing om hun kennis en ervaring up-to-date te houden.

Op school wordt via verschillende methodes preventief aandacht geschonken aan het creëren van een prettig en veilige omgeving op school. Op het gebied van sociale veiligheid hanteren we een proactieve aanpak. In de zogenoemde ‘Gouden Weken’ wordt er veel aandacht besteed aan omgangsregels- en vormen, waarbij respect hoog in het vaandel staat. Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende methodes. Zo wordt er gewerkt met KWINK. Dit is een methode die zich richt op preventie van bijvoorbeeld pesten op school en de kracht van een veilige groep. Ook wordt er gewerkt met Rots en Water. Dit is een psycho-fysieke sociale competentietraining. Tijdens deze training komen thema’s als: lichaamsbesef, gevoelens, nee kunnen zeggen en accepteren, grenzen, pesten, groepsdruk en veiligheid op straat aan bod. Tot slot wordt er gewerkt met Kriebels in je Buik, met daarbij ook de Week van de Lentekriebels. Dit is een methode waarmee leerlingen op de school op een aansprekende en bij hun leeftijd passende wijze kennis maken met allerlei zaken op het gebied van relaties en seksualiteit. Daarnaast wordt verschillende keren per schooljaar gekeken naar de veiligheid van de leerlingen op school. Dit wordt onder andere gedaan volgens een vragenlijst, de Monitor Sociale Veiligheid. Waar mogelijk vult de leerling deze vragenlijst zelf in en indien nodig ondersteunt de leerkracht hierbij of vult de leerkracht de vragenlijst op basis van observaties in. Naast de vragenlijst is er aandacht voor sociale veiligheid tijdens de groepsbesprekingen. Waar nodig worden naar aanleiding van de resultaten interventies ingezet op individueel- of groepsniveau. Uit de laatste metingen is gebleken dat leerlingen de sociale veiligheid op de Guyotschool VSO CMB/DB als ruim voldoende tot goed beoordelen. 

Het kan voorkomen dat een leerling, ouder of medewerker het niet eens is met wat er op school gebeurt. Daarom heeft Kentalis een klachtenregeling. Deze regeling is te vinden op de website van Kentalis: https://www.kentalis.nl/klacht.

 

Internet gebruik

In het algemene deel van de schoolgids beschrijven we hoe we binnen Kentalis omgaan het veilig gebruik van internet. Daarnaast geldt sinds het begin van schooljaar 2024-2025 dat het gebruiken van mobiele telefoons onder schooltijd niet is toegestaan. Meer informatie over dit telefoonbeleid vindt u onder ‘Ouders en school’.

Het internet is zowel binnen als buiten school bijna niet meer weg te denken. Op de Guyotschool VSO CMB/DB werken we dan ook vaak met laptops en iPads. Het gebruik hiervan biedt verschillende mogelijkheden en wordt daarmee ook steeds meer een onderdeel van de lessen in de klas. Zo zijn leerlingen gemotiveerd om ermee te werken, maar biedt het ook verschillende didactische en communicatieve mogelijkheden. Over het algemeen gebruiken onze leerlingen de laptops en iPads onder toezicht van een leerkracht, onderwijsassistent of zorgmedewerker. De enkele gevallen dat dit niet zo is, wordt met de leerling afspraken gemaakt over wat er verwacht wordt van de leerling. Immers zijn er ook risico’s verbonden aan het internetgebruik, bijvoorbeeld het bezoeken van ongewenste websites, digitaal pesten, (seksuele) intimidatie en/of schending van privacy. Op de Guyotschool VSO CMB/DB besteden we daarom aandacht aan mediawijsheid, oftewel vaardigheden om actief, kritisch en bewust deel te nemen aan de mediasamenleving. Dit wordt gedaan via de lesmethode KWINK.  

Gedragsregels

Een uitgangspunt binnen de Guyotschool VSO CMB/DB is dat leerlingen zich prettig voelen bij ons op school. Om dit te bereiken zijn schoolregels opgesteld. Deze regels zijn algemeen en gelden voor iedereen binnen school en tijdens het buitenspelen. 

Regels binnen school:

  • Rustig voortbewegen in de gang
  • Andere groepen niet storen
  • Kloppen bij binnenkomst en vragen of je mag storen
  • Luisteren naar elkaar
  • Respectvol communiceren tegen en over elkaar

Regels tijdens buitenspelen en wandelen:

  • Binnen het terrein blijven
  • Laat het weten voordat je het school(terrein) verlaat

Naast de algemene schoolregels kunnen er binnen de eigen klas aanvullingen worden gedaan. Dit zijn de gedragsregels. Vaak worden deze tijdens de eerste weken na de zomervakantie, de gouden weken, vastgesteld met alle leerlingen uit de groep. De gedragsregels kunnen per groep verschillen omdat in elke groep behoefte kan zijn aan andere regels. De gezamenlijk vastgestelde gedragsregels worden zichtbaar in de klas opgehangen of vastgelegd in groepsmap van de klas. 

Bovenstaande regels hebben vooral als doel om ongewenst gedrag te voorkomen. Het gebeurt echter wel eens dat zich desondanks toch ongewenst gedrag voordoet. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in schade bij andere leerlingen of medewerkers. Van dit gedrag wordt altijd een incidentmelding (MIC) gemaakt. In deze melding wordt omschreven wie er betrokken waren bij het incident, wat de mogelijke aanleiding is en wat er is voorgevallen. Deze meldingen worden gedaan om zicht te houden op het aantal incidenten, ervan te leren en onze aanpak te verbeteren. Ouders worden op de hoogte gebracht van incidentmeldingen die betrekking hebben op hun kind.