Opbrengsten en uitstroom

Kwaliteitszorg

We bieden goed onderwijs. Daarom stellen we ambitieuze en realistische doelen. Naar aanleiding van de opbrengsten van 2021-2022 zijn er maatregelen genomen. Het resultaat hiervan kunt u hieronder lezen.

Maatregel Wat is bereikt
Invoeren centrale eindtoets Alle leerlingen met een uitstroomprofiel vmbo-b of hoger hebben de eindtoets gemaakt. Daar waar mogelijk hebben ook leerlingen met uitstroomprofiel praktijkonderwijs de toets gemaakt.
Aanbod burgerschapsonderwijs Er is een aanbod burgerschap. 
Rekenprogramma Er is een aanvullend rekenprogramma gekozen - Met sprongen vooruit - Dit is een programma dat rekenen ondersteunt en rekenen aanleert door middel van spelletjes.

Onderwijsresultaten

We leggen vast welke resultaten we willen halen met onze leerlingen, dit noemen we ambities. De uitgewerkte ambities zijn als bijlage te vinden in de algemene schoolgids. De resultaten brengen we in kaart aan de hand van observaties en/of toetsen. Voor het SO zijn dit vooral Cito-toetsen. Op basis van de resultaten zijn wij in staat om doelstellingen op maat te formuleren voor onze leerlingen.

Opbrengsten sociaal-emotionele ontwikkeling en leren leren
We maken gebruik van het instrument Scol om de sociale vaardigheden en het leren leren in beeld te brengen. Dit jaar halen we voor groep 4 en 8 de ambitie wel.

Opbrengsten sociale veiligheid
Elk jaar meten we hoe veilig onze leerlingen zich voelen op school. Dit doen we met wmk sociale monotoring Onze ambitie is dat meer dan 90 procent van de leerlingen zich veilig voelt. Dit jaar halen we de ambitie wel.

Overgang naar een andere school

Overgang naar een andere school

Dit schooljaar zijn 11 leerlingen uitgestroomd: vijf leerlingen zijn tussentijds uitgestroomd. Dit zijn leerlingen die vóór het einde van groep 8 van het (speciaal) onderwijs naar een andere school gaan. Zes leerlingen zijn aan het eind van groep 8 uitgestroomd, dit noemen we einduitstroom.

Informatie over tussentijdse uitstroom

  2020-2021 2021-2022 2022-2023
Basisonderwijs  8 7 4
Speciaal basisonderwijs (sbo) 5 0 0
Speciaal onderwijs (so) 2 1 1
Thuiszitter met leerplichtontheffing  0 0 0
Buitenland  0 0 0
Totaal  15 8 5

 

Informatie over eind uitstroom

De ambitie om leerlingen te laten uitstromen op het niveau van hun uitstroomprofiel zoals twee jaar daarvoor vastgesteld, wordt wel behaald (92 procent).

SO 

  2020-2021 2021-2022 2022-2023
CMB 0 0 2
Praktijkonderwijs 6 0 2
Vmbo-bb/kb 4 1 2
Vmbo-t 1 1 0
Havo 2 0 0
Totaal  13 2 6
Totaal naar regulier  9 2 2
Totaal naar (V)SO 4 0 4

 

Informatie over vervolgsucces

Van alle leerlingen die onze school verlaten wordt gedurende twee jaar bijgehouden of zij nog op hetzelfde niveau zitten als toen ze uitstroomden. Dit heet bestendiging.

Totaal uitgestroomde leerlingen in 2020-2021 12 leerlingen 
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2021 nog op hetzelfde uitstroomniveau bevindt  11
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2021 niet meer op hetzelfde uitstroomniveau bevindt  1
Aantal leerlingen waarvan onbekend is of ze zich op 1 oktober 2021 nog op hetzelfde uitstroomprofiel bevindt 

 

Tevredenheids- en ervaringenonderzoeken

Ouderervaringen
Afgenomen vragenlijst 2021-2022:
Kentalis Zoetermeer De Zwanenbloem DSH scoort als school een 3,46. Daarmee scoort de school ruim voldoende. De respons op de Vragenlijst was 29%: 15 van de 52 respondenten heeft de Vragenlijst ingevuld. De ouders scoren in 94,6% een voldoende of hoger. Het responspercentage is laag; de Vragenlijst werd door weinig respondenten ingevuld. Daardoor moet er voorzichtig met de conclusies worden omgegaan.

Leerlingervaringen
Afgenomen vragenlijst 2020-2021
Kentalis Zoetermeer De Zwanenbloem scoort als school een 3,39. Daarmee scoort de school ruim voldoende. De respons op de Vragenlijst was 86%: 43 van de 50 respondenten heeft de Vragenlijst ingevuld. Het responspercentage is uitstekend; de Vragenlijst werd door heel veel respondenten ingevuld. Daardoor geven de uitslagen een zeer betrouwbaar beeld van de mening van de respondenten.

Medewerkerstevredenheid
Er zijn geen recente gegevens beschikbaar.

Audit of inspectie

De eindbeoordeling van de kwaliteit van het onderwijs op schoolniveau komt tot stand op basis van de beoordeling op de afzonderlijke standaarden. Vanuit deze audit hebben wij de kwaliteit van het onderwijs op schoolniveau beoordeeld met ‘voldoende’.

Deze beoordeling is gerelateerd aan de norm die de inspectie van het onderwijs hanteert in het Onderzoekskader 2017 (V)SO. Volgens deze norm is de kwaliteit van het onderwijs op een school ‘voldoende’ als Zicht op ontwikkeling en begeleiding, Didactisch handelen, Veiligheid en Leerresultaten voldoende zijn en niet meer dan één andere standaarden in het gebied Onderwijsproces onvoldoende is.

Aanbevelingen vanuit het rapport:

  • Aanbod

We herzien de planning: het gehele leerstofaanbod tot en met de kerndoelen groep 8 per vakgebied en per leerjaar.

  • Zicht op ontwikkeling en begeleiding

We formuleren vanaf de start van de schoolloopbaan voor elke leerling in het OPP een uitstroomperspectief dat passend is bij de kindkenmerken.

  • Onderwijstijd

We stemmen de onderwijstijd meer af op de uitstroomperspectieven van de leerlingen.

  • Veiligheid

We wijzen de leerlingen op de aanwezigheid van de vertrouwenspersoon en de antipestcoördinator.

Maatregelen

Alle bovenstaande resultaten zijn geanalyseerd en leiden tot volgende maatregelen, die worden uitgevoerd in 2022-2023:

  • de opbrengsten van de eindtoets Route 8 presenteren in de schoolgids 2022-2023
  • implementeren leerlijn SEL (sociaal emotioneel leren)
  • doorontwikkelen van opbrengst- en handelingsgericht werken