Inleiding
Beste ouders en verzorgers,
Uw kind gaat naar een school van Kentalis of volgt al onderwijs op een school van Kentalis.
In de algemene schoolgids leest u meer over het onderwijs van Kentalis. Deze informatie is voor ouders en verzorgers* van kinderen die naar één van de Kentalis-scholen gaan, of via de ambulante dienstverlening van Kentalis ondersteuning krijgen op een reguliere school in de buurt. Alle Kentalis-scholen en de ambulante
dienstverlening vallen onder 'Stichting Kentalis Onderwijs'. Naast de algemene schoolgids heeft elke school ook een eigen schoolgids. Beide schoolgidsen zijn online te vinden op de schoolpagina.
Aan het begin van het schooljaar, of bij inschrijving van uw kind op onze school, krijgt u onze jaarkalender met belangrijke informatie, zoals de data van de schoolvakanties, studiedagen en gespreksavonden. Deze informatie zetten wij ook in de agenda van de Social Schools-app van onze school. Deze app kunt u na inschrijving van uw kind downloaden.
Deze schoolgids is de eigen schoolgids van Kentalis De Zwanenbloem TOS voor schooljaar 2025-2026. De eigen schoolgids is voor ouders van leerlingen die al bij ons op school zijn, of binnenkort bij ons op school komen. Onze school is een cluster 2-school voor speciaal onderwijs (SO) voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Onze school is één van de vier scholen van het Zorg Onderwijs Centrum (ZOC) van Kentalis in Zoetermeer. We gaan altijd uit van de mogelijkheden en talenten van uw kind en vinden het heel belangrijk dat uw kind zich thuis voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. U leest in deze gids meer over onze werkwijze en visie.
Onze school probeert zoveel mogelijk zoveel een ’gewone’ basisschool te zijn. Gewoon waar het kan, speciaal waar het moet. Dat betekent, dat de vak- en ontwikkelingsgebieden die wij aanbieden, grotendeels vergelijkbaar zijn met die in het reguliere basisonderwijs. Om aan de specifieke onderwijsbehoeften van onze TOS-leerlingen tegemoet te komen, bieden wij meer dan de reguliere basisschool meestal kan bieden namelijk:
- Onderwijs in kleine groepen met veel aandacht voor communicatie, taal-, spraakontwikkeling;
- Alle leerlingen krijgen individuele logopedie;
- We zorgen voor toegankelijke communicatie;
- We ondersteunen onze gesproken taal met NMG (Nederlands ondersteund Met Gebaren);
- We werken aan persoonsvorming;
- We bieden een expliciet aanbod van kennis en informatie;
- We hebben extra aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling;
- We werken doelgericht aan zelfstandigheid, eigenaarschap en zeggenschap.
Dit gespecialiseerde onderwijs geven wij vorm samen met ouders, leerlingen, ons team en andere professionals.
Wij vinden het belangrijk om jaarlijks samen met u te evalueren wat de best passende onderwijsplek voor uw kind is. Dat kan onze speciale setting zijn, of regulier onderwijs thuisnabij. De mate van onderwijsondersteuning in deze twee settings is verschillend. Voor meer informatie hierover kunt u in gesprek gaan met onze intern begeleiders (IB' ers).
In deze schoolgids zetten we een aantal praktische zaken op een rij. Van de lestijden en vakanties tot de taken van de medezeggenschapsraad. Wij vinden een goede samenwerking met ouders heel belangrijk. Daarom nodigen we u regelmatig op school uit.
We horen het graag als u ideeën of opmerkingen heeft over ons onderwijs.
Met vriendelijke groet,
Eveliene Köhne- Verwijs
Directeur De Zwanenbloem TOS
* Overal in de schoolgids waar ouders worden genoemd, worden ook verzorgers bedoeld.
Visie en identiteit
Onze visie
Succesvol, gelukkig en volwaardig meedoen in de maatschappij is wat wij nastreven voor de leerlingen op onze school. Wat succesvol, gelukkig en volwaardig betekent is voor iedere leerling anders.
