Informatie en contacten ouders
Bezoekadres
Kentalis Talent TOS
Helvoirtseweg 189
5263 EE Vught
073 55 88 552
talent@kentalis.nl
Partnerschap
Als school vinden wij het belangrijk dat er een gelijkwaardige samenwerking is tussen ouders en school. Dit betekent dat ieder vanuit zijn eigen rol en betrokkenheid meedenkt en bijdraagt aan het welbevinden van de kinderen. Ouders en school hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Er is regelmatig contact, zodat ouders en school van elkaar op de hoogte zijn. Ouders en school spreken met elkaar over de ontwikkeling en opvoeding. Hierbij wordt altijd de vraag gesteld: "Wat is het beste voor deze leerling?"
Vertrouwen
De basis voor partnerschap tussen ouders en school is vertrouwen. Vanaf de eerste schooldag bouwen wij aan een goede relatie. Als school stellen wij altijd de vraag: "Wie zijn de ouders van de leerlingen in de klas? Wat vinden zij belangrijk?".
De schoolmaatschappelijk werker gaat bij alle nieuwe leerlingen op huisbezoek.
Informeel
Wij vinden het belangrijk dat zowel ouders als school makkelijk te benaderen zijn. De onderwerpen die wij belangrijk vinden om te bespreken zijn hoe het leerproces en de ontwikkeling verloopt, veranderingen in de organisatie van school en verwachtingen. Ook de leerlingen willen wij graag hierin meenemen. Ieder jaar starten wij het schooljaar met een samenzijn in de klas. Dit is een ongedwongen samenzijn met alle leerlingen en ouders van de nieuwe groep. Er wordt kennisgemaakt en het schooljaar wordt geopend.
Gelijkwaardig
Ouders zijn voor ons gelijkwaardige partners. We hebben met elkaar de expertise over hoe het met het kind gaat. Ouders weten het best hoe het kind zich thuis en in de vrijetijd voelt en ontwikkelt. School weet het best hoe de leerling zich op school gedraagt en ontwikkelt. Belangrijk is dat ouders en school elkaar in de samenwerking respecteren in elkaars rol, we praten met elkaar, omdat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn.
Diversiteit
Wij weten dat geen één ouder gelijk is. Als ouder heb je eigen verwachtingen, behoeften en belangen. Wij vinden het belangrijk om het hier over te hebben met elkaar. In de schoolgids staat de informatie over ons schoolsysteem, de afspraken en verwachtingen. Mocht de informatie niet duidelijk zijn, dan is er altijd de mogelijkheid om dit met school te bespreken.
Wij zien:
- onderwijs en opvoeding als een gedeelde, gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid.
- ouders als een serieuze partner met eigen inbreng over de ontwikkeling van hun kind.
- het als onze taak een passende invulling te geven aan de onderwijsbehoefte van de leerling.
- de achtergronden, wensen en verwachtingen van ouders en staan open voor de culturele, sociaaleconomische en religieuze achtergronden.
Overlegstructuur
Ouders worden systematisch meegenomen in het volgen van de ontwikkeling van hun kind. Hiervoor zijn oudercontactmomenten gepland. Daarnaast zijn er gedurende het jaar ook nog thema bijeenkomsten en andere activiteiten waarvoor u via Social Schools wordt uitgenodigd.
Algemene informatieavond (eerste schoolweek)=
Hoe willen we met u het partnerschap vormgeven? Wie werken er allemaal in school en wat doen zij? Bij wie zit uw kind in de klas en wat wordt er dit schooljaar in de groep geleerd? Allemaal algemene informatie die tijdens een ouderavond met u gedeeld wordt.
Driehoekgesprek (start schooljaar augustus/september)=
Een gesprek met de leerling, ouders en leerkracht voor het kennismaken, vertrouwen en verbondenheid creëren en vaststellen van een gezamenlijke ambitie. Wat wil het kind leren? Welke uitdagingen en kansen zien ouders en leerkracht voor uw kind? Het ontwikkelingsperspectief (OPP) wordt met elkaar besproken, vastgesteld en ondertekend.
Ontwikkelgesprek (halverwege het schooljaar januari/februari)=
Een gesprek met de ouder, leerkracht en logopedist over de ontwikkeling en het functioneren van de leerling. Zowel de didactische ontwikkeling (het leren lezen, rekenen etc.) als logopedische ontwikkeling wordt besproken.
OPP evaluatiegesprek (einde schooljaar juni/juli)=
Een evaluatiegesprek met de leerling, ouder en leerkracht over hoe de leerling zicht dit schooljaar heeft ontwikkeld. Het OPP wordt geëvalueerd en nieuwe doelen voor het nieuwe schooljaar worden besproken.
