Speakaboo: test de spraakontwikkeling

Speakaboo is een gratis hulpmiddel voor het screenen van de spraakontwikkeling bij meertalige kinderen. Het helpt logopedisten de spraakontwikkeling te testen in de moedertaal.

Wat is Speakaboo?

Met Speakaboo kan een logopedist (met hulp van een moedertaalspreker) de spraakontwikkeling bij meertalige kinderen (3-6 jaar) screenen. Met spelletjes lokt de moedertaalspreker, onder leiding van een logopedist, woorden in de moedertaal uit. De Speakaboo app maakt geluidsopnames zodat de logopedist dit na de test per woord kan terugluisteren, vergelijken en scoren. De logopedist kan de app ook gebruiken om ouders de spraak van het kind in de moedertaal te laten horen. Dit maakt het eenvoudiger om een diagnose uit te leggen. Speakaboo is beschikbaar in verschillende talen en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Hoe gebruik je Speakaboo?

Een test in Speakaboo duurt ongeveer 10 minuten. Ideaal voor jonge kinderen die een langere test niet altijd volhouden. Vrolijke pop-ups leiden kinderen af en helpen ze om plaatjes te benoemen. Voor meer informatie, lees de handleiding of bekijk de video. Ook is er een handige infographic waardoor je Speakaboo snel en stap voor stap leert kennen.

Speakaboo is meer dan alleen een app. Het biedt onder meer informatie over over het fonologisch systeem van de taal, de fonologische ontwikkeling in die talen. En, indien beschikbaar, informatie over hoe kinderen de testen doen, in die taal. Handleidingen, scoreformulieren en video's van de uitspraak vind je in het talenoverzicht.

Download de Speakaboo app

Deze app helpt logopedisten de spraakontwikkeling bij meertalige kinderen te testen. Download de app voor iOS en Android. De app werkt alleen op tablet, niet op smartphones. Er is ook een Engelstalige versie van Speakaboo beschikbaar.