Vakken
Het onderwijsprogramma op onze school kent dezelfde vakken als een reguliere basisschool. Alle basisschoolvakken komen aan bod, waar nodig aangepast aan de mogelijkheden van de leerling. De leerlingen krijgen de vakken in een tempo en op een manier aangeboden passend bij hun specifieke onderwijsbehoeften. We besteden 70% van de tijd aan taal/lezen en rekenen. De overige tijd wordt besteed aan sociaal-emotionele ontwikkeling, psycho-educatie, relaties en seksualiteit en bewegingsonderwijs. Hiervoor maken wij gebruik van lesmethoden en leerlijnen uit het reguliere basisonderwijs. Wanneer wij met behulp van de lesmethodes uit het basisonderwijs niet het beste uit de leerlingen halen, dan passen we methodieken en strategieën toe die beter bij de leerling passen. Op die manier lukt het ons de leerstof met succes aan de leerling aan te bieden. In de groepen 1-2 komen meerdere vakgebieden gelijktijdig aan de orde. Dit heeft te maken met de werkvormen die kleuters nodig hebben om te kunnen leren, namelijk: verschillende vormen van spelen en leren in themahoeken, werken met ontwikkelingsmateriaal en allerlei kringactiviteiten. Deze werkvormen bieden veel mogelijkheden om verschillende vakgebieden te combineren. In groep 3 staat in de eerste periode het leren lezen centraal. De insteek is om de leerlingen tot eind groep 4 zoveel mogelijk het aanbod te geven wat ook binnen het reguliere basisonderwijs gegeven wordt. Vanaf groep 5 werken wij meer in niveaugroepen. Het lesaanbod en de doelen koppelen wij aan het te verwachten niveau van uitstroom naar het voortgezet onderwijs. Een eerste prognose hiervoor stellen wij vast in het ontwikkelingsperspectief bij de start van uw kind bij ons op school.
Logopedie
Door het onderwijsarrangement voor speciaal onderwijs, dat alle kinderen op onze school hebben, is er in alle groepen een intensief basisaanbod gericht op de communicatie. De logopedisten nemen elk jaar een logopedisch onderzoek af. Zij bekijken dan wat iedere leerling nog extra nodig heeft om het (klassikale) aanbod te kunnen volgen en om zich op communicatief gebied verder te ontwikkelen.
Het doel van de inzet van logopedie is het vergroten van de communicatieve redzaamheid van onze leerlingen. Door logopedie ontwikkelt de leerling vaardigheden om de ander goed te kunnen begrijpen en om voldoende begrepen te worden. De leerling wordt vaardiger en voelt zich ook zo. We volgen hier de Kentalis-visie: vaardig-waardig-aardig.
Het totale aanbod van de logopedie bestaat op maat uit:
- Groepslessen om de communicatieve vaardigheden van de leerlingen te verbeteren
- Een bijdrage aan het woordenschat- en leesonderwijs
- Een bijdrage aan de samenwerkingsvaardigheden en presentatievaardigheden
- Individuele therapie
- Therapie in kleine groepjes waarbij aan dezelfde doelen gewerkt wordt
- Psycho-educatie
- Advies bij aanpassingen in de omgeving en inzet van hulpmiddelen ten behoeve van de communicatie
- Coaching van medewerkers en begeleiding van ouders.
Wij nodigen ouders uit om eens mee te kijken bij een logopedische behandeling. Ook verwachten wij van ouders dat zij de aangeboden logopedische oefenstof thuis met de leerling herhalen. Wij informeren ouders hierover via de huiswerkmap of via Social Schools. Naast de oefeningen in de huiswerkmap, zetten wij regelmatig specifieke app’s in om de spraak en/of taal te kunnen oefenen. Ouders ontvangen hier inlogcodes voor.
Onze logopedisten werken nauw samen met de leerkracht en met de andere medewerkers van de school om te zorgen voor een optimale afstemming in communicatie, zowel in de klas als daarbuiten. De logopedisten geven informatie over- en inzicht in de taal, de communicatiemogelijkheden en de communicatieve redzaamheid van de leerling. Logopedisten helpen de medewerkers van de school om daar samen met die leerling maximaal gebruik van te maken. De logopedisten stemmen hierover ook af met de ouders en andere begeleiders binnen en buiten Kentalis. Dat gebeurt altijd in samenspraak met ouders en de leerkracht en dit wordt vastgelegd in het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Zo wordt er ook in andere communicatieve situaties geprofiteerd van deze kennis.
Steeds staat daarbij het volgende doel voorop: “Elke leerling leert optimaal communiceren, wordt communicatief redzaam, waardoor hij/zij zich maximaal kan ontwikkelen en zijn talenten kan ontplooien”.
Bewegingsonderwijs
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen voldoende in aanraking komen met sport en bewegen. Daarnaast willen we leerlingen laten zien hoe leuk en gezond sport en bewegen is. Vandaar dat de lessen bewegingsonderwijs worden verzorgd door een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Alle leerlingen krijgen twee keer 45 minuten bewegingsonderwijs per week. De kleuters gymmen in de speelzaal, de oudere leerlingen in de grote gymzaal naast onze school.
