Opbrengsten en uitstroom

Kwaliteitszorg

Wij werken volgens een cyclische 4D methode. Dit houdt in dat wij op groepsniveau op basis van data (o.a. toetsgegevens en observaties van de leerlingen) bekijken wat nodig is voor het onderwijsaanbod van de komende periode. We hebben vastgelegd welke resultaten we willen halen met onze leerlingen, dit noemen we ambities. De data en ambities nemen wij mee bij het stellen van de doelen waar we de komende periode aan gaan werken. Na afloop van deze periode herhalen wij de bovenstaande werkwijze. Dit wordt vastgelegd in de groepsplannen en/of het OPP van de leerling. Op schoolniveau werken wij ook met de cyclische 4D methode. Dit alles met als doel om goed en ambitieus onderwijs te bieden. 

Hieronder staan enkele voorbeelden van resultaten die wij vorig schooljaar op schoolniveau hebben uitgevoerd.

  • Het borgen van een nieuwe rekenmethode Getalen en Ruimte junior om ons rekenaanbod te verbeteren.
  • Scholen van leerkrachten in het herkennen van TOS-profielen en de impact van TOS op het schoolse leren.
  • Verbreden van de inzet schoolmaatschappelijk werker om de driehoek school-ouder-kind te verstevigen.
  • Met het team is het Veiligheidsprotocol geactualiseerd: veilige leef- en leeromgeving, meldcode en anti-pestprotocol.

Onderwijsresultaten

Didactische ontwikkeling, sociaal emotionele ontwikkeling en leren leren.

We nemen twee keer per schooljaar de CITO Leerling in Beeld toetsen af en er worden toetsen afgenomen die bij de methode horen. We kijken of de leerling voldoende groei laat zien t.o.v. zijn/haar uitstroomperspectief (UP) en zichzelf. Het aanbod t/m groep 4 is gelijk aan het leerjaar. We hebben hoge verwachtingen en willen hiaten voorkomen bij leerlingen die tussentijds uitstromen naar regulier onderwijs. Met name tijdens de eerste leerjaren is er nog weinig groei zichtbaar op de vaardigheidstoetsen (CITO) waardoor leerlingen zich niet volgens uitstroomniveau ontwikkelen. Eind groep 4 krijgen de leerling een UP wat past bij zijn/haar functioneringsniveau en mogelijkheden. Midden groep 6 en eind groep 7 wordt dit UP opnieuw bepaald en indien nodig bijgesteld. In groep 8 staat het UP in het voorlopig- en eindschooladvies. 

In de midden- en bovenbouw laten leerlingen een significante leergroei zien ten opzichte van zichzelf en halen meer leerlingen het ambitieniveau. 

We maken gebruik van het instrument SCOL en de Leerlijnen Jonge Kind om de sociale vaardigheden en het ‘leren leren’ in beeld te brengen. Bij de voorjaarsmeting in schooljaar 2024-2025 behalen wij ruim de schoolstandaard. We blijven aandacht schenken aan eigenaarschap, leren leren en omgaan met ruzie. 

Doorstroomtoets groep 8

We maken gebruik van de doorstroomtoets van Route 8. In het schooljaar 2024-2025 hebben 12 leerlingen deze toets gemaakt: 67% van de leerlingen heeft bij de doorstroomtoets een vergelijkbaar resultaat behaald als het eerder gegeven schooladvies.

Sociale veiligheid

Elk jaar meten we in de groepen 6, 7 en 8 hoe veilig de leerlingen zich voelen op school. Dit doen we met de Monitor Sociale Veiligheid. In het schooljaar 2024-2025 heeft 84% van de leerlingen op onze school aangegeven zich veilig te voelen. 

Onze leerlingen met een TOS vinden het moeilijk om een verschil van mening of ruzie op de juiste manier op te lossen. Het is belangrijk dat zij hun gevoelens leren herkennen en benoemen. Hier is binnen school veel aandacht voor. Ondanks alle aandacht die er voor is, blijft het lastig voor leerlingen om zelf een verschil van mening op de juiste manier op te lossen. Bij onze leerlingen is ondersteunend tekenen van meerwaarde bij het oplossen van ruzies/conflicten.

Onze leerlingen hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan duidelijke regels en afspraken, die eenduidig worden toegepast. 