Als er tussentijds aanleiding is voor een gesprek, kan dit ingepland worden met de leerkracht en/of logopedist.
Schoolverlaters
In groep 7 en 8 wordt steeds duidelijker welk uitstroomrichting (bijv. praktijkonderwijs of VMBO) voor de leerling passend is. Jaarlijks geven we in november een informatieavond voor ouders van groep 7 en 8. Hierin worden de uitstroomrichtingen en de werkwijze voor de overgang naar het Voortgezet Onderwijs (VO) besproken.
Het is belangrijk om je in groep 7 en 8 te gaan oriënteren voor een Voortgezet Onderwijs school (VO). Elk jaar worden er op de VO-scholen open dagen gehouden. Het meest actuele overzicht aan VO-scholen en open dagen kunt u vinden op de site www.devogids.nl
In groep 8 maken de leerlingen een doorstroomtoets. Deze toets geeft een actueel beeld over het didactisch functioneren van de leerling. Bij de uitslag van de toets wordt ook een uitstroomrichting aangegeven. Wanneer het resultaat op de doorstroomtoets hoger uitvalt dan verwacht, wordt het advies naar boven bijgesteld. Alleen als het in het belang is van de leerling zullen we het advies niet verhogen. Voor leerlingen met een schooladvies voor het praktijkonderwijs die het toetsadvies ‘pro/vmbo bb’ krijgen, geldt een uitzondering. De school is dan niet verplicht om het schooladvies bij te stellen. Als het resultaat op de doorstroomtoets lager is dan verwacht, dan wijzigen we het schooladvies niet.
School wil de leerlingen van groep 8 een zo goed mogelijke start op hun nieuwe school bieden. Vanwege die reden wordt er bekeken of een ondersteuningsarrangement mogelijk is. Een ondersteuningsarrangement biedt de VO-school handvatten om zo goed mogelijk om te gaan met de spraak- en taalproblematiek van de leerling. In sommige gevallen zal er ook door de Ambulant Begeleider met de leerling op school worden gewerkt. Als een ondersteuningsarrangement mogelijk is, zal de VO-school dit samen met ons gaan aanvragen.
Belangrijke data voor groep 8 in schooljaar 2025-2026:
- Van 10 tot en met 31 januari: voorlopig advies.
- Van 26 januari tot en met 15 februari: doorstroomtoets
- Uiterlijk 15 maart: toetsadvies
- Uiterlijk 24 maart: definitief advies
- Van 25 maart tot en met 31 maart: centrale aanmeldweek bij de VO-school.
- Uiterlijk 12 mei: besluit over toelating VO.
Vrijwillige ouderbijdrage
Wij vragen geen vrijwillige ouderbijdrage voor schoolactiviteiten.
Alleen in groep 8 vragen we een vrijwillige kampbijdrage van € 50, zodat ze tijdens het kamp extra activiteiten kunnen doen.
Telefoon- en mediagebruik
Als school zijn wij niet aansprakelijk voor de mobiele telefoons en smartwatches van de leerlingen. Diefstal, verlies of schade aan deze apparatuur vallen niet onder de verzekering van de school. Wanneer leerlingen mobiele telefoons (of overige apparatuur) meenemen, is gebruik ervan niet toegestaan tijdens de gehele schooldag.
Lokale medezeggenschap op locatie
Wij vinden de mening van ouders belangrijk. Daarom kunnen ouders meepraten en meebeslissen via de locatie-medezeggenschapsraad (LMR). De LMR heeft vanuit de Wet op de Medezeggenschap vergelijkbare rechten en plichten als de MR (zie algemene Kentalis schoolgids).
De LMR bestaat uit ouders en medewerkers die zo'n vijf keer per jaar in de avond vergaderen. Tijdens deze openbare vergaderingen komen verschillende (beleids)onderwerpen aan de orde, zowel vanuit de directie als vanuit de raad aangedragen.
Wilt u graag deelnemen aan de LMR, of heeft u vragen, ideeën of klachten?
Neem contact op met de LMR: lmrtalenttos@kentalis.nl of één van de leden.
Ouders
Eline van Heijst (moeder Cato groep 5)
Melanie Vaessen (moeder Bassey groep 7)
Personeel
Inge van Leuken (leerkracht)
Sandra van Weert (logopedist)
Hulpouders
Gedurende het schooljaar vragen we aan ouders om te helpen bij activiteiten. Voorbeelden van activiteiten zijn: Sinterklaasviering, schoolreis, Eid-al-Fitr en de schoolfotograaf.
Ook zijn er ouders die als vrijwilliger meehelpen in onze schoolbibliotheek.
In iedere groep wordt om een eigen klassenouder gevraagd.