We streven naar inclusief onderwijs. Dat onderwijs kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Uitgangspunt is dat wij aansluiten bij de onderwijsbehoeften van de leerling. De Zwanenbloem TOS wil een school zijn waar leerlingen in een plezierige en veilige sfeer in hun kracht worden gezet door hun mogelijkheden en talenten te ontplooien. Een school waarin leerlingen leren wat hun kwaliteiten zijn en hoe zij deze kunnen gebruiken.
Op onze school lopen communicatie en informatie als een rode draad door ons onderwijs. Waarbij de communicatie voor iedereen toegankelijk is door het bieden van visuele ondersteuning van de gesproken taal. De mate waarin de het gesproken Nederlands ondersteunt met gebaren (NMG) ingezet wordt voor instructie, varieert op basis van de onderwijsbehoefte van de leerling. Wij zijn een school waar onze TOS leerlingen weten hoe zij kunnen omgaan met hun mogelijkheden. Zo kunnen zij keuzes maken om gelukkig, volwaardig en succesvol mee te doen in de maatschappij. Als ons onderwijs niet genoeg kan bieden om onze doelen te bereiken, betrekken wij Kentalis Zorg of externe instanties bij onze school.
Op onze school komen leerlingen en medewerkers uit diverse culturen, met verschillende levensovertuigingen en religies. Iedereen is welkom op onze school. We hebben respect voor elkaars achtergronden en vinden 'ontmoeting' belangrijk.
Onze identiteit
Onze school komt voort uit verschillende (christelijke) scholen voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Tegenwoordig hebben de leerlingen van onze school heel verschillende achtergronden. Wij willen recht doen aan de diversiteit van onze leerlingen, medewerkers en andere betrokkenen. Tegelijk denken we dat inspiratie en levensvisie kunnen bijdragen aan een school die kinderen verder helpt, voor nu en voor later. Onze inspiratie en levensvisie brengt waarden mee waaruit wij willen werken. Deze waarden zijn voor iedereen toegankelijk en kunnen vanuit verschillende bronnen gevoed worden.
Wij vatten onze identiteit als volgt samen:
Wij zijn een algemeen bijzondere school, die hecht aan waardevol en waarden-vol onderwijs. Onze waarden worden in belangrijke mate gevoed door de christelijke traditie. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zich welkom voelt op onze school, ongeacht zijn of haar achtergrond. We geven aandacht aan deze verschillende achtergronden en delen ook onze eigen inspiratie. Zo zijn wij een school met een eigen kleur, die bewust ruimte maakt voor veelkleurigheid.
Onze leerlingen
Kentalis De Zwanenbloem TOS is een school die speciaal onderwijs biedt aan leerlingen met een Taal Ontwikkelingsstoornis (TOS). Er wordt speciaal onderwijs geboden aan leerlingen van 4 tot 13 jaar met auditieve en/of communicatieve beperkingen: een TOS en een IQ hoger dan 70. Bij sommige leerlingen is sprake van bijkomende problematiek, bijvoorbeeld een stoornis in het autistisch spectrum, echter de communicatieproblematiek is primair. Iedere leerling met een onderwijsarrangement is bij ons welkom.
Onze school maakt deel uit van de Stichting Kentalis Onderwijs. In het schooljaar 2025-2026 starten we met ongeveer 80 leerlingen, met de volgende arrangementen:
- TOS (taalontwikkelingsstoornis): voor leerlingen met taalontwikkelingsproblemen;
- TOS-MG: voor leerlingen met zowel taalontwikkelingsstoornissen en een lager ontwikkelniveau.