 

Overgang naar een andere school

Jaarlijks bekijken we samen met ouders of de leerling (nog) een passend arrangement heeft. Leerlingen die tussentijds uitstromen zijn leerlingen die vóór het einde van groep 8 naar een andere school gaan. Leerlingen stromen uit naar het reguliere basisonderwijs of een andere vorm van speciaal (basis)onderwijs. 

Leerlingen die aan het eind van groep 8 uitstromen noemen we einduitstroom. Bij de einduitstroom gaat het merendeel van de leerlingen naar het regulier voortgezet onderwijs. 

Het niveau van uitstroom naar het (speciaal) voortgezet onderwijs is wisselend en past bij het gemiddelde uitstroomperspectief van Kentalis Talent: Praktijkonderwijs/VMBO-B. Samen met ouders (en leerling) wordt steeds geëvalueerd wat de best passende onderwijsplek is.

Informatie over tussentijdse uitstroom

 2022-20232023-20242024-2025
Basisonderwijs (BAO)764
Speciaal basisonderwijs (SBO)01 
SO cluster 2 (ivm verhuizing)222
SO cluster 3421
onbekend 1 
totaal13127

 

Informatie over eind uitstroom

 2022-20232023-20242024-2025
Praktijkonderwijs576
VMBO-B333
VMBO-K152
VMBO-T111
HAVO/VWO00 
totaal101612
waarvan naar VO91512
waarvan naar VSO110

De ambitie (>75%) om leerlingen te laten uitstromen op het niveau van hun UP zoals eind groep 7 vastgesteld, wordt behaald. 75% stroomt uit op het gestelde niveau van eind groep 7. 

Informatie over vervolgsucces

Van alle leerlingen die onze school verlaten wordt gedurende twee jaar bijgehouden of zij nog op hetzelfde niveau zitten als toen ze uitstroomden. Dit heet bestendiging.

Van de 23 leerlingen die in 2022-2023 zijn uitgestroomd weten we op welk niveau ze zitten, 20 leerlingen daarvan zitten nog op het niveau waarop ze uitstroomden. Dit betekent dat de school een goede inschatting maakt van het vervolgsucces van de leerlingen. 

Tevredenheids- en ervaringenonderzoeken

Ouderervaringen

De respons op de vragenlijst 2024 was 32% (28 van de 87). Het rapportcijfer dat de ouders aan de school geven is een 7.8.

Leerlingervaringen

Uit het Leerlingen Ervaringen Onderzoek 2025 blijkt dat leerlingen Talent TOS een voldoende geven. Het rapportcijfer dat de leerlingen aan de school geven is een 7,4.

De leerlingen vinden het prettig hoe de leraren met ze omgaan, er is voldoende extra hulp als dat nodig is, de leraren doen alles goed voor.

Medewerkerstevredenheid

Uit het Medewerkersonderzoek 2022 blijkt dat het team tevreden is. De respons op de vragenlijst was 70% (21 van de 30). De medewerkers geven een 8,2 voor bevlogenheid, een 7,3 voor autonomie, een 7,4 voor sociale veiligheid en een 5,8 voor Kentalis als werkgever.

Audit en inspectie

In schooljaar 2024-2025 heeft er een opleidingsaudit plaatsgevonden uitgevoerd door bureau Meesterschap. Er is gekeken naar hoe hoe het onderwijs is ingericht, dit is gedaan door te kijken in de klas, gesprekken te voeren met het team en leerlingen en het lezen van documenten. Kentalis Talent TOS is beoordeeld met een voldoende op alle standaarden van het onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs.

Het visitatieteam heeft geen van de standaarden als ‘goed’ beoordeeld. Wel is aangegeven dat de samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs, zoals beschreven in OP-6, potentie heeft om als voorbeeld te dienen. Wanneer deze samenwerking verder wordt versterkt en geborgd, zou Talent TOS op basis hiervan mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een beoordeling ‘goed’. 

In november 2025 vindt er een interne audit plaats op Talent TOS.

Maatregelen

Hieronder staan enkele aandachtspunten die zijn opgenomen in de plannen voor dit schooljaar:

  • Actueel houden van de eenduidige aanpak van schoolregels.
  • Ouders informeren over het TOS profiel van hun kind en de invloed hiervan op schoolse vaardigheden.
  • Ondersteunend tekenen meer inzetten in communicatie naar ouders en leerlingen.