Vakken
Wij bieden dezelfde vakken aan als op de reguliere basisschool (zoals lezen, rekenen en spelling) aangevuld met enkele methodieken die helpend zijn voor leerlingen met een TOS. 'Gewoon waar het kan, speciaal waar het moet'.
Enkele vakgebieden worden hieronder toegelicht.
Spraak-/taalontwikkeling
Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig om taal goed te leren gebruiken. Bij alle vakken heb je taal nodig. Als spraak- en taaldeskundige heeft de logopedist een grote rol binnen het onderwijs aan leerlingen met een TOS. De logopedist behandelt spraak- en taalproblemen en begeleidt de leerkracht bij het stimuleren van de communicatieve vaardigheden. De leerling leert wat moeilijk is in de communicatie door de TOS en welke strategieën helpend zijn om hier mee om te gaan. De logopedist is regelmatig in de klas om te zien welk gevolgen de TOS heeft op het leren, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de deelname aan groepsgesprekken en taalactiviteiten. Per leerling en klas wordt gekeken welke logopedische hulp nodig is om het onderwijs goed te kunnen volgen en te groeien in spraak en taal.
Bij ons op school:
- Sluit de logopedist aan op het onderwijsaanbod.
- Neemt de logopedist jaarlijks taalonderzoek af om zicht te houden op de spraak- en taalontwikkeling van leerlingen.
- Worden TOS-specifieke methoden zoals Spraakwaterval en de Verhaalvlecht ingezet om de communicatieve vaardigheden te vergroten.
Sociaal emotionele vorming
Binnen TOS staat psycho educatie vast op het rooster (PeTOS). Met PeTOS werken we systematisch aan identiteitsontwikkeling door zowel de sociale taal als de innerlijke taal te versterken. Het helpt onze leerlingen om te gaan met hun eigen mogelijkheden en beperkingen door TOS.
Voor het stimuleren van de sociaal- emotionele ontwikkeling wordt op school onder andere gewerkt met het Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD). Binnen deze PAD-lessen staan de thema’s zelfbeeld, zelfcontrole, gevoelens en probleem oplossen centraal. PAD is wetenschappelijk geëvalueerd: onderzoek toont aan dat het PAD-leerplan een bewezen effectief en betrouwbaar preventieprogramma is om pesten tegen te gaan.
Relaties en Seksualiteit
Op school besteden wij aandacht aan relaties, intimiteit en seksualiteit. Door de TOS krijgen onze leerlingen meestal niet vanzelf de maatschappelijk geaccepteerde omgangsregels, normen en waarden rondom seksuele ontwikkeling mee. Ook kunnen zij hun wensen en verlangens, maar ook hun grenzen niet altijd kenbaar maken. Het is daarom belangrijk om onze leerlingen goed te informeren en in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit.
We maken hiervoor gebruik van de methode 'Kriebels in je Buik'. Binnen deze lessen staan de thema’s lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld, voortplanting en gezinsvorming, sociale en emotionele ontwikkeling en seksuele weerbaarheid centraal. Deze methode heeft als doel leerlingen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Ze leren respect op te brengen voor zichzelf en de ander, zich bewust te zijn van hun eigen en andermans gevoelens, wensen, opvattingen, mogelijkheden en steeds beter beslissingen te nemen op het gebied van seksualiteit.
Wereldoriëntatie
Op school werken we met International Primary Curriculum (IPC). Dit is een thematisch leerplan voor wereldoriëntatie en de kunstzinnige vakken maar ook een visie op hoe kinderen leren. Niet wat je gaat doen, maar wat je gaat leren staat centraal. Binnen de lessen is er aandacht voor het oefenen van vaardigheden, het gebruiken van nieuw geleerde kennis en taal. Daarbij is er aandacht voor het onderzoeken, samenwerken en presenteren van wat is geleerd. De geleerde lesstof wordt gevisualiseerd op een leerwand. Hierdoor kan de lesstof aan elkaar worden verbonden en zien de leerlingen wat ze leren. Juist bij leerlingen met een TOS is dit belangrijk, omdat ze dit niet vanzelf oppakken.
Overgangsnormen
Het uitgangspunt is dat alle leerlingen overgaan naar het volgende leerjaar. Kleuterverlenging wordt in uitzonderingsgevallen gedaan. Doublure vanaf groep 3 zijn wij terughoudend in. Wanneer hier sprake van is wordt dit tijdig met ouders besproken.
Activiteiten
Gedurende het schooljaar vinden een aantal schoolvieringen en activiteiten plaats. Denk hierbij aan Sinterklaas, Kerst, Carnaval, Pasen, Eid-al Fitr, sportdag, cultuurdag, schoolreis en excursies. Leerlingen zijn verplicht deel te nemen, het maakt onderdeel uit van het lesprogramma.
Wanneer u niet wilt dat uw kind meedoet aan een activiteit, dan gaan we daarover graag in overleg.
Kamp
Groep 8 gaat drie dagen op kamp.