De Commissie van Onderzoek (CvO) van Kentalis bepaalt of een intensief arrangement TOS of TOS-MG passend is bij een leerling. Daarvoor zijn landelijk geldende richtlijnen, ook wel 'criteria ernstmaten' genoemd. Deze richtlijnen zijn opgesteld door Siméa, onze branchevereniging. Als een intensief arrangement TOS of TOS-MG passend is en de CvO een positief besluit heeft afgegeven, kan uw kind op onze school worden ingeschreven. Als u het niet eens bent met het besluit van de CvO, kunt u een bezwaarschrift indienen. Meer informatie daarover vindt u in de algemene schoolgids van Kentalis.
Profiel onderwijsarrangement TOS (SO)
- De leerling heeft een gediagnostiseerde taalontwikkelingsstoornis (TOS) die niet toe te
schrijven is aan een algehele ontwikkelingsachterstand, gehoorproblemen of
aan meertaligheid of bij zeer jonge kinderen: een sterk vermoeden van een TOS, geconstateerd door een Audiologisch Centrum - En er is sprake van uitval op één of meerdere gebieden (zie hieronder) van de
volgende gebieden:
A spraak (productie en perceptie);
B grammatica;
C semantiek;
D pragmatiek; - De leerling heeft een (non-verbaal) IQ van groter of gelijk aan 70;
- Naast de TOS kan sprake zijn van medische, motorische, psychische, of psychiatrische
problematiek, waaronder bijvoorbeeld: diabetes, epilepsie, of hechtingsproblematiek, AD(H)D, ODD,ASS, PTSS, of combinaties hiervan; - De leerling kan functioneren in een groep met gemiddeld 14 leerlingen. Afhankelijk van de
onderwijsbehoeften van de leerlingen kan een groep kleiner of groter zijn; - De leerling is in staat gedrag te reguleren conform leeftijd.
Profiel onderwijsarrangement TOS-MG/ Z-TOS
- Uit medische informatie blijkt dat er sprake is van aangeboren of verworven pathologie, die neurologisch/neuropsychologisch/neuropsychiatrisch of klinisch-genetisch van aard is, maar die niet primair als emotionele stoornis, gedragsstoornis of specifieke ontwikkelingsstoornis te duiden is en die niet primair te duiden is als een zeer ernstige stoornis van cognitief functioneren of een ernstige lichamelijke stoornis. Genoemde ontwikkelingspathologie leidt tot zeer ernstige communicatie- en spraak-/taalproblemen. Deze problemen uiten zich met name in het niet of beperkt kunnen spreken en/of het niet of nauwelijks kunnen verwerken en begrijpen van gesproken taal;
- De leerling heeft op het gebied van activiteiten het vermogen om actief te communiceren. De leerling laat in het hier en nu, voorwaarden voor communicatieve ontwikkeling zien. Er is perspectief op het zich bewust eigen maken van concepten met daaraan verbonden communicatievormen waarmee de leerling actief met zijn omgeving kan communiceren;
- De leerling kan functioneren in een groep met gemiddeld 14 leerlingen. Afhankelijk van de
onderwijsbehoeften van de leerlingen kan een groep kleiner of groter zijn; - De leerling is in staat gedrag te reguleren conform leeftijd.
Onze leerlingen komen vaak van verder weg en komen daardoor soms met taxivervoer naar onze school.
Dit vervoer kunt u aanvragen bij uw gemeente.
(Extra) Ondersteuning en hoorrecht
Onze leerlingen hebben een taalontwikkelingsstoornis. We besteden veel aandacht aan het vergroten van de taalvaardigheid en het versterken van de communicatie. Dit doen we door programma's als 'Met Woorden In de Weer', 'LOGO3000' en diverse TOS-methodieken, zoals Pe-TOS, Spraakwaterval en SGTO in te zetten. De groepen bestaan uit gemiddeld 14 leerlingen. Logopedische inzet is een onmisbare ondersteuning in ons onderwijs.
In de tabel hieronder leest u welke specialisten we, naast het klassenteam en de intern begeleiders, inzetten om de ondersteuningsvraag van uw kind te begeleiden. Welke middelen we daarbij gebruiken en hoe we dit organiseren. Deze ondersteuning is grotendeels geïntegreerd in het onderwijsprogramma van de school, of kan na constatering van extra ondersteuningsbehoeften van uw kind, hierin worden geïntegreerd. De inhoud van de extra ondersteuning die uw kind krijgt staat beschreven in het Ontwikkelingsperspectief Plan (OPP) van uw kind.
