Onderwijsprogramma en activiteiten

Vakken

Het onderwijsprogramma is gebaseerd op ‘De kerndoelen voor speciaal onderwijs’. De lesstof is grotendeels vergelijkbaar met die van het regulier onderwijs. Alle vakken die wettelijk verplicht zijn worden gegeven. Voor SO Doof/SH/DB staat ook Nederlandse Gebarentaal (NGT) als vak op het rooster. In alle klassen hangen digiborden met de bijbehorende software en wij maken gebruik van visuele ondersteuning. 

Methode overzicht SO Doof/SH/DB  

Vak Leerlijn Methode
Leergebied overstijgend

Leerlijn Spelontwikkeling cluster 2 

Leerlijn zintuiglijke en motorische ontwikkeling  

CED-cluster 2 

Geen methode; werken in hoeken, begeleid spel, ontwikkelingsmateriaal
Digitale geletterdheid  Leerlijn Mediawijsheid Delta de Draak
Nederlandse taal mondeling en schriftelijk   

Uk en Puk 

Schatkist 

Veilig leren lezen (KIM versie) 

Taal op Maat (NL regulier/aangepast) 

Spelling   Taal op maat; spelling
Nederlandse Gebaren Taal Leerlijn NGT voor dove/sh leerlingen (S. Jansma) 

Schatkist 

Veilig leren lezen (KIM versie) 

Taal op Maat NGT  

Technisch Lezen / beginnende geletterdheid   

Veilig leren lezen (KIM versie) 

Nieuwsbegrip XL  

Estafette 

Engels   Stepping Stones Junior
Handschriftontwikkeling/schrijven    Pennenstreken
Rekenen/wiskunde  

Schatkist

Wereld in getallen 

Met sprongen vooruit

Oriëntatie op jezelf en de wereld 

Levensbeschouwing 

Burgerschapsvorming 

Sociaal-emotioneel leren 

Relaties en seksualiteit 

Leren leren 

Verkeer 

Natuur en techniek  

Ruimte 

Tijd 

Trefwoord

Kriebels in je buik

Let's Go! (groep 3-8)

Zaken van Zwijsen

Kunstzinnige oriëntatie   Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie CED is richtlijn  Geen methode
Bewegingsonderwijs  Leerlijn beweging CED is richtlijn  Geen methode

Ten aanzien van ‘hulp vragen’ constateren wij dat het nodig is vaste afspraken en strategieën te hanteren en aan te leren. Dove en slechthorende leerlingen zijn vaak gewend om, zowel in de thuissituatie als op school, ongevraagd hulp te krijgen. Daarom leren we onze leerlingen omgaan met uitgestelde aandacht en in te schatten wanneer (en aan wie en hoe) zij hulp moeten vragen. Op deze manier leren de leerlingen dat zij ook zelf problemen kunnen oplossen en niet altijd afhankelijk zijn van de leerkracht of een andere volwassene. 

Met sprongen vooruit

Naast de methode Wereld in Getallen gebruiken wij “met sprongen vooruit”. Het is een programma naast de methode dat rekenen ondersteunt en aanleert door middel van allerlei spellen.

Leerlingen blijken door “Met Sprongen Vooruit” betere resultaten te krijgen.

De leerlingen ervaren de lessen met de aantrekkelijke rekenmaterialen als leuk en betekenisvol waardoor ze meer plezier in rekenen krijgen. De leerlingen bewegen, het gebruiken van hun eigen lijf en de producties zorgen voor een grote betrokkenheid. Deze afwisseling tussen inhoud en vorm zorgt ervoor dat de resultaten bij de leerlingen direct omhoog gaan.

Programma onderdelen In de onderbouw wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van het fonologisch en fonemisch bewustzijn. Via deze methodiek leren de leerlingen vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn voor het leren lezen en spellen. 

School op Seef Sinds april 2020 zijn wij een gecertificeerde ‘School op Seef’ school. Voor het verkeersonderwijs werkt onze school volgens de uitgangspunten van School op Seef. Dit betekent onder andere dat er jaarlijks in alle groepen zowel theoretische als praktische verkeerslessen worden gegeven, dat er aandacht is voor een veilige schoolomgeving en communicatie met de ouders. Voor de invulling van onze School op Seef aanpak wordt verwezen naar ons 'Schoolactieplan Verkeer’. 

Motorische ontwikkeling De motorische ontwikkeling en het samenspelen gebeurt onder leiding van een vakleerkracht bewegingsonderwijs (groep A tot en met 8).  Leerlingen in leerjaar 4 krijgen een jaar zwemonderwijs, vooral gericht op watergewenning, vanuit de gemeente. Het behalen van een diploma behoort tot de mogelijkheden. 

Burgerschap en cultuur Ontwikkeling op het gebied van Burgerschap en Cultuur is van belang voor onze leerlingen. In het schooljaar 2021-2022 is er een beleidsplan cultuur en burgerschap geschreven waarin omschreven staat hoe wij werken aan de ontwikkeling op het gebied van burgerschap en cultuur. U kunt dit beleidsplan opvragen bij de directeur. Hiernaast worden ook muzieklessen gegeven door een vakdocent muziek.

Activiteiten

In de loop van het schooljaar vindt er een aantal vaste activiteiten plaats: 

  • Schaatsen met vrijwilligers van de Zoetermeerse ijshockeyclub
  • Schoolreis
  • Werkweek (groep 7-8) 
  • Sportdag Koningsspelen 
  • Natuur Milieu Educatie (NME) excursies. 
  • Leesvertelwedstrijd (groep 7-8)
  • Project
  • Kinderboekenweek
  • Excursies passend bij de lessen oriëntatie in tijd of ruimte
  • Feesten en vieringen: Kerstmis, Pasen en het Sinterklaasfeest.

Voor de data verwijzen we u graag naar de jaarkalender 2023-2024

Pleinwacht  

Onze school werkt met een continurooster. Om de leerkrachten een pauzemoment te bieden en de kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen verzorgt Brood & Spelen op onze school pleinwacht. Dit houdt in dat de pleinwachtmedewerkers van Brood & Spelen tussen de middag het spelen op het schoolplein begeleiden en toezien op de veiligheid. Zij hebben een actieve houding, doen leuke buitenactiviteiten of spelen met de kinderen en dragen zorg voor het welzijn van de kinderen tijdens dit speelmoment. Na afloop zorgen de pleinwachtmedewerkers voor een warme overdracht naar de leerkracht, zodat hierna in alle rust de les weer kan worden opgepakt.  

Over Brood & Spelen  

Brood & Spelen is een dynamische, creatieve en sportieve organisatie. Wij verzorgen tussenschoolse opvang en pleinwacht voor meer dan 70 basisscholen in heel Nederland en hebben 4 locaties voor buitenschoolse opvang. Door de persoonlijke aanpak bieden wij meer dan alleen opvang. Zo zorgen we ervoor dat de sfeer en de gewoontes tijdens de pauze aansluiten bij de identiteit en visie van de school.  

Brood & Spelen hecht veel waarde aan de kwaliteit van de dienstverlening. Elke medewerker beschikt over een recente VOG. Daarnaast verzorgt Brood & Spelen de verplichte jaarlijkse cursus voor de medewerkers. Brood & Spelen heeft door haar jarenlange ervaring in de tussenschoolse opvang en het verzorgen van de pleinwacht verschillende cursussen ontwikkeld. De medewerkers worden door een pedagogisch geschoolde cursusmanager opgeleid op onder andere het gebied van didactiek, communicatie en veiligheid.  

Meer informatie over Brood & Spelen? Ga naar www.broodspelen.nl 

brood en spelen