Ouders en school

Informatie en contacten ouders

Een goede samenwerking tussen ouders en school en betrokkenheid van ouders bij hoe hun kind zich bij ons ontwikkelt, vinden wij erg belangrijk. Voor de meeste ouders is de school niet naast de deur. Toch zijn er voldoende mogelijkheden voor regelmatig contact, zowel op afstand als persoonlijk.
Ouders ontvangen voor de zomervakantie de Skelp-kalender. Hierin staan alle belangrijke data vermeld, zoals vakantie- en studiedagen.

Veel informatie van school wordt tegenwoordig digitaal verspreid via onze schoolapp Social Schools. Deze app wordt verderop beschreven. Leerkrachten en logopedisten zijn voor ouders in principe het eerste aanspreekpunt. De communicatie tussen ouders en school verloopt ook vaak via deze app. Uiteraard kan ook telefonisch contact worden opgenomen met de leerkracht en logopedist. Dat kan voor of na schooltijd.

Voor algemene vragen kunnen ouders met De Skelp contact opnemen via de mail (info-skelp@kentalis.nl) of door te bellen met de administratie. Voor een gesprek met de directeur kan een afspraak gemaakt worden via de managementassistent. Hij staat u graag te woord.

Beleid omtrent verlof/verzuim leerlingen

Extra verlof volgens de leerplichtwet

Wanneer ouders verlof willen vragen voor hun kind tijdens verplichte lesuren, kunnen zij hiervoor bijzonder verlof aanvragen. Ouders vragen dit verlof schriftelijk aan bij de directeur van de school door middel van het hiervoor bedoelde formulier dat zij aan kunnen vragen bij de administratie van de school. Voor aanvragen tot 10 dagen beslist de directeur, op basis van de geldende leerplichtwet.

Verlofaanvragen van meer dan 10 dagen worden door de directeur aan de leerplichtambtenaar voorgelegd.

De directeur van de school gaat in principe terughoudend om met het toekennen van extra verlof.

Wanneer is er sprake van overmatig verzuim?

We hebben in Nederland de leerplicht. Dit betekent dat alle kinderen naar school gaan.

Als een leerling te vaak afwezig is, proberen wij dit eerst op te lossen met de ouders door in gesprek te gaan. Door het verzuim kan de leerling ernstige achterstanden oplopen.

Als dit niet tot verbetering leidt, is de school verplicht het ongeoorloofde verzuim te melden bij leerplicht via het  verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), als de leerling ongeoorloofd  16 lesuren in 4 opeenvolgende weken afwezig is. Vanaf dat moment ligt de verantwoordelijkheid bij de leerplichtambtenaar.

Ziek zijn

Wanneer leerlingen té vaak ziekgemeld worden, missen ze te veel onderwijstijd. Wanneer leerlingen langdurig onderwijstijd missen door een behandeling of aandoening, bespreken we met ouders hoe de leerling vanuit huis de lessen toch kan blijven volgen (online les of afstandsonderwijs). De schoolarts speelt hierin ook een rol.

Wanneer leerlingen heel vaak dagjes ziek zijn (vaker dan 3 keer per jaar) is er ook reden tot zorg. Dan schakelen we de schoolarts in. Leerlingen die veel verzuimen door ziekte kunnen door de schoolarts opgeroepen worden voor een gesprek of een onderzoek. De schoolarts brengt daarna verslag uit aan de CvL, die besluit welke vervolgstappen op zijn plaats zijn.

Oudergezag

De school dient te weten wie het gezag over de leerling heeft bij gescheiden ouders. Ouders die het gezag over het kind hebben, krijgen alle informatie over hun kind. Van belang is dat gescheiden ouders beide hun verschillende adressen kenbaar maken aan de administratie van de school. Over het verstrekken van gegevens over de leerling aan derden zal vooraf toestemming aan ouders worden gevraagd.

Huisbezoek

Bij alle leerlingen die nieuw op De Skelp komen, gaat de maatschappelijk werker op kennismakingsbezoek.

Kennismakingsbijeenkomst

Aan het begin van het schooljaar nodigen we alle ouders uit voor een kennismakingsbijeenkomst in de klas. Ouders nemen een kijkje in de klas van hun kind en maken kennis met de leerkracht(en), logopedist(en) en onderwijsassistenten die bij de groep betrokken zijn. Ook is er gelegenheid om kennis te maken met de ouders van de andere kinderen in de groep. 