Hoorrecht
De Rijkoverheid heeft onlangs maatregelen genomen om passend onderwijs te verbeteren. Zo mogen leerlingen die (extra) ondersteuning nodig hebben meepraten over deze ondersteuning.
Hoorrecht betekent dat uw kind de kans krijgt zijn of haar mening te geven over beslissingen die over hem of haar gaan. Hoorrecht staat in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
Hoorrecht is voor alle leerlingen, ongeacht hun leeftijd, die (extra) ondersteuning nodig hebben. Hoorrecht geeft leerlingen de mogelijkheid om mee te praten over hun OPP en te zeggen wat zij ervan vinden. Zo kunnen zij aangeven wat zij prettig vinden aan (extra) ondersteuning, maar ook wat zij echt niet willen.
De mening van de leerling telt mee:
- Bij het maken van het OPP;
- Bij het evalueren van het OPP;
- Bij beslissingen over het vervolg.
De school biedt hierbij de ondersteuning die nodig is. De mening van de leerling wordt verwerkt in het OPP. Leerlingen zijn bij het startgesprek en de gesprekken betreffende het OPP altijd aanwezig. De mening van leerlingen over de school en de kwaliteit van het onderwijs komt ook aan de orde in de leerlingenraad en in het leerling-ervaringenonderzoek, wat aan de hand van een vragenlijst, in de oneven kalenderjaren bij leerlingen van groep 5 tot en met 8, wordt afgenomen. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek worden acties opgenomen in het jaarplan van de school.
Grenzen aan onze ondersteuning
Ons uitgangspunt is dat alle leerlingen met een onderwijsarrangement TOS of TOS-MG welkom zijn op onze school. Wanneer de begeleiding van een leerling meer ondersteuning en zorg vraagt dan wij kunnen bieden, gaan wij altijd in gesprek met de ouders, het Samenwerkingsverband (SWV) van de woonplaats van de betreffende leerling en Jeugdhulp. Wij kunnen geen onderwijs en ondersteuning bieden aan:
- Leerlingen die alleen onderwijs kunnen volgen in een één-op-één setting;
- Leerlingen die hun gedrag onvoldoende/ niet kunnen reguleren conform hun leeftijd;
- Leerlingen die vanwege hun gedrag een gevaar vormen voor medeleerlingen en/of medewerkers;
- Leerlingen die specialistische medische hulp nodig hebben;
- Leerlingen die specialische psychiatrische hulp en/of ondersteuning nodig hebben.
Aandachtsgebied | Specialisten (school) | Middelen | Specialisten (Kentalis) | Externen |
Taal en lezen Dyslexie Meertaligheid | Logopedist Remedial Teacher (RT) | Leerroutekaarten taal Leerroutekaarten TL en BL Masterplan Lezen Masterplan Stellen 'Met woorden in de weer' 'Zo leren kinderen lezen en spellen' TOS- methodieken 'LOGO 3000' Dyslexie-programma | Experts spraak- en taalambulatorium Kentalis Academie | |
Rekenen Dyscalculie | RT Rekenspecialist | Leerroutekaarten rekenen Met Sprongen Vooruit | ||
Sociaal emotionele ontwikkeling | Gedragskundige (GK) | Pe-TOS lessen RIS lessen Lessen 'Kriebels in je buik' | Kentalis Zorg | Psycholoog Psychiater |
Identiteit | Klassenteam | Beleid burgerschap Beleid cultuur | ||
Gedrag, werkhouding en taakaanpak | RT GK | Leerroutekaarten leren | Kentalis Zorg | zorgpartners |
Motorische en fysieke ontwikkeling | Vakleerkracht bewegingsonderwijs | Leerlijnen bewegingsonderwijs | Fysiotherapeut Ergotherapeut | |
Sensorische integratie | Logopedist | Sensorische integratie training | Fysiotherapeut | |
Medisch handelen | Jeugdarts | Kombino |
Schoolplan en jaarplan
De inhoud van het schoolplan 2024-2027 is afgestemd op beleid dat de raad van bestuur samen met de directeuren heeft geformuleerd. Dit beleid geldt voor alle onderwijseenheden en vormt, samen met het schoolbeleid, de kwaliteitszorg op onze onderwijseenheid. Bij grote ontwikkelingen binnen Kentalis is het mogelijk dat deze, na goedkeuring door de MR, op een later moment worden toegevoegd aan het schoolplan.
