Heb je interesse in een buitencategorie hoortoestel en wil je in aanmerking komen voor een mogelijke vergoeding door de zorgverzekeraar? Lees waar je op moet letten, wat de voorwaarden van zorgverzekeraars zijn en wat de rol is van het audiologisch centrum van Kentalis.
Wat is een buitencategorie hoortoestel?
Hoortoestellen zijn ingedeeld in 6 categorieën. Categorieën 1 t/m 5 noemen we de binnencategorie. Van deze toestellen wordt 75% vergoed door de zorgverzekeraar, 25% moet je bij de meeste winkels zelf betalen. Hoortoestellen uit de 6e categorie worden ook wel buitencategorie toestellen genoemd. Deze worden door de meeste zorgverzekeraars alleen vergoed als er een goed onderbouwde aanvraag van een audiologisch centrum is.
Kentalis wil het juiste hoortoestel voor jou
Bij de audiologische centra van Kentalis houden we rekening met jouw behoeften en activiteiten bij het voorschrijven van het juiste hoortoestel . Meestal schrijven we hoortoestellen voor die sowieso vergoed worden (categorie 1 tot 5), maar soms is een buitencategorie hoortoestel de betere keus.
Vergoeding voor buitencategorie hoortoestel
Wil je een vergoeding van een buitencategorie hoortoestel aanvragen? Lees hieronder meer over de voorwaarden van zorgverzekeraar:
- Je hebt tenminste twee hoortoestellen uit categorie 5 uitgeprobeerd, op advies en onder begeleiding van het audiologisch centrum. De toestellen zijn door het audiologisch centrum gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de versterking uit de toestellen vergelijkbaar was en passend bij je gehoorverlies. Je hebt voor alle toestellen vragenlijsten ingevuld en audiologische testen gehad. Ook blijkt bij controle op het audiologisch centrum dat de binnencategorie toestellen voor jou onvoldoende zijn.
- Hierna start een proef met het buitencategorie toestel dat het audiologisch centrum voorschrijft. Voor dit toestel vul je vragenlijsten in. Ook controleert het audiologisch centrum de instellingen en krijg je audiologische testen.
- Let op: het audiologisch centrum kan geen aanvraag meer voor je indienen bij de zorgverzekeraar als je al een proef met een buitencategorie hoortoestel gestart bent, zonder dat deze is voorgeschreven door een audiologisch centrum.
Intensief traject
Een aanvraag voor een vergoeding van een buitencategorie hoortoestel is een intensief traject. Het neemt vaak een halfjaar in beslag. Bovendien is het niet altijd mogelijk om op basis van de testgegevens een goede onderbouwing van de aanvraag te geven. Ook is een goed onderbouwde aanvraag geen garantie op de vergoeding. Zorgverzekeraars kunnen de aanvraag weigeren.
Informatie voor audiciens
Kan je klant in aanmerking komen voor een vergoeding van een van een 'buitencategorie' hoortoestel? Verwijs dan tijdig door naar een audiologisch centrum. Bij de meeste zorgverzekeraars is vergoeding namelijk alleen mogelijk bij een goed onderbouwde aanvraag van een audiologisch centrum.
Voor een verwijzing naar het audiologische centrum moet de klant voldoen aan de criteria van het NOAH-protocol. Onze audiologische centra conformeren zich aan de regels voor functiegericht voorschrijven van hoorhulpmiddelen en de daarbij behorende regelgeving en indeling in categorieën van hoortoestellen.
Voorwaarden voor vergoeding
Op basis van onze expertise en de eisen van zorgverzekeraars stellen wij de volgende voorwaarden om een vergoedingsverzoek in te dienen:
- Tenminste twee hoortoestellen uit categorie 5 zijn onder begeleiding van het audiologisch centrum uitgeprobeerd.
- De resultaten van de verschillende geteste toestellen zijn vastgelegd via spraakaudiometrie, vragenlijsten (bijv. COSI of AVL) en eventueel andere relevante testen, bij optimale en vergelijkbare instelling op basis van Real Ear Meting.
- Controle op het audiologisch centrum toont aan dat 'binnencategorie' toestellen functioneel onvoldoende zijn.
- Een voorgeschreven 'buitencategorie' hoortoestel door het audiologisch centrum vertoont significant betere resultaten dan de geteste 'binnencategorie' hoortoestellen.
Heb je vragen? Neem contact op met een van onze audiologische centra.