Oudergesprekken m.b.t. de voortgang

Ouders worden tweemaal per jaar uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht en logopedist over de voortgang van hun kind. Eén keer in januari/februari en één keer in juni. In juni bespreken de leerkracht en de logopedist de ontwikkelingen van de leerling aan de hand van het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) en het logopedisch handelingsplan (LIHP). Deze plannen moeten voor akkoord door ouders worden ondertekend. Hiervoor is gelegenheid tijdens het gesprek. Wij gaan ervan uit dat ouders bij deze gesprekken aanwezig zijn. In juli krijgt uw kind een verslag over zijn/haar persoonlijke vorderingen mee, dit is het kindrapport.

Ouderbijeenkomsten

Per schooljaar organiseren we een aantal bijeenkomsten voor ouders bijvoorbeeld om ouders met elkaar in contact te laten komen, een voorlichtingsbijeenkomst over het voortgezet onderwijs, maar ook bijvoorbeeld over hoe om te gaan met TOS. De notulen en het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) worden via Social Schools aan de ouders verstrekt.

Ouders betrokken bij activiteiten op school

Wij vinden het fijn als ouders op school komen. Hier zijn verschillende gelegenheden voor, zoals het bijwonen van een viering of de afsluiting van een IPC-project. Ook vragen we ouders om te komen kijken of helpen bij de Koningsspelen en het eindfeest waarmee we het schooljaar afsluiten. Hulp van ouders bij activiteiten op school of daarbuiten, is altijd van harte welkom.
Een kijkje in de klas of bij de logopedist is ook altijd mogelijk. Maak hiervoor van tevoren even een afspraak.

 

Privacy en recht van inzage

De privacy van de leerlingen is in alle applicaties waarmee binnen Kentalis wordt gewerkt, geborgd. Ouders hebben te allen tijde recht van inzage in het dossier van hun kind.

Klachten

Soms gebeurt er iets op school waar ouders of leerlingen het niet mee eens zijn. Daarom heeft Kentalis een klachtenregeling. Deze regeling is te vinden op https://www.kentalis.nl/klacht

Nieuwsbrief voor ouders

Een aantal keren per jaar komt er een nieuwsbrief voor ouders uit. Vaak is dit gekoppeld aan de opbrengsten van de studiedagen, zodat de ouders op de hoogte zijn van wat er op die dagen is besproken en wat de uitkomsten zijn.

Ook verschijnt er periodiek een nieuwsbrief om u op de hoogte houden van de stand van zaken met betrekking tot het onderwijsconcept en de bouw van onze nieuwe school. Samen Kansrijk is een initiatief van de gemeente Smallingerland en de 5 SO/SBO-scholen in Drachten.

 

Schoolapp: Social Schools

Wij werken met Social Schools, een online communicatieplatform voor het basisonderwijs. Het doel is om ouders meer inzicht te geven in wat er gebeurt in de klas, op een simpele, visueel aantrekkelijke en informerende wijze. We vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent en blijft. Bijvoorbeeld over een sportdag, een excursie, wat we die dag in de klas hebben gedaan of informatie over de lesmethode waarmee gewerkt wordt. Niet alle leerlingen vertellen immers altijd waar ze mee bezig zijn op school. Zo kunt u uw kind(eren) beter ondersteunen in het leerproces.

Daarnaast communiceren wij ook via Social Schools over bijvoorbeeld de vervanging van een zieke leerkracht. Het is dus belangrijk dat u het nieuws op Social Schools dagelijks volgt.

Hoe werkt het?

Ouders die toestemming hebben verleend aan de school ontvangen een koppelcode en kunnen inloggen in de Social Schools omgeving. Dit kan via de mobiele app of via de web-omgeving. Social Schools is een veilig, afgesloten platform. Ouders hebben alleen toegang tot de groepen van hun eigen kinderen.

Schoolverlaters

Voor ouders organiseren we jaarlijks een algemene voorlichting over het voortgezet onderwijs en de procedure op De Skelp. 

U vindt hier meer informatie over onze procedure schoolverlaters.

Zodra er een keuze voor een vervolgschool gemaakt is, zorgen we samen met ouders voor de aanmelding van de leerling bij de nieuwe school. Als de leerling is aangenomen, zorgen we voor een goede overdracht naar de nieuwe school.