Het schoolplan bevat een beschrijving van het beleid met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs dat binnen onze onderwijseenheid en in de ondersteuning wordt gevoerd. Het omvat het onderwijskundig beleid, het personeelsbeleid en het beleid met betrekking tot de kwaliteitszorg. We zorgen dat we daarbij de basiskwaliteit garanderen en beschrijven daarnaast expliciet onze eigen aspecten van kwaliteit (parels).
Ons team is ambitieus en werkt opbrengstgericht. We plannen ons onderwijs, meten resultaten en opbrengsten, analyseren deze en passen ons onderwijskundig beleid waar nodig aan op basis van de analyses.
Dit schoolplan functioneert als een verantwoordingsdocument naar de overheid, het bevoegd gezag en de ouders/verzorgers en als een planningsdocument voor de periode 2024-2027. Op basis van de actiepunten stellen we jaarlijks een uitgewerkt jaarplan op. In het jaarverslag zullen we steeds terugblikken of doelen bereikt zijn, en waar aanpassingen en verbeteringen nodig zijn. Op deze wijze geven we vorm aan een cyclus van plannen, uitvoeren, evalueren en bijstellen.
Het Schoolplan 2024-2027 en het jaarplan 2025-2026 zijn op te vragen bij de directeur.
Organisatie van de school
Kentalis Onderwijs Zoetermeer De Zwanenbloem TOS is een onderwijseenheid op de volgende vestiging:
Kentalis Onderwijs Zoetermeer
Meerzichtlaan 300 – 302
2716 NR Zoetermeer
T 079 32 94 500
T 06 1000 5929
I www.kentalis.nl
Er wordt onderwijs gegeven aan de volgende doelgroepen:
- TOS
Het verzorgingsgebied van Kentalis (KOZ) is Zoetermeer en Den Haag en omstreken (in overeenstemming met Viertaal).
- Directie: Eveliene Köhne, directeur SO TOS
Bij De Zwanenbloem TOS werken met een jaarklassensysteem met groep 1 tot en met 8. In verband met de relatief kleine doelgroep vormen we regelmatig combinatiegroepen. In
schooljaar 2025-2026 hebben we zeven groepen, waarvan 1 groep een parallelgroep is.
Binnen De Zwanenbloem TOS zijn leerlingen die niet of onvoldoende profiteren van het onderwijs dat wordt aangeboden. Om toch een passend aanbod te kunnen bieden binnen het onderwijs, worden deze leerlingen samengevoegd tot een groep.
Deze groep wordt de parallelgroep genoemd. Dit beleidsplan geeft duidelijkheid over de parallelgroep in zijn totaliteit.
De belangrijkste doelstellingen van de parallelgroep zijn het bevorderen van een zo groot mogelijke zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de leerling en het bieden van de best passende en meest adequate toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal, communicatie en informatie.
Het onderwijsaanbod van deze groep heeft als doel een talige leeromgeving aan te bieden, waarbij de focus ligt op de individuele leerdoelen van de leerling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van handelend leren, veelvuldige herhaling en onderwijs op maat.
