Pedagogisch klimaat
Pedagogisch handelen
Een veilig klimaat is een belangrijke voorwaarde voor communicatie, voor verbinding met de ander en voor het leren. In onze scholen heerst een klimaat waarin we communicatie begrijpen en stimuleren. Een klimaat waarin verscheidenheid en gelijkwaardigheid het uitgangspunt zijn en we verschillen tussen leerlingen en medewerkers waarderen. We hebben structureel aandacht voor de persoonsvorming, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en voor het psychisch welbevinden van de leerlingen. Een belangrijk doel is dat leerlingen zich zo veel mogelijk ontwikkelen tot zelfstandige burgers. We werken daarom nadrukkelijk aan hun zelfstandigheid, communicatieve redzaamheid, eigenaarschap en zeggenschap. We gaan daarbij uit van een pedagogische relatie met hoge verwachtingen. De kwaliteitsindicatoren van Siméa, waarin specifieke expertise wordt beschreven voor onze doelgroep, zijn leidend voor ons pedagogisch handelen.
Wij werken schoolbreed met de PeTOS methodiek.
In onze groepen hanteren wij zes omgangsregels voor in de school en op het plein.
Meer hierover leest u onder het kopje ‘Gedragsregels’.
Het spreekt voor zich dat de Kentalis Prof. Huizingschool zoveel mogelijk wil voorkomen dat er wordt gepest in en rond de school. Leerlingen met een extra onderwijsbehoefte, en met name leerlingen met communicatieve beperkingen, zijn vaak extra kwetsbaar. We kiezen daarom voor een preventieve aanpak. Het pestprotocol is in deze aanpak een onderdeel van beleid dat zich richt op het vergroten van de sociale veiligheid.
Ook is er een aandachtfunctionaris Relaties, Intimiteit en Seksualiteit (RIS) aangesteld. De veiligheidscoördinator is aangesteld om signalen en hulpvragen op gebied van RIS te bespreken. Dit is mevr. M. Letteboer.
Veiligheid
Veiligheid
Het team van de Kentalis Prof. Huizingschool streeft naar een gezond schoolklimaat, waar zowel leerlingen als leerkrachten zich aangenaam voelen. Het is nauw verwant met de sfeer in de school. Hierbij is veiligheid een belangrijk begrip. Kinderen moeten zich op sociaal gebied veilig voelen. Ook de betrokkenheid en het meeleven van leerkrachten en ouders speelt een grote rol. Binnen de wekelijkse lessen rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling besteden we hieraan aandacht. Als team hechten we waarde aan respect voor regels. Dit kenmerkt zich door het bieden van structuur, veiligheid en uniformiteit.
Monitor Sociale Veiligheid (MSV)
Jaarlijks wordt de monitor Sociale Veiligheid afgenomen bij de leerlingen. Dit is een instrument om zicht te krijgen op gevoelens van (on)veiligheid bij de leerlingen. Binnen de Prof. Huizingschool wordt dit instrument ingezet om een indruk te krijgen van de veiligheidsbeleving. De uitkomsten leggen we vast volgens de 4D cyclus en deze vormen een aanleiding in de schoolbespreking voor duiding en doen. Als er aanleiding is kan de vertrouwenspersoon of orthopedagoog ingezet worden.
BHV
Om de gevolgen na een ongeval en/of incident zoveel mogelijk te beperken beschikt de Prof. Huizingschool over een aantal opgeleide bedrijfshulpverleners (BHV-ers). Kort samengevat heeft de BHV de volgende taak: verlenen van eerste hulp tot eventuele professionele hulpverlening arriveert, blussen van beginnende brand, begeleiding van een ontruiming, alarmeren, informeren en samenwerken met externe hulpverleningsdiensten (brandweer, ambulance en politie). Onze BHV-ers krijgen elk jaar een herhalingscursus waarin ze worden bijgeschoold. Ieder schooljaar worden minimaal twee ontruimingsoefeningen gehouden op school.
Internet gebruik
Mediawijsheid en internetgebruik
In alle groepen worden vanuit de leerlijn digitale geletterdheid lessen aangeboden. Zo worden de digitale vaardigheden van de kinderen uitgebreid en komen thema's als digitaal pesten en het invoeren van een juiste zoekterm aan bod. We werken in onze school met de methode 'Delta de draak'.
In het algemene deel van de schoolgids beschrijven we hoe we binnen Kentalis omgaan met het veilig gebruik van internet.
Onze regels op het gebied van internet:
- Leerlingen werken alleen op de laptop of iPad onder toezicht van de leerkracht
- We maken alleen gebruik van door Kentalis toegestane en gecontroleerde apps en programma's
- Alleen met toestemming mag persoonlijke informatie afgegeven worden. Denk aan een adres, telefoonnummer, de naam en locatie van de school
- Alleen met toestemming van ouders/leerkrachten mogen foto's van personen verstuurd worden naar anderen via internet.
Medewerkers van Prof. Huizingschool mogen op social media - bijvoorbeeld Facebook en Instagram - geen uitingen en/of foto's plaatsen van collega's en leerlingen in verband met privacy. Dit geldt ook voor leerlingen en ouders.
Gebruik van mobiele telefoon, Ipad en spelcomputers
Het overgrote deel van onze leerlingen komt met de taxi naar school. Een deel van deze leerlingen heeft in de taxi de beschikking over een mobiele telefoon, tablet of spelcomputer voor vermaak tijdens de soms lange taxiritten. Als leerlingen op school komen gaat de mobiele telefoon uit en wordt deze ingeleverd bij de leerkracht. Diefstal, verlies of schade aan telefoons, tablets, spelcomputer valt niet onder de verzekering van de school.
Gedragsregels
Op de Kentalis Prof. Huizingschool hanteren wij zes omgangsregels voor in de school en op het plein. Door deze regels weten wij hoe we met elkaar om willen gaan en ze helpen wanneer je elkaar wilt aanspreken. De regels zijn via posters zichtbaar in de school. Naast de omgangsregels maken de leerlingen ook regels die specifiek gelden voor hun groep.
Onze schoolregels zijn:
- Wij zijn aardig voor elkaar
- Wij leren van elkaar
- Wij werken en spelen samen
- Wij zijn zuinig op alle spullen
- Wij houden op, als iemand zegt: 'STOP'
- Iedereen hoort erbij
Trots zijn wij op onze trap, waarop onze regels door leerlingen te lezen zijn. Elke dag keer op keer...