Hulpmiddelen

Is het voor je kind lastig om de leerkracht goed te verstaan? Hoor je de deurbel of wekker niet? Is bellen lastig omdat je slechthorend bent? Er bestaan slimme hulpmiddelen voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben. We geven je graag advies.

Hulpmiddelen voor slechthorende en dove mensen

  • Hoorapparaat
    Een hoortoestel versterkt zachte geluiden en onderdrukt harde geluiden. Slechthorende kinderen krijgen vaak al op jonge leeftijd een hoortoestel. Bij ons audiologisch centrum geven we advies over hoortoestellen en onderzoeken we bijvoorbeeld steeds hoe we het hoortoestel van jou of je kind moeten instellen. We willen dat jij of je kind zo goed mogelijk kan horen met het hoortoestel.
     
  • Solo-apparatuur
    Solo-apparatuur verkleint als het ware de afstand van de spreker tot de luisteraar. Zo kan een slechthorend kind bijvoorbeeld lessen op school beter volgen. De stem van de leerkracht komt op de voorgrond en storende achtergrondgeluiden zijn veel minder hoorbaar. Er wordt gebruik gemaakt van zenders en ontvangers op basis van radiotechniek (FM). We geven regelmatig uitleg over het gebruik van solo-apparatuur aan leerkrachten van reguliere scholen.
     
  • Wek- en waarschuwingssysteem
    Met een wek- en waarschuwingssyteem zie of voel je dat er iets gebeurt in je omgeving, bijvoorbeeld dat de bel of telefoon gaat. Je ziet een flits, hoort geluid of voelt een trilling. Een combinatie is ook mogelijk. Er zijn systemen voor allerlei situaties: als de wekker of bel gaat, als je baby huilt, als er brand is enzovoort.
     
  • Telefoons met versterker
    Is bellen lastig omdat je slechthorend bent? Er bestaan aangepaste telefoons met een ingebouwde versterker.
     
  • Luisterhulp
    Luisterhulpen zijn geschikt voor mensen die (nog) geen hoortoestel kunnen of willen gebruiken, maar wel graag goed verstaan wat er gezegd wordt. Het voordeel van luisterhulpen is dat je kinder last hebt van achtergrondgeluiden. Een luisterhulp kan gebruikt worden met een hoofdtelefoon of oordopjes.
     
  • Ringleiding (infraroodsysteem en FM-systeem)
    Met een infraroodsysteem en FM-systeem kun je de televisie of radio beter horen. Gebruik je een hoortoestel, dan kun je het geluid rechtstreeks op je hoortoestel (op de t-stand) ontvangen. Draag je geen hoortoestel, dan kun je het geluid horen via een draadloze kinbeugelontvanger, een soort omgekeerde koptelefoon.
     
  • Mobiele telefoon en loopset
    Bij sommige hoortoestellen en mobiele telefoons treedt er storing op bij het mobiel bellen. Dit kun je verhelpen door een loopset op je mobiele telefoon aan te sluiten. Een bijkomend voordeel is dat je het achtergrondlawaai niet meer hoort.

Tolken
Als je doof bent, heb je recht op tolkuren. De tolk zorgt dat het gesprek tussen dove en horende mensen goed verloopt; dat je elkaar begrijpt. Een tolk kun je inzetten in elke situaties, bijvoorbeeld bij gesprekken op je werk of een bezoek aan je dokter. De tolk kan ook komen naar bijeenkomsten met meerdere mensen, zoals een vergadering of etentje. Er zijn schrijftolken en gebarentolk. De schrijftolk zet wat er gezegd wordt om in tekst, zodat jij het kunt lezen. Je leest ook wie wat zegt. Een gebarentolk vertelt je in gebaren wat er gezegd wordt. De gebarentolk kan jouw gebaren ook vertalen voor je horende gesprekspartner. 

Cochleair implantaat
Met een cochleair implantaat (CI) kunnen sommige slechthorende of dove mensen weer iets horen. Lees meer over het CI.

Hulpmiddel voor mensen met TOS

  • Com-Pas
    Heb je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en vind je het moeilijk om aan te geven wanneer je iets niet begrijpt? Com-Pas is een handig pasje en app die jongeren met TOS helpt bij de communicatie in moeilijke situaties. Kijk voor meer informatie op www.com-pas.nl.