 

 

Vrijwillige ouderbijdrage

Elk schooljaar organiseren we veel leuke en leerzame activiteiten, buiten en binnen de school (bijvoorbeeld Sint Maarten, Kerstfeest, excursies, vader- en moederdag etc.)  We krijgen voor deze activiteiten geen vergoeding van de overheid. Wij vragen van ouders geen structurele ouderbijdrage voor deze schoolactiviteiten die onderdeel zijn van het onderwijs.

Voor het schoolkamp voor groep 7 en 8 vragen wij wel een vrijwillige ouderbijdrage van €85,00. Wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet door ouders wordt betaald, betekent dit niet dat de desbetreffende leerlingen niet kunnen deelnemen aan het schoolkamp.

 

 

Lokale medezeggenschap op locatie

Er zijn beleidszaken die voor alle Kentalisscholen van belang zijn. Daarvoor heeft Kentalis een landelijke medezeggenschapsraad (MR). Op De Skelp vinden we de mening van ouders belangrijk. Zij  kunnen meepraten en meebeslissen in de locatiemedezeggenschapsraad (LMR). Deze raad vertegenwoordigt de belangen van ouders, leerlingen en medewerkers. Bij beleidsbeslissingen vragen wij de LMR om advies of instemming. Tijdens openbare vergaderingen, waar beleidsonderwerpen aan de orde komen, kan de raad ook onderwerpen aandragen, advies inwinnen bij de achterban en om extra informatie vragen.

Lid worden

Wilt u als ouder deelnemen aan de LMR of heeft u ideeën, vragen of klachten? Dan kunt u terecht bij een van de ouderleden van de raad. De raad buigt zich vooral over vragen die voor meerdere ouders belangrijk zijn. Het kan voorkomen dat het LMR-lid u doorverwijst naar de leerkracht of directeur, bijvoorbeeld als het gaat om een lessituatie of resultaten.

Dit zijn de leden van de raad:

  • mw. S. Winters (ouderlid)
  • mw. E. Wijma-Baaij(ouderlid)
  • Kim Schippers (personeelslid)
  • Anja van der Galiën  (personeelslid)

De medezeggenschapsdeelraad kiest uit haar midden een voorzitter en een secretaris.

Interne vertrouwenspersonen en pestcoördinator

We hebben op school interne vertrouwenspersonen. Wanneer leerlingen zitten met gevoelens, gedachten of ervaringen die ze niet met  bijvoorbeeld hun ouders of leerkracht willen of durven bespreken, dan kunnen zij in gesprek met één van de vertrouwenspersonen. In eerste instantie luisteren zij naar het kind. Daarna gaan ze samen met de leerling kijken wat er nodig of mogelijk is. 
Onze interne vertrouwenspersonen zijn:

  • Hermien Jaarsma (h.jaarsma@kentalis.nl)
  • Rozemarijn Tuijn-Martens (r.tuijnmartens@kentalis.nl)
  • Josiene van der Meer- Korenstra (j.korenstra@kentalis.nl)

Tijdens de eerste weken en tijdens de extra lesweken Relaties en Seksualiteit, bezoeken de vertrouwenspersonen de groepen.

De kanjercoördinator is:

  • Grietje Feenstra-Schriemer (g.schriemer@kentalis.nl)

De anti-pestcoördinator is:

  • Josiene van der Meer- Korenstra (j.korenstra@kentalis.nl)

Onze RIS-aandachtsfunctionarissen (Relaties, Intimiteit en Seksualiteit) zijn:

  • Baukje Dorhout-Kingma (b.dorhout@kentalis.nl)
  • Josiene van der Meer- Korenstra (j.korenstra@kentalis.nl)

Ouderraad (klankbordgroep)

De ouderraad (OR) van De Skelp bestaat uit ouders en medewerkers. De ouderraad denkt mee over de belangen van de school en haar leerlingen. Ook  levert de ouderraad een belangrijke bijdrage aan allerlei terugkerende activiteiten, zoals de Sinterklaas- en kerstviering, de schoolverlatersavond en het eindfeest op de laatste schooldag. Daarnaast is de ouderraad betrokken bij activiteiten in het kader van IPC.  De ouderraad vergadert zes keer per jaar van 19.30 uur tot 21.00 uur.

De ouderraad bestaat uit: 

  • mw. S. Winters (ouderlid)
  • mw. B. Kooistra (ouderlid)
  • mw. S. van der Meulen (ouderlid)
  • Grietje Feenstra-Schriemer (personeelslid)

Lid worden
  Wilt u als ouder lid worden van de ouderraad, dan kunt u een mail sturen naar OR-Skelp@kentalis.nl