Ook wordt er intensief ingezet op het gebied van sociale ontwikkeling, communicatie en sociale vaardigheden. Hierbij staat het aanleren van gewenst gedrag en het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling centraal. Met maatwerk wordt toegewerkt naar een passende vorm van onderwijs. Dat kan zijn uitstroom naar een vorm van Voortgezet (speciaal) onderwijs, speciaal (basis)onderwijs of beschutte arbeid. Voor verdere informatie betreffende deze groep kan het beleid bij de directie worden opgevraagd.
De groepsindeling kan gedurende het schooljaar wijzigen in verband met tussentijdse in- en uitstroom van leerlingen. In geval van ziekte of verlof van een leerkracht probeert de school een vervanger in te zetten uit het eigen team. Bij hoge uitzondering kan besloten worden dat een groep thuis blijft. De school heeft echter wel opvangplicht. Wanneer u opvang bij ziekte of afwezigheid van de leerkracht niet kunnen regelen, geeft u dit aan. Uw kind wordt dan met een alternatief programma in een andere groep geplaatst.
Naast leerkrachten is er in schooljaar 2025-2026 in alle groepen twee of meerdere dagen per week ondersteuning door onderwijsassistenten of leraar-ondersteuners.
Zorg voor leerlingen met specifieke behoeften
Binnen de groep wordt goed gekeken naar wat een leerling nodig heeft om te kunnen leren. Voor elke groep staat de leerstof beschreven in leerroutekaarten en daarop gebaseerde groepsplannen. Per vak wordt in maximaal drie leerroutes gewerkt: de basis-, intensieve en gevorderde leerroute. Het uitstroomprofiel (UP) van uw kind is bepalend voor de leerroute die gevolgd wordt. Soms heeft een leerling een periode extra ondersteuning nodig. Dit wordt gegeven door onder andere de remedial teacher. Extra ondersteuning wordt door de leerkracht in overleg met de intern begeleider (IB) aangevraagd bij de Commissie voor de Leerlingenzorg (de CvL). De vorm en duur van de extra ondersteuning wordt toegekend door de CvL en vastgelegd in het OPP van de leerling. Een enkele leerling werkt met een eigen leerlijnen, omdat een bestaande leerroute (nog) niet passend is bij de onderwijsbehoeften van de leerling. Ook dit is beschreven in het OPP van de betreffende leerling.
Voorzieningen
Ons schoolgebouw is volledig ingericht en aangepast op de onderwijsbehoeften van onze leerlingen. Naast klaslokalen zijn er gemeenschappelijke ruimten, zoals 'de Knoop' die gebruikt wordt voor schoolbrede activiteiten en als bibliotheek voor de leerlingen. Verder is er een akoestisch aangepaste gymzaal, een speelzaal en een grote sportkooi op één van de schoolpleinen. Er zijn behandelruimten voor logopedie. Daarnaast zijn er werkruimtes voor directie, de managementassistent, intern begeleiders en gedragsdeskundigen, de remedial teacher, i-coach en de maatschappelijk werker. Bij de entree is de werkplek voor de conciërge. In het gebouw is een lift aanwezig en zijn er natte ruimtes om de jongste leerlingen te verschonen.
Op het terrein van het Zorg Onderwijs Centrum (ZOC) in Zoetermeer staan twee gebouwen: het Onderwijsgebouw en het Centrumgebouw. In het Onderwijsgebouw zijn Kentalis Onderwijs Zoetermeer, (vroeg)behandelgroepen van Kentalis Zorg en BSO TC-Kids gevestigd. In het centrumgebouw vindt u de Ambulante Dienst Zoetermeer, de jeugdarts, Kentalis Zorg, het Audiologisch Centrum, het Spraak & Taal Ambulatorium, een specialistisch kinderdagverblijf Kombino en fysio- en ergotherapeuten van het Kinderfysiotherapeutisch Centrum te Zoetermeer.
Kentalis Onderwijs Zoetermeer (KOZ) bestaat uit:
- De Zwanenbloem TOS; onze school; wij verzorgen speciaal onderwijs voor leerlingen van 4-13 jaar met een taalontwikkelingsstoornis.