Gymafspraken
Kinderen dragen sportkleding: een sportbroek, een shirt en gymschoenen. Deze sportkleding wordt meegenomen in een gymtas. Sieraden zoals ringen, oorbellen, armbanden, kettingen, horloges, etc. gaan af. Lange haren worden vastgemaakt met een haarelastiekje.
Nederlands Met Gebaren (NMG)
Op school ondersteunen wij onze communicatie met Nederlands met Gebaren (NmG). Wij zetten dit in zodat de leerlingen de gesproken taal beter begrijpen. Daarnaast werken wij bij het leren lezen en schrijven ook met klank-ondersteunende gebaren.
Huiswerk
Door het geven van huiswerk in de bovenbouw werken we aan een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Met het geven van huiswerk willen we de kinderen leren leren en planningsvaardigheden aanleren. Wij leren de leerlingen hoe het huiswerk gemaakt kan of moet worden. Daarnaast begeleiden wij de kinderen met de planning van opgegeven opdrachten om deze niet tot het laatste moment te laten liggen. Het werken met de planagenda is hierin een wezenlijk onderdeel. In groep 7 en 8 maken we gebruik van deze speciale agenda die ondersteuning biedt en onze leerlingen voorbereiden op het Voortgezet Onderwijs. De kosten voor deze agenda worden deels door school en de ouders gedragen. Uitleg over het gebruik van deze planagenda volgt bij de eerste ouderavond van groep 7.
Dyslexie
TOS heeft mogelijk invloed op het lezen en spellen, maar er kan daarnaast ook sprake zijn van dyslexie. Wanneer wij een vermoeden hebben van dyslexie, stellen wij een handelingsplan op voor het technisch lezen. Om een diagnose te kunnen stellen voor dyslexie is het van belang dat de hardnekkigheid van het leesprobleem wordt aangetoond. Dit houdt in dat de risicoleerlingen nauwkeurig gevolgd worden en naast het gewone technisch leesonderwijs nog drie keer per week extra minuten leesondersteuning krijgen. Welke kinderen in aanmerking komen voor extra hulp wordt besloten in overleg met de intern begeleider. Het dyslexieteam van het samenwerkingsverband (SWV3006) toetst het dossier en bekijkt of de aanvraag voor vergoed dyslexie-onderzoek en dyslexiebehandeling voldoet aan de criteria.
Activiteiten
Gedurende het schooljaar zijn er momenten waarop speciale activiteiten plaatsvinden, vaak alleen voor de leerlingen, maar soms ook voor de ouders en overige familieleden. In de jaarkalender vindt u de data van deze vieringen en ouderavonden.
Schoolfeest en excursies
Een keer in de twee jaar organiseren wij een schoolreisje voor de leerlingen. In het jaar dat de leerlingen niet op schoolreisje gaan, wordt er een schoolfeest in de buurt van de school georganiseerd. Ouders bieden ondersteuning bij het organiseren van deze activiteiten. Begeleiding wordt verzorgd door onze medewerkers en afhankelijk van de organisatie ook door een aantal ouders. Daarnaast gaan alle groepen gemiddeld twee keer per jaar op excursie.
Schoolkamp
Leerlingen uit de bovenbouwgroepen, die na dit schooljaar de school verlaten, gaan aan het begin van het schooljaar op kamp. Voor het kamp wordt een eigen bijdrage gevraagd.
Feesten en vieringen
Wij besteden aandacht aan de nationale feesten en aan feesten van leerlingen met een andere nationaliteit of religie zoals de Ramadan en het Suikerfeest.
Verjaardagen
Op school vieren we de verjaardag van uw kind. In groep 1-2 doen wij dat samen met de ouders. Vanaf groep 3 wordt dat zonder de ouders in de groep gevierd. Via de leerkracht van uw kind ontvangt u informatie op welke wijze de verjaardag vorm krijgt in de klas. Als een kind jarig is mag het in de klas trakteren. Omdat wij gezond eten in de school stimuleren vragen wij u snoep bij traktaties op verjaardagen zoveel mogelijk te beperken.
Schoolfotograaf
Eenmaal per schooljaar komt de fotograaf op school. Er worden portretten, groeps- en (bij meer kinderen uit een gezin op school) gezinsfoto’s gemaakt. De foto’s kunt u digitaal bestellen via Internet. Van de fotograaf ontvangt u hierover nog nadere informatie.
Daarnaast maken wij gedurende het hele jaar, tijdens allerlei verschillende activiteiten, foto’s van de leerlingen. Deze foto’s plaatsen wij op Social Schools en soms willen wij ze ook publiceren op de website van onze school. Voor het gebruik van foto’s wordt vooraf, bij aanmelding, aan de ouders toestemming gevraagd.