- De Zwanenbloem DSH; deze school verzorgt speciaal onderwijs voor DSH leerlingen in de leeftijd van 3-13 jaar;
- De Tamarinde; deze school verzorgt speciaal onderwijs voor DSH leerlingen van 3-13 jaar met een meervoudige communicatieve beperking.
- Het Kentalis College Zoetermeer; deze school verzorgt voortgezet speciaal onderwijs voor DSH leerlingen van 12- 18 jaar met een meervoudige communicatieve beperking.
- De Ambulante Dienst Zoetermeer; deze dienst verzorgt ambulante begeleiding in het regulier (voortgezet) onderwijs en het MBO voor DSH leerlingen en studenten en leerlingen en studenten met een TOS.
Onderwijsteam
Het team bestaat uit ongeveer 35 medewerkers met een grote verscheidenheid aan functies. Onze personeelsleden zijn in functies ingedeeld, waarbij de organisatie en de samenstelling van het schoolteam er als volgt uitziet:
- De directeur is integraal eindverantwoordelijk;
- De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor en heeft de leiding over een groep;
- De onderwijsassistent werkt in alle groepen. Bij de inzet van de onderwijsassistent wordt gekeken naar groepsgrootte, groepssamenstelling en hulpvraag.
- De leraarondersteuner is aanwezig in de klas om de leraar te ondersteunen maar heeft daarnaast bevoegdheid om zelf les te geven onder supervisie van de groepsleerkracht;
- De Commissie Van Leerlingenzorg (CVL), bestaande uit: directeur, intern begeleider(s), maatschappelijk werk, gedragskundige, logopedist. Zij zijn verantwoordelijk voor de leerlingenzorg.
- De Intern Begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg en het borgen van de onderwijskwaliteit;
- De logopedist stimuleert, corrigeert en begeleidt de spraak- en taalontwikkeling van de leerlingen, individueel of in groepsverband;
- De gedragskundige ondersteunt de leerkrachten bij vragen op het gebied van gedrag en verricht waar nodig onderzoek;
- De schoolmaatschappelijk werker kan advisering, ondersteuning en kortdurende hulpverlening bieden aan ouders en kinderen. Ook kan zijn ondersteunen bij verwijzingen;
- De managementassistent verzorgt de administratie van de school;
- De conciërges verzorgen het gebouw en de huishoudelijke aangelegenheden binnen de school;
- Er zijn personeelsleden met de functie van leerkracht of logopedist, die een speciale taak hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de intern begeleider, de remedial teacher, de vakleerkracht bewegingsonderwijs en de I-Coach;
- De school maakt ook gebruik van externe medewerkers met een specifieke deskundigheid, zoals de fysiotherapeut, de speltherapeut, de “shadow”, de schoolarts en de ergotherapeut.
Jaarlijks bieden wij stagemogelijkheden aan onderwijsondersteunende opleidingen en aan onderwijsopleidingen. Uw kind kan dan gedurende enkele weken tot een halfjaar te maken krijgen met een ‘extra juf of meester’ in de klas of bij de logopedist.
Rondleiding en inschrijven op onze school

Bent u benieuwd naar onze school? We nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen. We laten u de school zien en vertellen over ons onderwijs en onze visie. Heeft uw kind (op grond van de beschikking van de Commissie van Onderzoek) een onderwijsarrangement Tos of TOS-MG toegewezen gekregen dan kunt u natuurlijk ook een bezoek brengen aan de klas waarin uw kind komt.
U krijgt tijdens dit kennismakingsbezoek het welkomstpakket overhandigd waar tevens de inschrijfformulieren in zitten. Uw kind mag uiteraard komen wennen voordat er een definitieve start of overstap gemaakt gaat worden. Gemiddeld kan uw kind twee dagdelen komen wennen voordat hij/zij bij ons gaat beginnen.
In de Algemene schoolgids in hoofdstuk Toeleiding en aanmelden staat beschreven hoe u uw kind kunt aanmelden.